Στους μεγάλους κερδισμένους της εκλογικής κάλπης συγκαταλέγεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να «στήνουν» ένα πολυήμερο αγοραστικό πάρτι και να οδηγούν την ελληνική αγορά σε κορυφές, οι οποίες ήταν «απάτητες» από τον Ιούλιο του 2014.

Από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή, δηλαδή την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκανε άλμα της τάξης του 8%, ενώ είδε τη συνολική κεφαλαιοποίηση να αυξάνεται από τα 78,4 δισ. ευρώ στα 82,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή ένα εντυπωσιακότατο +4,5 δισ. ευρώ.

Οι λόγοι αυτής της ξέφρενης πορείας είναι λίγο πολλοί γνωστοί: Το εκλογικό αποτέλεσμα, εφόσον επιβεβαιωθεί και στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα και την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ενώ ενισχύει τις προσδοκίες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν αφενός τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αφετέρου οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κέρδη έως 20% στις τράπεζες

Από τους αδιαμφισβήτητους νικητές αυτού του μετεκλογικού ράλι, σίγουρα ξεχωρίζουν οι τράπεζες, οι οποίες «βλέπουν» ότι η πολιτική σταθερότητα προλειαίνει το έδαφος για τα σχέδια αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Έτσι, μοιραία, ο τραπεζικός δείκτης επέστρεψε σε τετραψήφια επίπεδα (1.000 μονάδες), για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2016. Φυσικά, ισχυρή ώθηση έδωσαν και τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία απέδειξαν την περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας.

H πορεία της Πειραιώς στο τελευταίο 3μηνο

Ενδεικτικά, η μετοχή της Alpha Bank από το 1,20 ευρώ στις 19 Μαΐου έκλεισε στο 1,44 ευρώ στις 26 Μαΐου, μετρώντας εβδομαδιαία άνοδο 20%. Μην ξεχνάμε ότι αμέσως μετά τις κάλπες, η Deutsche Bank έσπευσε να αναθεωρήσει την τιμή – στόχο στο 1,70 ευρώ.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εκτινάχθηκε στα επίπεδα των 6,1 ευρώ, κερδίζοντας περίπου 15% στο πενθήμερο, ενώ η μετοχή της Eurobank μέτρησε σωρευτική άνοδο τουλάχιστον 7%. Τέλος, η μετοχή της Πειραιώς εκτοξεύθηκε άνω του 19% και έφθασε στα 2,8 ευρώ.

Η ομάδα των 3+1

Στα υπόλοιπα blue chips, η ΔΕΗ δύναται να χαρακτηριστεί ως η μεγάλη διακριθείσα, καθώς επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας στο «τιμόνι» της χώρας «θάβει» οριστικά τα σενάρια περί κρατικοποίησης. Και οι επενδυτές έσπευσαν να χαιρετίσουν αυτήν την εξέλιξη. Ως εκ τούτου, μέσα σ΄ ένα πενθήμερο, η μετοχή εμφάνισε αύξηση άνω του 21% και επέστρεψε στα 9,7 ευρώ (υψηλό 1,5 έτους), βάζοντας πλώρη για το ορόσημο των 10 ευρώ.

H πορεία της ΔΕΗ στο τελευταίο 3μηνο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η μετοχή της Aegean, η οποία από τις παρυφές των 8 ευρώ εκτοξεύθηκε άνω των 9,2 ευρώ, κάνοντας ράλι της τάξης του 17%. Εξάλλου, η πολιτική σταθερότητα ενισχύει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές για μια σεζόν – ρεκόρ στον τουρισμό και τον κλάδο των αερομεταφορών.

H πορεία της Aegean στο τελευταίο 3μηνο

Από την πλευρά της, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είδε τη μετοχή της να φθάνει σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, κλείνοντας την Παρασκευή στα 13,7 ευρώ και ενισχυόμενη κατά τουλάχιστον 15% στην εβδομάδα. Αυτή η εξέλιξη εδράστηκε στην πεποίθηση ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στην First Sentier.

H πορεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο τελευταίο 3μηνο

Τέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην ΕΧΑΕ, η οποία «βλέπει» τις πιθανότητες επαναφοράς στις αναπτυγμένες αγορές να αυξάνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να επιστρέφει στο ορόσημο των 5 ευρώ, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020. Μάλιστα, το μετεκλογικό ράλι της μετοχής άγγιξε το 20%.

H πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ στο τελευταίο 3μηνο

Οι προοπτικές για τη συνέχεια

Όπως έχουν συμφωνήσει οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, το μέλλον της ελληνικής αγοράς φαίνεται κάτι παραπάνω από… λαμπρό. Παρά την πρόσφατη άνοδο, οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να θεωρούνται αρκετά χαμηλές σε σχέση με την Ευρώπη. Επομένως, οι ξένοι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να βρουν πολλές φθηνές εταιρείες, με εξαιρετικές προοπτικές κερδοφορίας. Παράλληλα, στο επίκεντρο μπαίνουν και άλλες μετοχές που ανακοίνωσαν ισχυρα αποτελέσματα στο πρώτο τρίμηνο, όπως ο ΟΠΑΠ, η Mytilineos αλλά και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ.  

Σε συνδυασμό δε, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία αναμένεται έως το τέλος του 2023, αλλά και την πιθανή επιστροφή του Χ.Α. σε καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς, διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια περαιτέρω ανοδική κίνηση, η οποία θα «απογειώσει» τις ετήσιες αποδόσεις του Γενικού Δείκτη. Ήδη, από τις αρχές του έτους, τα σωρευτικά κέρδη υπερβαίνουν το 30%.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω θα συνεχίσουν να ισχύουν, υπό την προϋπόθεση να αποφευχθεί μια δυσάρεστη εξέλιξη στις διεθνείς αγορές. Μια πιθανή χρεοκοπία του αμερικανικού δημοσίου, για παράδειγμα, είναι δυνατό να επιφέρει μεγάλες αναταράξεις διεθνώς, επηρεάζοντας εύλογα και τη Λεωφόρο Αθηνών.

Διαβάστε ακόμη

«Θρίλερ» με τη συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ – Νέα κρίσιμη ημερομηνία η 5η Ιουνίου

«Γαλανόλευκο τσουνάμι»: Παγκόσμιοι πρωταθλητές στις επενδύσεις οι Έλληνες εφοπλιστές

Εκλογές στην Τουρκία: Τέλος της «πικρής» εκστρατείας ενόψει 2ου γύρου – Προβάδισμα Ερντογάν (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ