Διεθνή

Τουρκία: Νέο σκάνδαλο για τους πολυθεσίτες συνεργάτες του Ερντογάν

  • newsroom


Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, δεκάδες ονόματα βρίσκονται παράλληλα σε ΔΣ εταιρειών και δημοσίων φορέων, ενώ πρώην βουλευτής του AKP φέρεται να εισπράττει 11 μισθούς

Ούτε πέντε, ούτε δέκα, αλλά 54 πολιτικοί που εργάζονται στην προεδρία της Τουρκίας ή το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εισπράττουν κάθε μήνα όχι μόνο τον μισθό τους, αλλά επιπλέον εισοδήματα από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, στους οποίους έχουν διοριστεί απλώς επειδή… μπορούν.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα BirGűn, κατά το διάστημα που κυβερνά το AKP δεκάδες ονόματα βρίσκονται παράλληλα σε διάφορα διοικητικά συμβούλια, κάτι που όπως γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, οι ίδιοι πέτυχαν καθώς «πρώτη προϋπόθεση για αυτό είναι η εγγύτητα στην εξουσία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της BirGűn, «οι παλιοί και νέοι πολιτικοί και τεχνοκράτες πληρώνονται με ποσά χιλιάδων τουρκικών λιρών, χάρη στα καθήκοντα που έχουν αναλάβει παράλληλα».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ο αριθμός εκείνων που κερδίζουν περισσότερους από έναν μισθούς αυξάνεται μέρα με τη μέρα», καθώς όσοι δεν είναι ικανοποιημένοι από τον μισθό που τους παρέχει το κύριο επάγγελμά τους, παίρνουν κι άλλους μισθούς από επιπλέον δύο ή τρεις θέσεις.

Ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα πάντα με τη BirGűn, βρίσκονται αρκετοί συγγενείς των μελών του AKP, καθώς επίσης δήμαρχοι και αναπληρωτές υπουργοί.

Πυγμάχος σε ΔΣ τράπεζας

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του επαγγελματία παλαιστή Χαμζά Γερλίκαγια, ο οποίος διορίστηκε στο ΔΣ της κρατικής τράπεζας Vakıfbank χωρίς να έχει καμία επαγγελματική εκπαίδευση στον τραπεζικό τομέα. Επίσης, ως πρώην βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν, ο Γερλίκαγια ασκεί καθήκοντα συμβούλου του προέδρου και βοηθού του υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού, λαμβάνοντας και τους αντίστοιχους μισθούς.

Ανάμεσα στα 54 ονόματα που αναφέρει η εφημερίδα βρίσκεται και εκείνο του Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντή επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας, ο οποίος παίρνει μισθό και από το Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης, ενώ η σύζυγός του, Φατμανούρ Αλτούν, εισπράττει τον μισθό της από τη θέση της στο ΔΣ της Turkish Airlines, αλλά και εκείνον από την έδρα της στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά.

Πρώην βουλευτής με 11 μισθούς

Ωστόσο, η λίστα που δημοσιεύει η BirGűn δεν αναφέρει την περίπτωση του πρώην βουλευτή του AKP, Φαχρετίν Ποϊράζ, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα Sozcu φαίνεται ότι έχει καταρρίψει κάθε… ρεκόρ.

Όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της Sozcu, ο Ποϊράζ εκτός από τον μισθό του πρώην βουλευτή εισπράττει άλλους δέκα μισθούς -συνολικά έντεκα- καθώς μεταξύ άλλων είναι: Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας χημικών Gűbretaş, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιστώσεων, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Υγείας (TAREKSAV), πρόεδρος του ΔΣ της Agriculture Credit Holdings, της Bereket Tekaful, της Bereket Insurance, της Bereket Retirement, της Gűbretaş Mining Corp, των Αγροτικών Πιστωτικών Συνεταιρισμών της Τουρκίας, της Tarim Kredi Sera Corp.

Διαβάστε ακόμη

Τζόκοβιτς, Ναδάλ, Φέντερερ, Τσιτσιπάς: Οι «χρυσές» business των σταρ του τένις

Κινητή τηλεφωνία: Ανατροπή υπέρ των καταναλωτών – Τι αλλάζει

Γερμανία: Επενδυτικό ταμείο €10 δισ. για τη στήριξη των startups