Οι κυρώσεις, το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων, η «φυγή» πολυεθνικών και ο αντιδημοτικός πόλεμος στην Ουκρανία πλήττουν τη ρωσική οικονομία τη στιγμή που τα ρωσικά άρματα μάχης βάλλουν κατά αμάχων. Ο τελευταίος -και μόνος- σύμμαχος του Πούτιν είναι η Κίνα.

Ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ Αντόν Σιλουάνοφ αναφέρθηκε στη συμμαχία αυτή σε δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή: «πιστεύω πως η συνεργασία μας με την Κίνα θα μας παρέχει λύσεις σε ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο έχουν “κλείσει” οι Δυτικοί».

Ως απάντηση στις δηλώσεις του Σιλουάνοφ, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε το Πεκίνο πως «θα υπάρξουν συνέπειες για όποιες μαζικές προσπάθειες βοήθειας αποφυγής των ρωσικών κυρώσεων» κατά τη διάρκεια 7ωρης συνάντησης με Κινέζους διπλωμάτες τη Δευτέρα.

Ο Σιλουάνοφ προφανώς αναφερόταν στο πάγωμα των αποθεμάτων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αξίας $300 δισ (από τα συνολικά $640 δισ) σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα. Τα λοιπά αποθέματα είναι σε χρυσό και κινεζικά γουάν, μετατρέποντας την Κίνα στη μοναδική διέξοδο της Ρωσίας όσον αφορά τη διάσωση του παραπαίοντος ρουβλίου και της μαζικής εξόδου εταιρειών και επενδυτών από τη ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Κινέζου ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι «η Κίνα δεν έχει σχέση με την κρίση και δε θέλει να επηρεαστεί από τις κυρώσεις. Η Κίνα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα».

Η Κίνα θα μπορούσε όντως να αποτελέσει σοφή επιλογή εκ μέρος του Κρεμλίνου. Εάν η χώρα αποφασίσει να αρχίσει να δέχεται ρούβλια για οποιεσδήποτε συναλλαγές, συμπεριλαμβανόμενων και των εισαγωγών τεχνολογίας και μικροτσίπ, το Πεκίνο θα καταφέρει να «κλείσει» τις πληγές της ρωσικής οικονομίας. Παρ’ όλα αυτά, το ερώτημα παραμένει κατά πόσο η κίνηση αυτή θα ήταν στο συμφέρον της Κίνας. 

Σύμφωνα με τον Μαξιμίλιαν Χες του Foreign Policy Research Institute «εάν η Κίνα προβεί σε τέτοιες κινήσεις, διακινδυνεύει τεράστιες δευτερεύουσες κυρώσεις εναντίον της και ένα νέο εμπορικό πόλεμο με τη Δύση. Δεδομένης της παρούσας ταραχώδους κατάστασης των κινεζικών αγορών τις τελευταίες εβδομάδες, δεν πιστεύω πως οι Κινέζοι ρυθμιστές το θεωρούν ως συμφέρουσα κίνηση».

Δίχως περιορισμούς

Πριν την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία και η Κίνα είχαν ανακοινώσει μία «στρατηγική συνεργασία δίχως περιορισμούς» η οποία αποσκοπεί στην αντιστάθμιση της επιρροής του ΝΑΤΟ. Η διπλωματική θέση της Κίνας από τότε είναι πως η Δύση είναι υπεύθυνη για την εισβολή αφού επεκτείνεται προς Ανατολάς, ενώ στις 7 Μαρτίου, ο Γουανγκ Γι αποκάλεσε τη Ρωσία «την πιο σημαντική της στρατηγική σύμμαχο». Παράλληλα, η κυβέρνηση της Κίνας αν και έχει εκφράσει ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ευρώπη, δεν έχει καταδικάσει ανοιχτά την προκλητικότητα της Ρωσίας, ενώ παράλληλα προωθεί το ρωσικό αφήγημα μέσω των κρατικών της καναλιών.

«Η Κίνα χρησιμοποιεί τη Ρωσία ως σύμμαχο στην πρόκληση προβλημάτων για τη Δύση. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιήσει τη θέση της για να αγοράσει τεράστιες ποσότητες ρωσικών εξαγώγιμων προϊόντων όπως πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε εξαιρετικά μειωμένες τιμές», ανέφερε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Berenberg Bank. 

Το μέγεθος των κινήσεων της Κίνας αυτών θα παίξει και το σημαντικότερο ρόλο όσον αφορά το μέλλον της Ρωσίας. «Αν και η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την Κίνα ως δίαυλο αποφυγής των κυρώσεων της Δύσης, οι δύο χώρες έχουν ιστορικά διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά την ιστορία τους, και η συμμαχία αυτή μπορεί να μη συνεχιστεί μετά τη θητεία του Πούτιν».

Σημειωτέον πως οποιεσδήποτε δευτερεύουσες κυρώσεις προς τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και «κλειδί» της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας Κίνα, θα έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία.

Μέση λύση

Το Πεκίνο προφανώς προσπαθεί να ανακαλύψει μια μέση λύση, σύμφωνα με τους αναλυτές του Rhodium Group. H χρυσή τομή αυτή θα συμπεριλαμβάνει την «χαμηλών τόνων συνέχεια της οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία, μειώνοντας παράλληλα την έκθεση της κινεζικής οικονομίας σε κυρώσεις της Δύσης».

Η επίτευξη αυτής της λύσης, όμως θα είναι πολύ δύσκολη, δεδομένων των κανόνων των κυρώσεων.

Το Πεκίνο ενδέχεται να επιτρέψει την «κρυφή» πρόσβαση της Ρωσίας στα αποθέματα σε γουάν της, αλλά η Δύση θα ανιχνεύσει άμεσα οποιαδήποτε προσπάθεια πώλησης των assets σε γουάν έναντι δολαρίων ή ευρώ από τη ρωσική κεντρική τράπεζα.

Τέλος, η Κίνα ενδέχεται να προκαλέσει κρίση στη εγχώρια οικονομία της εάν αναλάβει να διασώσει την παραπαίουσα ρωσική οικονομία και να επωμιστεί τις κυρώσεις της Δύσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Διαβάστε ακόμη

To disaster story της ΑΓΝΟ: Βγαίνει σε νέο πλειστηριασμό με τον πήχη στα 7,7 εκατ. ευρώ

Οne Athens: «Τρέχουν» οι πωλήσεις στο ακριβότερο οικιστικό συγκρότημα του Κολωνακίου (pics + vid)

Οι έξωθεν πιέσεις για τους ολιγάρχες εντείνονται, η Intrum έχασε την Αριάδνη, η Eurobank βγάζει τη Volterra και η… γάτα κλαίει τον Μιλτιάδη