Ο «χειμώνας των κρυπτονομισμάτων» μπορεί να είναι γεγονός, αλλά θα αποδειχθεί θερμότερος απ’ ό,τι αναμένουν πολλοί επενδυτές, σύμφωνα με την Edith Yeung, στέλεχος της Race Capital.

Η Yeung τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο CNBC πως ο «χειμώνας» αυτός θα αποθαρρύνει και θα απομακρύνει όσους επενδυτές βρίσκονται στην αγορά για να κερδοσκοπήσουν, τονίζοντας πως η αγορά των κρύπτο είναι για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Σημειωτέον πως η αγορά έχει χάσει $1,9 τρισ αξίας από το ζενίθ του ράλι του 2021. To Bitcoin έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 68% από το υψηλό των $69.000 του Νοεμβρίου. Η Υeung τόνισε πως παραμένει αισιόδοξη (bullish) στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων, αφού «τα κρυπτονομίσματα αφορούν ως επί το πλείστον τη νέα πραγματικότητα του Web3».

Το Web3 θεωρείται ως ο «σωτήρας» των κρυπτονομισμάτων. Οι υποστηρικτές του τονίζουν πως πρόκειται για τη νέα, αποκεντρωμένη και ανεξάρτητη γενιά του Internet το οποίο δε θα ελέγχεται από τις Big Tech.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η τεχνολογία του blockchain και των κρυπτονομισμάτων θα παίξει μεγάλο ρόλο στη νέα γενιά του διαδικτύου, αφού πολλές υπηρεσίες Web3 θα μπορούν να βασίζονται σε συγκεκριμένα blockchain όπως αυτά του ethereum ή του solana. Οι χρήστες ενδέχεται να κρατούν tokens που συνδέονται με τα blockchain αυτά έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες ή να κατέχουν ορισμένες εφαρμογές ή εταιρείες.

«Η γενιά των χρηστών του διαδικτύου πιστεύουν πραγματικά πως οι εταιρείες δε θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα μας και να τα χρησιμοποιούν για δικό τους όφελος. Το διαδίκτυο πρέπει να ανήκει σε όλους μας», τόνισε η Yeung.

Ο ρόλος της Fed

Παρά τις εκτιμήσεις της Yeung, τα προβλήματα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων συνεχίζονται ακάθεκτα.

Η απότομη πτώση της αγοράς οφειλόταν ως επί το πλείστον στην κατάρρευση του stablecoin terraUSD, η οποία οδήγησε πολλές εταιρείες με σημαντική έκθεση στο κρυπτονόμισμα όπως η Three Arrows Capital (3AC) στη χρεοκοπία.

Ο James Butterfill, στέλεχος της CoinShares προσεγγίζει τον χαρακτηρισμό του «θερμού χειμώνα» με προσοχή. «Ο χειμώνας των κρυπτονομισμάτων έχει έως τώρα αποδειχθεί καταστροφικός. H τιμή του Bitcoin κατέγραψε πτώση μέχρι και 74%, πολύ κοντά στην αντίστοιχη του 83% του 2018, αλλά με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά».

Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η αγορά των κρυπτονομισμάτων αυτή τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της Fed και τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τον αναλυτή της Bitbank, Yuya Hasegawa. Ο αναλυτής τόνισε πως οποιοδήποτε αφήγημα που υποδεικνύει επιβράδυνση της αυξητικής τάσης των επιτοκίων της Fed θα αποτελέσει θετικά νέα για την αγορά των κρύπτο, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο Butterfill.

Βitcoin VS Ether

To δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, Ether, είναι και το κύριο ψηφιακό νόμισμα του blockchain Ethereum. To Sol είναι το κύριο νόμισμα του δημόσιου blockchain solana το οποίο υποστηρίζει αποκεντρωμένες χρηματοοικονομικές εφαρμογές οι οποίες σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα.

H Yeung χαρακτήρισε το Bitcoin ως «ψηφιακό χρυσό», ενώ τόνισε πως τα ether και solana είναι «παρόμοια με τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες cloud. Οι εφαρμογές βασίζονται στα blockchain και λειτουργούν μέσω της συμμετοχής πολλών χρηστών».

Σημειωτέον πως το Ether έχει καταγράψει πολύ μεγαλύερη άνοδο σε σχέση με το Bitcoin μετά από την κατάρρευση του Ιουνίου, λόγω της αναμενόμενης αναβάθμισης του ethereum blockchain από proof-of-work σε proof-of-stake. 

Διαβάστε ακόμη:

Societe Generale: Η ενεργειακή κρίση «κλειδί» για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

ΑΣΕΠ: Έρχονται πάνω από 1.500 νέες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία

Καλοκαιρινός «καταιγισμός» από deals