Τη δημιουργία ενός «τείχους από drones» δρομολογούν έξι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» με στόχο την καλύτερη προστασία των συνόρων τους απέναντι στις ρωσικές προκλήσεις, είτε αυτές αφορούν παραβιάσεις των συνόρων είτε αναγκαστική μετανάστευση των κατοίκων και κρούσματα λαθρεμπορίου.

Την απόφαση για τη δημιουργία ενός ενιαίου και καλά συντονισμένου συστήματος επόπτευσης των συνόρων τους με drones έλαβαν σε συνάντηση τους υπουργοί από την Φινλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τα τρία κράτη της Βαλτικής. Και οι έξι αυτές χώρες πιέζονται από επεισόδια υβριδικών επιθέσεων, ήτοι μη στρατιωτικών, από τη Ρωσία, στα οποία περιλαμβάνεται και η αύξηση της ροής αιτούντων ασύλου από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Πρόκειται για «ένα τείχος από drones που θα ξεκινά από την Νορβηγία και θα εκτείνεται μέχρι την Πολωνία» σχολίασε χαρακτηριστικά στο Baltic News Service η Λιθουανή υπουργός Εσωτερικών, Άγκνε Μπιλοταίτε.

Λεπτομέρειες του σχεδίου, τον χρόνο και τον τρόπο ανάπτυξης του δεν έγιναν σε πρώτη φάση γνωστές. Όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «6» θα επιδιώξουν να εμπλέξουν και τις Βρυξέλλες κυρίως στο κομμάτι της χρηματοδότησης της πρωτοβουλίας.

Επίσης, στη συνάντηση τους οι έξι υπουργοί συζήτησαν και τα σχέδια που έχει η κάθε χώρα σε περίπτωση αναγκαστικής εκκένωσης σημαντικών πληθυσμών κοντά στα σύνορα, σε περίπτωση κάποιας σύρραξης.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας «ανέβασε» πρόσκαιρα στην ιστοσελίδα του ένα προσχέδιο πρότασης για την μονομερή επέκταση των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας με την Λιθουανία και την Φινλανδία. Αν και η ανάρτηση γρήγορα διεγράφη, ήταν αρκετή για να θορυβήσει τους γείτονες της.

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Καραφωτάκης – Τάκης Πέρκιζας: Το σχέδιο για τη νέα εποχή της ΕΨΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ