Έκπληξη προκάλεσε στους αναλυτές η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας κρατώντας αμετάβλητα σήμερα τα επιτόκια στο «ταβάνι» του 21%, παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Σχεδόν η πλειονότητα των αναλυτών θεωρούσε βέβαιη μια αύξηση των επιτοκίων της τάξεως του 2%, ενώ δεν έλειπαν οι φωνές που δεν θεωρούσαν απίθανη μια πιο δυναμική άνοδο της τάξεως του 4%, δεδομένου πως ο ρυθμός αύξησης των τιμών συνεχίζει να «τρέχει» σε διπλάσια επίπεδα από τον επιθυμητό στόχο που έχει οριστεί στο 4%.

Η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωση που εξέδωσε υποστήριξε πως αποφάσισε να κρατήσει στάση αναμονής επειδή «οι νομισματικές συνθήκες έχουν “σφίξει” σε πιο υψηλό επίπεδο από ότι είχε σχεδιάσει» μετά από την αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Η δε, Ελβίρα Ναμπιουλίνα στις δηλώσεις της υποστήριξε πως το συμβούλιο θα κρίνει στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, αν οι συνθήκες απαιτούν επιπρόσθετες αυξήσεις.

«Ο στόχος της νομισματικής πολιτικής δεν είναι να μειώσει τον πληθωρισμό με κάθε κόστος. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην οικονομία να υπερθερμανθεί περαιτέρω, χρειάζεται να περιορίσουμε την υπερθέρμανση και την ίδια στιγμή να αποφύγουμε την… υποθερμία» τόνισε χαρακτηριστικά η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Βέβαια τα σχόλια της δεν έπεισαν τους αναλυτές, αντιθέτως φούντωσαν τις επικρίσεις για το πως η μέχρι τώρα ισχυρή κεντρική τραπεζίτης ενέδωσε τελικά στις πιέσεις του Κρεμλίνου. Διότι ειδικά η αναφορά της κυρίας Ναμπιουλίνα στο ζήτημα της υπερθέρμανσης της ρωσικής οικονομίας «έδειχνε» σχεδόν δάχτυλο Πούτιν.

Πραγματικά είναι κοινό μυστικό πως το Κρεμλίνο δυσκολεύεται με την διαχείριση της ρωσικής οικονομίας που πλέον παρουσιάζει σαφή όσο και ανησυχητικά σημάδια υπερθέρμανσης λόγω των υπέρογκων δαπανών του πολέμου και τα μεγάλα κοινωνικά προγράμματα που δρομολόγησαν οι αρχές. Η παραγωγή δεν φτάνει σε ρυθμούς που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και στο εργατικό δυναμικό υπάρχει μεγάλη έλλειψη «χεριών» που κρατά ψηλά τους μισθούς.

Έτσι, η απόφαση έκπληξη της κεντρικής τράπεζας ήρθε παρά τις εκτιμήσεις για άλμα του πληθωρισμού ακόμη και σε διψήφιο πρόσημο μαζί με την ελεύθερη πτώση της αξίας του ρουβλίου.

Ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο αυξήθηκε περαιτέρω φτάνοντας το 8,9% σε ετήσια βάση, από 8,5% ένα μήνα νωρίτερα, και εκτιμάται πως θα εκτοξευτεί στο 13,9% το Δεκέμβριο.

Στις αρχές του έτους η κεντρική τράπεζα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να ξεκινήσει νομισματική χαλάρωση από το δεύτερο μισό της χρονιάς. Αντιθέτως, από τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε συνεχείς όσο και δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων από το επίπεδο του 16%, καθώς δεν «έβλεπε» κανένα σημάδι συγκράτησης του πληθωρισμού.

Βέβαια, η δυσκολία της κεντρικής τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, παρά τις δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων, επιβεβαιώνει το βαθμό της δυσκολίας που έχει μπροστά της, δεδομένων των διλημμάτων και των διαφορετικών προτεραιοτήτων που προκαλεί αναγκαστικά ο πόλεμος και οι τεράστιες δαπάνες του.

Η ζήτηση στην αγορά κινείται σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προσφορά, οπότε η κεντρική τράπεζα έχει περιορισμένα περιθώρια ευελιξίας, πλην της αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να προσπαθήσει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε μια οικονομία με αδύναμη παραγωγικότητα και συνάμα χαμηλή ανεργία.

Η ανεργία κινείται σταθερά γύρω στο 2,3%, καθώς ειδικά η στρατιωτική βιομηχανία και οι εργολάβοι της δουλεύουν σε 24ωρη βάση για να καλύψουν τις ανάγκες και με τμήμα του ανθρωπίνου δυναμικού να έχει κληθεί στο στρατό.

Την ίδια ώρα το ρούβλι έχει αποδυναμωθεί σε ποσοστό περίπου 20% από το καλοκαίρι, έως και στα 103 ρούβλια στο δολάριο, υπό τη σταθερή πίεση των διεθνών κυρώσεων.

Η διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα δίνει κάποιες ανάσες στις επιχειρήσεις και τους δανειολήπτες που διαμαρτύρονται πως η εκτόξευση του κόστους δανεισμού θα οδηγήσει σε χρεοκοπίες. Και οι διαμαρτυρίες τους είχαν αρχίσει να δημιουργούν πλέον πολιτικό πρόβλημα.

Πολλοί βουλευτές εσχάτως είχαν βγει και είχαν κατηγορήσει την Ναμπιουλίνα προσωπικά πως τα υψηλά επιτόκια κάνουν τον πληθωρισμό χειρότερο! Οπότε και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγκάστηκε σε συνεδρίαση που συμμετείχε χθες και η οποία μεταδιδόταν ζωντανά, να καλέσει την τράπεζα να στοχεύσει σε μια «ισορροπημένη» απόφαση στη συνεδρίαση της Παρασκευής, λαμβάνοντας υπόψη τις τωρινές «ανάγκες».

Το μήνυμα Πούτιν προφανώς ελήφθη καθαρά από το συμβούλιο, που σήκωσε… χειρόφρενο. Όμως, δεδομένου πως ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει, η Ναμπιουλίνα στις δηλώσεις της αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια υψηλά επίπεδα και με την νέα χρονιά, τουλάχιστον μέχρι και τη συνεδρίαση της 14ης Φεβρουαρίου.

Σημειωτέον πως η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας από το 2013, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε αρκετές κρίσεις μέχρι σήμερα. Εξού και θεωρείται ότι χαίρει της εμπιστοσύνης και του σεβασμού του Ρώσου προέδρου. Όμως, η τήρηση των ισορροπιών, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση!

Διαβάστε ακόμη

Έρμαιο μεταξύ του Τραμπ και της Fed το Bitcoin: Πτώση άνω του 5% και κάτω από τα $96.000 (γράφημα)

«Greece 2025: Pick-and-Roll»: Οι κορυφαίες επιλογές της BETA ΑΧΕΠΕΥ για το 2025

Στη Uni Systems του Ομίλου Quest ο Μιχάλης Τσαμάζ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα