Γαλανόλευκο τσουνάμι επενδύσεων σαρώνει την παγκόσμια ναυτιλία μέσα στο 2023. Παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, αγορές, παραλαβές, αλλά και ένταξη εταιρείας στην αμερικανική χρηματαγορά συνθέτουν το μωσαϊκό των κινήσεων τωνΕλληνίδων και Ελλήνων πλοιοκτητών. Και όλα αυτά μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών του 2023.

Στον τομέα των ναυπηγήσεων, οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές, όσον αφορά στον τύπο του πλοίου, επί του παρόντος έχουν δώσει παραγγελίες για 47 δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου, τρία δεξαμενόπλοια χημικών και προϊόντων, 63 LNG Carriers, 30 πλοία μεταφοράς μεταλλεύματος και χύδην φορτίου, 53 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τρία φορτηγά.

Ο στόλος των Ελλήνων αντιπροσωπεύει το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 60% της ευρωπαϊκής. Ειδικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο ελέγχουμε το 25% των φορτηγών πλοίων, το 31% των δεξαμενόπλοιων, το 23% του στόλου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 80% των φορτηγών πλοίων, το 73% των δεξαμενόπλοιων, το 85% του στόλου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και το 20% του στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Οι κινήσεις των Ελλήνων/Ελληνίδων Εφοπλιστών/Eφοπλιστριών

Γιώργος Προκοπίου

Σε κρεσέντο παραγγελιών βρίσκεται  ο Γιώργος Προκοπίου. Δρομολόγησε  δύο ναυπηγικά προγράμματα συνολικής αξίας 1,1 δισ. δολαρίων. Πρώτα έκανε παραγγελία για τη ναυπήγηση 10 δεξαμενόπλοιων LR2 με εξοπλισμό scrubber  συν 4 options για λογαριασμό της Dynacom στα ναυπηγεία DSIC Shanhaiguan Shipbuilding Industry σε τιμή περί τα 60 εκατ. δολάρια ανά πλοίο. Στη συνέχεια υπέγραψε άλλη συμφωνία για τη ναυπήγηση δύο μεγάλων LNG Carriers μεταφορικής ικανότητας LNG 200.000 κυβικών μέτρων στη Hyundai Heavy Industries (ΗΗΙ) στη Νότια Κορέα. Τον περασμένο Ιανουάριο η Dynagas είχε κάνει τρεις παραγγελίες για LNG Carriers αυτού του μεγέθους με κόστος 262 εκατ. δολάρια το καθένα. Συνολικά, μέχρι σήμερα  ο Γιώργος Προκοπίου έχει κάνει παραγγελίες για 14 πλοία LNG μεγάλου μεγέθους.

Αυτά τα πλοία είναι ειδικά σχεδιασμένα για να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και, παρά το μέγεθός τους, διατηρούν τη συμβατότητα με τους τερματικούς σταθμούς και μπορούν να διέλθουν από τη διώρυγα του Παναμά. Ναυλωτής είναι ο αμερικανικός παραγωγός-κολοσσός Cheniere Energy που έχει ναυλώσει τουλάχιστον εννέα από τα πλοία και φέρεται να βρίσκεται πίσω από τα υπόλοιπα πέντε. Ο Γιώργος Προκοπίου θα παραλάβει δύο πλοία χωρητικότητας 200.000 κυβικών μέτρων έως τα τέλη του 2023. Πρόκειται για τα τα αδελφά πλοία «Clean Resolution» και «Clean Destiny», που είναι πανάκριβα. Τα δύο πρώτα τέτοιου μεγέθους πλοία που ναυπηγήθηκαν το 2022 βρίσκονται ήδη στο νερό. Πρόκειται για τα «Clean Copano» και «Clean Cajun». Η εταιρεία έχει πλέον 10 ακόμη LNG αυτού του μεγέθους υπό κατασκευή. Εκτός από την τελευταία παραγγελία στην HHI, δύο είναι προγραμματισμένα για παράδοση το 2024, τρία το 2025 και άλλα τρία το 2025.

Βαγγέλης Μαρινάκης

Η Capital Ship Management Corp. παρέλαβε  τα νεότευκτα  M/T «Atrotos» και M/T «Anikitos», δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών και προϊόντων αργού (Chemical/Product) τύπου MR, μεταφορικής ικανότητας 50.000 dwt, οικολογικού τύπου, που κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία Hyundai Vietnam Shipbuilding Co. Ltd. Αποτελούν δύο από έξι αδελφά δεξαμενόπλοια που παραδίδονται μέσα στο 2023. Διαθέτουν οικολογικό σχεδιασμό και χαρακτηρίζονται ως LNG fuel ready, wind-assisted ready και HVSC ready με πιστοποιήσεις από τον νηογνώμονα ABS. Ο όμιλος της Capital διαχειρίζεται στόλο από 97 πλοία.

Δρ Ιωάννης Κούστας

Σε συμφωνία για την απόκτηση δύο υπό ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Danaos, συμφερόντων του δρος Ιωάννη Κούστα.

Πρόκειται για αγορά δύο συμβολαίων ναυπήγησης, το λεγόμενο resale, για Container Vessels μεταφορικής ικανότητας 6.000 κουτιών στις γιάρδες του Qingdao Yangfan Shipyard.

H Danaos έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για συνολικά οχτώ Container Vessels με παράδοση μέσα στο 2024. Πρόκειται για τέσσερα πλοία μεταφορικής ικανότητας 8.000 TEU το καθένα στα ναυπηγεία Daehan της Κορέας με παράδοση το α’ εξάμηνο του 2024 και άλλα δύο  μεταφορικής ικανότητας 7.000 κουτιών το καθένα στα επίσης κινεζικών συμφερόντων ναυπηγεία Dalian Shipbulding και CSTC και άλλα δύο με 6.000 κουτιά το καθένα και παράδοση το 2024 και 2025. Η εταιρεία διαχειρίζεται στόλο που αποτελείται από 68 πλοία μεταφορικής ικανότητας από 2.200 έως 13.100 TEU.

Γιώργος Γιουρούκος

Στην αγορά τεσσάρων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής αξίας 123,3 εκατ. δολαρίων, με μεταφορική ικανότητα 8.500 TEU το καθένα,  προχώρησε ο Γιώργος Γιουρούκος, εκτελεστικός πρόεδρος της εισηγμένης στο NYSE Global Ship Lease. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 20 έτη. Η αγορά έγινε με charter back (επαναμίσθωση-ναύλωση) στον όμιλο Liner απ’ όπου τα αγόρασε. Η ναύλωση είναι για δύο χρόνια με επιλογή για επιπλέον 12 μήνες από τον ναυλωτή και θα αποφέρει στην εταιρεία του Γιώργου Γιουρούκου το λιγότερο 76,6 εκατ. δολάρια EBITDA. Αν ασκηθεί και η επιλογή για χρονική παράταση της ναύλωσης, τότε το ποσόν θα φτάσει τα 95,3 εκατ. δολάρια. Τα πλοία θα παραδοθούν σταδιακά μέσα στο β’ και γ’ τρίμηνο του 2023. Η πληρωμή θα γίνει με καταβολή ίδιων κεφαλαίων και δανεισμό με υψηλή εξασφάλιση. Θα μετανομαστούν σε «GSL Alexandra», «GSL Sofia», «GSL Lydia» και «GSL Effie». Ο στόλος της εταιρείας αριθμεί πλέον 68 πλοία με συνολική μεταφορική ικανότητα 375.406 TEU.

Άννα Αγγελικούση

Σε συνεχή ενίσχυση του στόλου του ομίλου της προχωρά η Αννα Αγγελικούση τόσο μέσω ναυπηγήσεων όσο και μέσω αγορών. Δραστηριοποιείται με τρεις εταιρείες, την Alpha Bulkers με στόλο από 35 φορτηγά, την Pantheon Tankers με 40 δεξαμενόπλοια και την Alpha Gas με έξι LNG Carriers και δύο υπό ναυπήγηση.

Στη διοίκηση βρίσκονται και οι γιοι της Φραγκίσκος και Αντώνης Κανελλάκης που είναι η τρίτη γενιά πλοιοκτητών. Σύνολο 83 πλοία. Πρόσφατα η Alpha Bulkers παρέλαβε το φορτηγό τύπου supramax «Alpha Flame», μεταφορικής ικανότητας 57.800 dwt, ναυπηγήσεως του 2015. Το πλοίο κόστιζε 23,9 εκατ. δολάρια και η συμφωνία για την αγορά του κλείστηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Τον Απρίλιο η Alpha Gas παρέλαβε το νεότευκτο LNGC «Energy Fidelity», μεταφορικής ικανότητας 174.00 κυβικών μέτρων, ναυπηγημένο από τη Hyundai Samho H.I. (HSHI) της Κορέας. Πρόκειται για το πρώτο LNG Carrier από μια σειρά τριών αδελφών πλοίων που θα παραδοθούν από την HSHI. Τα άλλα δύο, το ΗΝ 8106 και ΗΝ 8107, θα παραδοθούν εντός του α’ και β’ τριμήνου του 2024.

Χάρης Βαφειάς

Ο Χάρης Βαφειάς ετοιμάζεται να εισαγάγει στην αμερικανική χρηματαγορά την τρίτη ναυτιλιακή εταιρεία με τη μορφή spin-off. Σε αυτή θα ενταχθούν δύο από τα φορτηγά Bulk Carriers του στόλου της επίσης εισηγμένης Imperial Petroleum, συμφερόντων και αυτή του ιδίου. Πιο συγκεκριμένα, η C3is Inc., η οποία συστάθηκε πρόσφατα, θα λειτουργεί ως εταιρεία χαρτοφυλακίου για τα δύο πλοία, έχοντας αιτηθεί την είσοδο των κοινών μετοχών της στον NASDAQ. Μάλιστα η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το β’ τρίμηνο του 2023. Εκκρεμούν η έγκριση τόσο της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς όσο και του Δ.Σ. της Imperial Petroleum. Μέσω αυτής της κίνησης η Imperial Petroleum θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στη διαχείριση δεξαμενόπλοιων, ενώ η C3is Inc. στα Bulk Carriers. Ο Eλληνας εφοπλιστής θα έχει συνολικά τρεις εισηγμένες ναυτιλιακές στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αφού υπάρχει και η StealthGas  με στόλο από πλοία μεταφοράς LPG. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Βαφειάς, ιδρυτής του Ναυτιλιακού Ομίλου τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει αγορές συνολικού ύψους 900 εκατ. δολ.

Μαρία Αγγελικούση

Ενα βήμα προτού ολοκληρωθεί το ναυπηγικό πρόγραμμα για την κατασκευή τεσσάρων υπερδεξαμενόπλοιων, τύπου VLCC, στα ναυπηγεία της Daewoo βρίσκεται η Maran Tankers του ομίλου Αγγελικούση. Πιο συγκεκριμένα, παρέλαβε το τρίτο κατά σειρά δεξαμενόπλοιο «Maran Danae», χωρητικότητας 320.500 dwt, το οποίο παρακολουθείται από τον αμερικάνικο νηογνώμονα ABS και είναι εγγεγραμμένο στο ελληνικό νηολόγιο. Νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2023, η Maran Tankers παρέλαβε το νεότευκτο υπερδεξαμενόπλοιο VLCC, «Antonis I.Angelicoussis», χωρητικότητας 320.500 τόνων. Το πλοίο είναι εγγεγραμμένο στο ελληνικό νηολόγιο. Επίσης, ενέταξε στον στόλο της  το νεότευκτο VLCC «Maria I.Angelicoussis», ενώ αναμένεται η παραλαβή του VLCC «Μaran Dione» τον προσεχή Ιούλιο. Και τα τέσσερα πλοία είναι πρωτοπόρα στην ενεργειακή απόδοση, καθώς είναι εξοπλισμένα με την τελευταίας γενιάς κύρια μηχανή διπλού καυσίμου MAN ES 7G80ME-GI Tier III, σύγχρονες γεννήτριες ντίζελ, βοηθητικούς λέβητες διπλού καυσίμου, γεννήτρια άξονα, υδροδυναμικό σχεδιασμό κύτους και έλικας, προηγμένη τεχνολογία αντιρρυπαντικής προστασίας και συσκευές εξοικονόμησης ενέργειας. Τα πλοία θα μπορούν (ready) να καίνε ως καύσιμο LNG ή αμμωνία. Η εταιρεία έχει 54 πλοία στο νερό και ένα υπό ναυπήγηση, σύνολο 55. Από τα πλοία αυτά είναι υπό ελληνική σημαία, εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο, σε ποσοστό 84%.

Επίσης, η Maran Dry Management παρέλαβε το δεύτερο Capesize φορτηγό πλοίο διπλού καυσίμου, το «Ubuntu Community», το αδελφό πλοίο του «Ubuntu Unity». Το πλοίο κλάσης DNV παραδόθηκε στις 18 Απριλίου 2023 από τη Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co. Ltd. (SWS) και θα φέρει την ελληνική σημαία. Εχει μήκος 299,80, πλάτος 47,5 και βάθος 24,70 μέτρα. Το πλοίο θα πλέει με LNG και ενσωματώνει σύγχρονη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίησης της γάστρας, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αριστείδης Πίττας

Το νεότευκτο M/V «Gregos», ένα Eco 2.800 teu Feeder πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, παρέλαβε η Euroseas συμφερόντων Αριστείδη Πίττα, ανακοινώνοντας παράλληλα και την έναρξη της ναύλωσης του πλοίου.

Ναυπηγήθηκε στα Hyundai Mipo Dockyard Co. της Νοτίου Κορέας, είναι συμβατό με τη φάση 3 του EEDI και και εξοπλισμένο με έναν Tier III κινητήρα και άλλα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης AMP – Εναλλακτική Θαλάσσια Ενέργεια.  Το M/V «Gregos» έχει ήδη ξεκινήσει μια ναύλωση που αναμένεται να συνεισφέρει πάνω από 42 εκατ. δολάρια EBITDA στην εταιρεία κατά τη διάρκειά της. Η απόκτηση χρηματοδοτήθηκε με συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων και δανείου που συνδέεται με τη βιωσιμότητα και χορηγήθηκε από τη Eurobank. Μετά την παράδοσή του, το M/V «Gregos» ξεκίνησε ναύλωση 36 έως 40 μηνών με την Asyad Lines.

Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Σε ρότα ανάπτυξης του στόλου της μέσω ναυπηγήσεων βρίσκεται η Metrostar Management συμφερόντων του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Η εταιρεία έχει στο νερό πέντε δεξαμενόπλοια, εκ των οποίων δύο είναι Aframax, δύο Suezmax και ένα δεξαμενόπλοιο LR2. Υπό ναυπήγηση έχει άλλα έξι δεξαμενόπλοια, δύο τύπου LR1 και πέντε τύπου LR 2 και 4. Δύο εκ των LR 2 είναι τα Μ/Τ «Μetro Aegean» 115.000 dwt και το αδελφό του πλοίο M/T «Metro Ionian», τα οποία ναυπηγούνται στις γιάρδες της Hyundai στο Βιετνάμ και θα παραδοθούν  μέσα στο 2024.

Εκεί ναυπηγούνται άλλα δύο LR2 δεξαμενόπλοια με παράδοση του ενός HN S527 μέσα στο 2024 και του άλλου HN S560 μέσα το 2025. Στο ναυπηγικό πρόγραμμα υπάρχουν και δύο δεξαμενόπλοια LR1 χωρητικότητας 75.000 dwt στα ναυπηγεία YZJ με παράδοση μέσα στο 2026. Ολα τα υπό ναυπήγηση πλοία τα παρακολουθεί ο νορβηγικός νηογνώμονας DNV. Πρόσφατα υπόγραψε συμβόλαιο ναυπήγησης για ένα LR2, το πέμπτο συνολικά, στο ναυπηγείο Hyundai Vietnam Shipbuilding. Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, το κόστος ανέρχεται στα 67,5 εκατ. δολάρια.

Κώστας Δελαπόρτας

H Meadway Shipping and Trading, συμφερόντων του Κώστα Δελαπόρτα, ανακοίνωσε την επέκταση του ναυπηγικού της προγράμματος που φτάνει πλέον συνολικά τα επτά πλοία ιαπωνικής κατασκευής. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την υπογραφή μιας ακόμη νέας ναυπήγησης Ultramax με το ιαπωνικό ναυπηγείο Tsuneishi Shipbuilding Co. Ltd., στις 4 Μαΐου 2023. Η Meadway Shipping and Trading Inc. παραμένει αφοσιωμένη στην επέκταση του στόλου της με νέες κατασκευές υψηλών προδιαγραφών και φιλικές προς το περιβάλλον, που κατασκευάζονται σε ιαπωνικά ναυπηγεία. Αυτό είναι το 3ο νεότευκτο πλοίο Ultramax Tess ’64 με εξοπλισμό scrubber, το οποίο έχουμε συμβληθεί από το ίδιο ναυπηγείο με αναμενόμενη παράδοση το 2ο τρίμηνο του 2026. Με αυτή την προσθήκη, η Meadway Shipping αναμένει να κατασκευάσει 7 ιαπωνικά νεότευκτα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου», επισημαίνεται από την εταιρεία. Ο στόλος της αποτελείται από 11 φορτηγά πλοία.

Τζον Χατζηπατέρας

Eνα ακόμη νεότευκτο πλοίο μεταφοράς LPG παρέλαβε η Dorian LPG, συμφερόντων Τζον Χατζηπατέρα. Πρόκειται για το «HLS Diamond», το οποίο είναι εξοπλισμένο με μηχανές διπλού καυσίμου, με δυνατότητα καύσης LNG (dual fuel). Είναι το δεύτερο πλοίο αυτού του τύπου που εντάσσεται στον στόλο της εταιρείας και βρίσκεται ήδη σε μακροχρόνια ναύλωση. Είναι το δεύτερο από συνολικά τέσσερα VLGC (Very Large Gas Carriers) διπλού καυσίμου που είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν μέσα στο 2023. Η Dorian LPG διαθέτει συνολικά 24 πολύ μεγάλα πλοία μεταφοράς υγραερίου. Τα 21 είναι ιδιόκτητα και τρία ναυλωμένα. Ο όμιλος διαθέτει άλλα τρία υπό ναυπήγηση πλοία. Η εταιρεία εξετάζει την προοπτική επένδυσης σε μεγάλα πλοία μεταφοράς αιθανίου.

Αγγελική Φράγκου

Σε πλήρη εξέλιξη έχει το ναυπηγικό της πρόγραμμα η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης Navios Partners συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, παρέλαβε τον Απρίλιο το φορτηγό πλοίο «Navios Altair», χωρητικότητας 182.115 dwt, το οποίο ναυπηγήθηκε στις γιάρδες των ιαπωνικών ναυπηγείων Imabari. Η εταιρεία έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για την κατασκευή 12 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έξι δεξαμενόπλοιων και τριών φορτηγών πλοίων. Σύμφωνα με τα δεδομένα στην ιστοσελίδα της Navios Partners, ο υπό διαχείριση στόλος της αποτελείται από συνολικά 179 πλοία,  εκ των οποίων 158 είναι στο νερό.

Σταμάτης Τσαντάνης

Σε συμφωνία για την απόκτηση ενός σύγχρονου πλοίου Panamax μέσω ναύλωσης Bareboat-in και την παράδοση δύο πλοίων Kamsarmax με άμεση περίοδο απασχόλησης προχώρησε η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά United Maritime με επικεφαλής τον Σταμάτη Τσαντάνη.

Πιο συγκεκριμένα, προχώρησε σε δωδεκάμηνη συμφωνία ναύλωσης για ένα σύγχρονο πλοίο ξηρού χύδην φορτίου Panamax ιαπωνικής κατασκευής με μη συνδεδεμένο τρίτο μέρος στην Ιαπωνία. Η συμφωνία ναύλωσης χωρίς πλήρωμα θα αρχίσει το γ’ τρίμηνο του 2023 και περιλαμβάνει δικαίωμα αγοράς για τη United.

Η εταιρεία παρέλαβε επίσης δύο προαναγγελθείσες εξαγορές πλοίων της Kamsarmax και εξασφάλισε συμβάσεις χρονοναύλωσης (T/C) και για τα δύο πλοία που άρχισαν με τις αντίστοιχες παραδόσεις. Οι κινήσεις χρηματοδοτήθηκαν μέσω ενός συνδυασμού των ταμειακών διαθεσίμων της United και των εσόδων από μια διευκόλυνση πώλησης και επαναμίσθωσης.

Το ιαπωνικό πλοίο ξηρού φορτίου Eco Panamax είναι κατασκευής 2015, χωρητικότητας 78.020 dwt. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης  ναύλωσης, η United Maitime έχει δώσει προκαταβολή ύψους 3,5 εκατ. δολαρίων κατά την υπογραφή της σύμβασης και θα καταβάλει περαιτέρω 3,5 εκατ. δολάρια κατά την παράδοση του πλοίου στην εταιρεία, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου 2023, καθώς και ημερήσιο ποσοστό ναύλωσης ύψους 8.000 δολαρίων κατά τη διάρκεια της σύμβασης ναύλωσης χωρίς πλοίο. Στο τέλος της 12μηνης περιόδου ναύλωσης η United έχει δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά του πλοίου έναντι 17,1 εκατ. δολαρίων.

Πέτρος Παναγιωτίδης

Στην αγορά των LPG Carriers εισέρχεται η Toro Corp., που είναι η spin-off της Castor Maritime συμφερόντων του Πέτρου Παναγιωτίδη με την απόκτηση τεσσάρων πλοίων. Η εισηγμένη στον NASDAQ εταιρεία μέσω θυγατρικών της υπέγραψε συμφωνίες απόκτησης τριών LPG Carriers, τα οποία είναι ναυπηγημένα το 2015 στην Ιαπωνία και μεταφορικής ικανότητας 5.000 κ.μ., και ενός ακόμη που ναυπηγήθηκε το 2020 επίσης στην Ιαπωνία και διαθέτει την ίδια μεταφορική ικανότητα. Η συνολική αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 70,7 εκατ. δολάρια.  Τα πλοία θα προστεθούν στον στόλο της Toro το β’ και το γ’ τρίμηνο του έτους.

Ο Πέτρος Παναγιωτίδης, CEO της Toro, σχολίασε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την είσοδό μας στην αγορά μεταφοράς υγραερίου με την πρώτη μας συναλλαγή ως νέα ανεξάρτητη εταιρεία. Η en bloc εξαγορά τεσσάρων πλοίων LPG θα δημιουργήσει έναν διαφοροποιημένο στόλο δεξαμενόπλοιων και πλοίων LPG, ενισχύοντας τη θέση μας στον τομέα της μεταφοράς ενέργειας και χτίζοντας περαιτέρω τη θέση μας στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη του τομέα της ναυτιλίας υγραερίου είναι ελκυστικά με θετικές μελλοντικές προοπτικές.

Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να αναζητούμε περαιτέρω ευκαιρίες για την ανανέωση, την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση του στόλου μας με την προσθήκη χωρητικότητας υψηλής ποιότητας». H εταιρεία έχει στόλο από οκτώ δεξαμενόπλοια με μέση μεταφορική ικανότητα 737.925 dwt. Από αυτά τα έξι είναι Aframax/LR2 και δύο Handysize.

Αλίκη Παληού

Στις ναυπηγήσεις εισήλθε και η εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Performance Shipping Inc., συμφερόντων της Αλίκης Παληού.

Yπέγραψε σύμβαση ναυπήγησης με τις εταιρείες China Shipbuilding Trading Co. Ltd και Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co.Ltd για την κατασκευή ενός δεξαμενόπλοιου Aframax 114.000 DWT διπλού καυσίμου, αφού θα μπορεί να καίει και υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG ready, LR2), αντί 62,6 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, χωρίς προμήθεια προς τρίτους.

Πήτερ Λιβανός

Στις 20 Απριλίου του  2023 πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής χάλυβα του πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carrier) της GasLog, συμφερόντων Πήτερ Λιβανού, χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων με αριθμό κύτους-hull 2533 στο ναυπηγείο DSME, στο Geoje της Νότιας Κορέας.

Είναι το δεύτερο από τα τέσσερα συνολικά αδελφά LNG Carriers που περιλαμβάνει το ναυπηγικό πρόγραμμα της εταιρείας. Τα δύο πρώτα είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν μέσα στο 2024 και τα άλλα δύο το 2025. Ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από 21 πλοία στο νερό και τέσσερα υπό ναυπήγηση.

Τα πέντε από τα 21 πλοία τα διαχειρίζεται, ενώ σε ένα άλλο έχει ποσοστό ιδιοκτησίας 25%.

Σεμίραμις Παληού

Στην απόκτηση ενός ακόμη φορτηγού πλοίου προχώρησε τον Απρίλιο η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Diana Shipping, συμφερόντων της Σεμίραμις Παληού.

Πιο συγκεκριμένα, παρέλαβε το «DSI Drammen», πρώην «Nord Potomac».  Πρόκειται για ένα Ultramax Bulk Carrier χωρητικότητας 63.379 dwt το οποίο ναυπηγήθηκε το 2016.

Ο υπό διαχείριση στόλος της Diana Shipping απoτελείται από 42 φορτηγά, εκ των οποίων 4 είναι Newcastlemaxes, 10 είναι Capesizes, 5 Post-Panamaxes,  6 Kamsarmaxes, 7 Panamaxes και τα 10 Ultramaxes. H συνολική χωρητικότητα των εν λόγω Bulk Carriers είναι περίπου ίση με 4,7 εκατ. dwt, με μέσo όρο ηλικίας τα 9,9 έτη.

Διαβάστε ακόμη

«Θρίλερ» με τη συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ – Νέα κρίσιμη ημερομηνία η 5η Ιουνίου

Γερμανικό ενδιαφέρον για τα παράλια του νομού Λάρισας

«Μαχαίρι» σε 500 θέσεις εργασίας από την JP Morgan

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ