Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της χρήσης άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί κατά 9% σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με έρευνα της ΙΕΑ, υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη ενεργειακής μετάβασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προηγούμενη διετία απειλεί το στόχο του net-zero μέχρι το 2050, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

«Τις πταίει;»

Κύριοι ιθύνοντες είναι οι ΗΠΑ και η Ε.Ε, με αύξηση της καύσης άνθρακα κατά 20% έκαστες, ενώ ακολουθούν η Ινδία (12%) και η Κίνα (9%). Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη από την πανδημία, με τη ζήτηση να ξεπερνά την ικανότητα παραγωγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών αερίων.

Οι τιμές-ρεκόρ του φυσικού αερίου έχουν αυξήσει την παραγωγή ενέργειας μέσω εναλλακτικών μεθόδων όπως η καύση άνθρακα. Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη έχουν υπερτριπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες, και ο άνθρακας αποτελεί -πια- μια θελκτική επιλογή.

Οι εκπομπές CO2 μέσω της καύσης άνθρακα του 2024 θα ξεπεράσουν το συμφωνημένο στόχο του σεναρίου επίτευξης net-zero κατά 3 δισεκατομμύρια τόνους. Η ΙΕΑ αναμένει πως η χρήση άνθρακα θα αγγίξει νέο ρεκόρ το 2023, αυξημένο κατά 8,11 δισ. τόνους σε σχέση με το προαναφερθέν σενάριο, με τη μεγαλύτερη παραγωγή να οφείλεται σε χώρες όπως Ρωσία, Κίνα και Πακιστάν.

COP26 και ενεργειακές ανάγκες

Η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου COP26 του ΟΗΕ δυστυχώς περιόρισε την προσπάθεια ολικής παύσης της χρήσης άνθρακα. Παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει σταματήσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση νέων πρότζεκτ υδρογονανθράκων στο εξωτερικό. 

Αρκετές είναι και οι τράπεζες οι οποίες έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν σημαντικά τη χρηματοδότηση νέων πρότζεκτ εξόρυξης άνθρακα, αν και οι ακτιβιστές απαιτούν επιτάχυνση των προσπαθειών αυτών.

Η ζήτηση για ενέργεια, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη και τις καιρικές συνθήκες μπορεί να φτάσει σε νέα ρεκόρ υψηλά το 2022. Σύμφωνα με Αυστραλιανή εταιρεία εξαγωγής άνθρακα, η ζήτηση αυτή θα συνεχιστεί ακάθεκτη για τουλάχιστον 2 δεκαετίες.

Οι διάφορες περιοχές του πλανήτη έχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Η Ευρώπη κλείνει τα εργοστάσια άνθρακα, αντίθετα με την Κίνα και την Ινδία οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας μέσω της καύσης του. Ο ευρωπαϊκός στόχος, όμως, είναι δύσκολος να επιτευχθεί εάν αναλογιστεί κανείς πως χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχία βασίζονται κυρίως στη χρήση άνθρακα και λιγνίτη για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Διαβάστε ακόμα

Έμα Ραντουκάνου: Οι «χρυσές» χορηγίες των Tiffany’s, Dior, Evian και η σύγκριση με τη Σαράποβα (pics)

Τουρκία: Πτώση χωρίς «φρένο» για τη λίρα μετά τη μείωση στα επιτόκια

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το «Καβείρια Palace», έμειναν στο… ράφι οι βίλες της «Calle Mar» στη Μύκονο (pics)