Οι διογκούμενες διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού του Όλαφ Σολτς, κυρίως μεταξύ των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, που πλέον καταγράφονται και δημοσίως δείχνουν πως πλέον καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να κρατά ούτε τα προσχήματα. Κάπως έτσι, νέα δημοσκόπηση δείχνει πως μεγάλο τμήμα των πολιτών θεωρεί θεωρούν ότι ο συνασπισμός δεν θα επιβιώσει μέχρι και το τέλος της θητείας του.

Δημοσκόπηση της Forsa για το ntv/RTL, που ανακοινώθηκε απόψε, δείχνει ότι το 40% των Γερμανών πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα διαλυθεί πρόωρα. Από εκεί και πέρα το 54% θέλει νέες εκλογές, εφόσον ο τρικομματικός συνασπισμός «σπάσει».

Επιπλέον, το 81% δηλώνει πως ο ο Σολτς, ο οποίος κάλεσε τους εταίρους του να λύσουν τις διαφορές τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη πυγμή.

Η κόντρα μεταξύ Πρασίνων και FDP κλιμακώθηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς οι Φιλελεύθεροι μπλόκαραν στη Βουλή το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας, στο τιμόνι του οποίου βρίσκεται ο Πράσινος Ρόμπερτ Χάμπεκ, και το οποίο αφορούσε την απαγόρευση της εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σχεδόν σε όλες τις νέες κατοικίες, από το 2024.

Το νομοσχέδιο είχε γνώμονα τόσο την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των ρύπων όσο και τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας με την ενίσχυση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η άνευ προηγουμένου κίνηση έκανε άνω-κάτω τη Βουλή πυροδοτώντας ταυτόχρονα μεγάλη κρίση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού. Μάλιστα, η άρνηση αμφότερων των πλευρών να υπαναχωρήσουν έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο, που δεν είναι βέβαιο που θα οδηγήσει.

Διαβάστε ακόμα

Αναλυτές: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σταθερότερες από τις αμερικανικές

Λουκέτο για τα Kitchen Lab του Άκη Πετρετζίκη

Nvidia: Ένα βήμα πριν από κεφαλαιοποίηση ύψους $1 τρισ. (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ