Διεθνή

Τουρκία: Δραματικές ώρες για τη λίρα – Φόβοι για capital controls

  • newsroom


Όσο η λίρα παραμένει υπό πίεση, τόσο τα capital controls θα παραμένουν στο τραπέζι αναφέρει η Capital Economics

Δύο φορές σε διάστημα μόλις μίας ώρα διακόπηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σήμερα Παρασκευή καθώς ενεργοποιήθηκε ο αυτόματος μηχανισμός αναστολής συναλλαγών εξαιτίας των μεγάλων απωλειών που κατέγραφε ο Γενικός Δείκτης και έφταναν μέχρι το -7%.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg όταν επανεκκίνησαν οι συναλλαγές ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο -9,1% μέσα σε δύο λεπτά. Η σημερινή συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με κέρδη και τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο έως και 5,6%, μέχρι την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος σε μια προσπάθεια να στηρίξει την τουρκική λίρα που σημείωνε νέα ιστορικά αρνητικά ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα το τουρκικό νόμισμα καταγράφει το ιστορικό χαμηλό των 17,07 λιρών/δολάριο. Η τουρκική λίρα τον τελευταίο μήνα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Ισχυρές πιέσεις εκτός από τις μετοχές  δέχονται και τα τουρκικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010.

Eν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παρενέβη απευθείας στην αγορά συναλλάγματος, πουλώντας δολάρια για να στηρίξει την τουρκική λίρα, η οποία κατέρρευσε στο νέο ιστορικό χαμηλό των 17,07 λιρών/δολάριο.

«Από τις 16:24:28, έχει ενεργοποιηθεί ο Αυτόματος Μηχανισμός Αναστολής Συναλλαγών. Οι συναλλαγές έχουν προσωρινά ανασταλεί σε όλες τις γραμμές της Αγοράς Μετοχών, σε συμβόλαια που βασίζονται σε μετοχές και χρηματιστηριακούς δείκτες που διαπραγματεύονται στην αγορά Futures και Options και στην Αγορά των Repos και των Ομολόγων» ανέφερε η ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου για τη δεύτερη αναστολή.

Tην Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα μείωσε κατά 100 μονάδες βάσης τα επιτόκια, σε μία κίνηση που ήταν αναμενόμενη από τις αγορές και σε ευθυγράμμιση με τις επιθυμίες του Ταγίπ Ερντογάν. Διαμορφώνονται πλέον στο 14%. Ηταν η τέταρτη διαδοχική μείωση, αλλά η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ολοκληρώνει τον κύκλο μειώσεων επιτοκίων.

Η ανορθόδοξη προσέγγιση του Ερντογάν να επιμένει στη μείωση των επιτοκίων, έχει «σπρώξει» τον πληθωρισμό άνω του 21% και μπορεί να ξεπεράσει το 30% την επόμενη χρονιά, με τη συμβουλευτική Capital Economics να μην αποκλείει το σενάριο επιβολής capital controls. «Όσο η λίρα παραμένει υπό πίεση, τόσο τα capital controls θα παραμένουν στο τραπέζι» ανέφερε σε δήλωσή της.

Η απόφαση του Ερντογάν να προωθήσει τη νομισματική χαλάρωση κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής περικοπής των επιτοκίων, έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στα ύψη, πάνω από το 21%. Είναι πιθανό να εκτιναχθεί στο 30% την επόμενη χρονιά, λόγω των αυξανόμενων τιμών των εισαγωγών και της έκτακτης αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 50%, λένε οι οικονομολόγοι.

Διαβάστε ακόμα:

Ενεργειακή κρίση: Ρεκόρ χρήσης άνθρακα για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το «Καβείρια Palace», έμειναν στο… ράφι οι βίλες της «Calle Mar» στη Μύκονο (pics)

Ρέι Ντάλιο: Οι ΗΠΑ μπορεί να εμπλακούν σε πόλεμο τα επόμενα χρόνια – Τι φοβίζει τον δισεκατομμυριούχο