Διεθνή

Τραμπ: Προσφυγή για να μην παραδοθούν οι φορολογικές δηλώσεις του στο Κογκρέσο

  • newsroom


Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πλήρωσε μόλις 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους το 2016 και τίποτα απολύτως κατά τα 10 από τα 15 προηγούμενα χρόνια

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν σήμερα οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθειά τους να μην κοινοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου, υποστηρίζοντας ότι ο μεγιστάνας μπήκε στο στόχαστρο για πολιτικούς λόγους.

«Τα αιτήματα στοχεύουν τον πρόεδρο Τραμπ, επειδή είναι Ρεπουμπλικάνος και πολιτικός αντίπαλος», ανέφεραν στην προσφυγή τους ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον, κάνοντας λόγο για αντίποινα.

Οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν το Κογκρέσο, προσπαθούν εδώ και χρόνια να δουν τις φορολογικές δηλώσεις του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, του πρώτου από το 1970 που αρνήθηκε να τις δημοσιοποιήσει, μολονότι το επιχειρηματικό δαιμόνιό του και η περιουσία που απέκτησε ήταν από τα επιχειρήματα που προέβαλε στην προεκλογική εκστρατεία του.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείου Δικαιοσύνης άλλαξε στάση και διέταξε την εφορία (IRS) να παραδώσει τις πληροφορίες αυτές σε μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων, που ασχολείται με φορολογικά θέματα, ζητά να της παραδοθούν φορολογικές δηλώσεις έξι ετών, πριν να αναλάβει την προεδρία ο Τραμπ, το 2017.

Υποστηρίζει δε ότι σκοπός της είναι να μελετήσει πώς η IRS ελέγχει τα οικονομικά των προέδρων και αν χρειαστεί να εισηγηθεί αλλαγές στη νομοθεσία. Το επιχείρημα αυτό απορρίπτεται από την πλευρά του Τραμπ.

Όπως γράφουν οι δικηγόροι του, την εποχή που υποβλήθηκαν τα αιτήματα «κανείς δεν είχε αναφερθεί στην πρόθεση (σ.σ. της Επιτροπής) να ανακαλύψει πώς ελέγχονται οι πρόεδροι από την IRS».

Λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, οι New York Times δημοσίευσαν έρευνα βασισμένη σε φορολογικά δεδομένα 20 ετών του Τραμπ και των επιχειρήσεών του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο μεγιστάνας πλήρωσε μόλις 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους το 2016 και τίποτα απολύτως κατά τα 10 από τα 15 προηγούμενα χρόνια, καθώς δήλωνε μεγαλύτερες απώλειες παρά έσοδα.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε πλαστές τις πληροφορίες αυτές και διαβεβαίωσε ότι έχει πληρώσει πολλούς φόρους, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Τζέιμς Ριπέτι, καθηγητής φορολογικού Δικαίου στη Νομική Σχολή της Βοστόνης, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι τα επιχειρήματα του Τραμπ πιθανότατα θα απορριφθούν από τον δικαστή.

Διαβάστε ακόμη

Αγωνία από τους πολίτες για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας

Έτσι φουσκώνουν οι χρεώσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο (πίνακας)

Μελέτη ΕΚΠΑ: Πόσο διατηρείται η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο Pfizer