Διεθνή

Τουρκία: Στους δρόμους οι πολίτες για την ακρίβεια – Ζητούν να παραιτηθεί η κυβέρνηση

  • newsroom


Ουρές στα βενζινάδικα σε ολόκληρη τη χώρα, για να προλάβουν τις ανατιμήσεις στα καύσιμα

Σε περίπου 30 συλλήψεις προχώρησε σήμερα η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη, σε διαδήλωση που πραγματοποίησαν πολίτες για την ακρίβεια και τις συνέπειες που έχει για τη ζωή τους η κατακρήμνιση της τουρκικής λίρας.

Η διαδήλωση είχε απαγορευτεί από τις Αρχές, ωστόσο πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους στη συνοικία του Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δεν τα βγάζουμε πέρα».

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, οι αστυνομικοί διέλυσαν το πλήθος και συνέλαβαν τουλάχιστον 30 άτομα.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε και πάλι σήμερα προς το ιστορικά χαμηλό επίπεδό του, λόγω των ανησυχιών για τον ευρύτερο αντίκτυπο για την οικονομία, αφού ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μειώσεων επιτοκίων παρά την εκτεταμένη κριτική και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης. Η λίρα έχει χάσει το 43% της αξίας της φέτος και πάνω από το 22% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας σε σχέση με το δολάριο.

«Καθημερινά, αναρωτιόμαστε: Πώς θα πληρώσω το νοίκι, πώς θα τα βγάλω πέρα μέχρι το τέλος του μήνα, ποιες θα είναι οι τιμές στο σουπερμάρκετ;», είπε η εκπαιδευτικός Αϊσέ Ντεμιρέλ.

Ουρές στα βενζινάδικα

Την ίδια στιγμή, σε ολόκληρη τη χώρα οργισμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι έκαναν ουρά στα βενζινάδικα, αναμένοντας αύξηση της τιμής των καυσίμων. Νωρίτερα, η Ένωση Εργοδοτών Σταθμών Ενέργειας, Πετρελαίου και Αερίου (EPGIS) ανέφερε ότι η τιμή του αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 1,02 λίρα από τα μεσάνυχτα.

«Περιμένω εδώ και 20 λεπτά για να αγοράσω καύσιμα. Είναι δυνατόν, τέτοια γελοιότητα; Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία έφεραν την Τουρκία. Τι άλλο να πω;», διερωτήθηκε ο Ιμπραχίμ Οζτούρκ, ένας από τους οδηγούς που περίμεναν στα βενζινάδικα.

«Σε αυτές τις σκληρές οικονομικές συνθήκες, οι άνθρωποι πιθανότατα περιμένουν στην ουρά για να γλιτώσουν 30 λίρες και υποθέτω ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται από αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ο Σινάν Τσοσκούν, που επίσης περίμενε ανάμεσα σε μια θάλασσα από αυτοκίνητα.

Πολλοί πολίτες στην Τουρκία, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τον πληθωρισμό που κυμαίνεται γύρω στο 20%, φοβούνται ότι οι τιμές θα αυξηθούν. Σήμερα, ορισμένα διαδικτυακά καταστήματα λιανικού εμπορίου σταμάτησαν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Ερντογάν ότι έσυρε τη χώρα στην κρίση. «Να δούμε πού θα πάει η τιμή σε μια εβδομάδα – δέκα μέρες. Είναι αβέβαιο. Πιστεύω ότι θα φτάσει μέχρι εκεί που θα φτάσει», σχολίασε σαρκαστικά ο Σερκάν Τσεϊλάν, ενώ περίμενε να έρθει η σειρά του σε ένα βενζινάδικο.

Διαβάστε ακόμη

Κρας τεστ εξουσίας το πείραμα του Ερντογάν με την τουρκική λίρα

Πλαίσιο Computers: Αύξηση στα μεγέθη για το γ’ τρίμηνο και το 9μηνο 2021

Reuters: Αυστηρούς κανόνες για το χρέος ετοιμάζει η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας