Σε θετικό έδαφος κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι ο πληθωρισμός – ρεκόρ του Μαρτίου αποτελεί… όχι τη συνέχεια του δράματος, αλλά την κορύφωση του φαινομένου των ανατιμήσεων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται στο +1% και τις 34.648 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 350 μονάδες. Κατά 1,17% αυξάνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq αντιδράει δυναμικά στο +1,85% και τις 13.661 μονάδες.  

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών, καθώς τον Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 8,5%, με τις τιμές στην ενέργεια να ενισχύονται δυναμικά κατά 32%.  

«Είναι η τέλεια καταιγίδα. Ρωσική εισβολή, αύξηση των πετρελαϊκών τιμών, lockdown στην Κίνα, αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αυξήσεις μισθών. Όλα αυτά οδηγούν σε έναν επίμονα υψηλό πληθωρισμό» τονίζει στο CNBC ο Μαρκ Ζάντι, αναλυτής της Moody’s Analytics.   

Η Federal Reserve, μετά τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να συνεχίσει την πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, προχωρώντας σε νέους γύρους αύξησης των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του φαινομένου. Οι επενδυτές, μάλιστα, περιμένουν μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον Μάιο, χωρίς να αποκλείεται μια αντίστοιχη άνοδος και τον Ιούνιο. Ας σημειωθεί ότι το επιτόκιο σήμερα βρίσκεται στο 0,25%.   

Όπως είναι εύλογο, αυτές οι εκτιμήσεις ασκούν σημαντικές πιέσεις στις αγορές ομολόγων, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αμερικανικού να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών (άνω του 2,8%), καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν το τέλος της εποχής της άφθονης και φθηνής ρευστότητας.   

Πάντως, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι διαβάζουν διαφορετικά τα στοιχεία και αισιοδοξούν ότι η επίδοση – ρεκόρ του Μαρτίου αποτελεί την κορύφωση του πληθωριστικού φαινομένου. Και γι’ αυτό, μάλιστα, θεωρούν ότι η Federal Reserve δεν θα το «παρακάνει» με τις αυξήσεις των επιτοκίων. Σ’ αυτό το σενάριο συνηγορεί και η σχετική σταθεροποίηση του λεγόμενου «σκληρού πληθωρισμού» (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η ενέργεια και τα τρόφιμα), ο οποίος κινήθηκε εντός των προβλέψεων (+6,5%). 

Ήπιες απώλειες στην Ευρώπη παρά το -8% στη Deutsche Bank 

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,4% και τις 456 μονάδες, με τις απώλειες στη Φρανκφούρτη να καθορίζονται στο -0,5%, παρότι νωρίτερα έφθασαν έως και το -2%. Οι δείκτες σε Παρίσι και Μιλάνο μειώνονται, παράλληλα, στο -0,3%, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 χάνει 0,7%.  

Οι σημερινές ρευστοποιήσεις, παρότι αισθητά μικρότερες σε σχέση με το πρωί, οφείλονται εν πολλοίς στον κλάδο των γερμανικών τραπεζών και ιδίως στις μετοχές των Deutsche Bank και Commerzbank, οι οποίες διολισθαίνουν κατά 8,6% και κατά 7,8%, αντίστοιχα, μετά την πώληση μεγάλου μεριδίου από το αμερικανικό fund Capital Group. 

Στη Deutsche Bank η αποεπένδυση ανήλθε στο ποσό των 1,27 δισ. ευρώ (για 116 εκατ. μετοχές), ενώ στην Commerzbank διαμορφώθηκε στο ποσό των 475 εκατ. ευρώ (για 72,5 εκατ. μετοχές). Και οι δύο εντολές διεκπεραιώθηκαν με τη βοήθεια της Morgan Stanley.   

Τους προηγούμενους μήνες, τον δρόμο της εξόδου από τα μετοχικά κεφάλαια των δύο γερμανικών τραπεζών είχε πάρει και το -επίσης αμερικανικό- fund Cerberus. Σε ανακοίνωσή τους, πάντως, οι διοικήσεις των Deutsche Bank – Commerzbank διαβεβαίωσαν ότι παραμένουν δεσμευμένες στο στρατηγικό τους σχέδιο για αύξηση της κερδοφορίας και βελτίωση των αποτιμήσεων.   

Διαβάστε επίσης:

Οι θεσμικοί Μπάκοι, το Ροστόφ και η Φουτζέιρα, οι Μαρινόπουλοι, το Larissis Station του Καρούζου και τα μυστήρια ενός πλειστηριασμού 

Δημ. Βιντζηλαίος (Creta Farms): Έβαλε στο στόχαστρό του τα Παγωτά Δωδώνη και εταιρεία κρέατος

Grivalia Hospitality: Νέο τουριστικό project 250 εκατ. ευρώ και μεταφορά έδρας από Λουξεμβούργο σε Ελλάδα