Οι ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνεται πως είναι πολύ πιο ελκυστικές σε σχέση με τις αμερικανικές, σύμφωνα με αναλυτές και ειδικούς οι οποίοι παρευρέθησαν στη σύνοδο του Institute of International Finance στις Βρυξέλλες και οι οποίοι τονίζουν την αναγκαιότητα εποπτείας αλλά και συνεργασίας για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ έχει συνολική αξία όσο οι 9 ή 10 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές, δεδομένης της περιορισμένης ανάπτυξης και της μειωμένης κερδοφορίας στη Γηραιά Ήπειρο από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και ύστερα, σύμφωνα με την πρόεδρο της ισπανικής Santander Group, Άννα Μποτίν. 

Παρ’ όλα αυτά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καλύτερα επίπεδα CDS, κάτι το οποίο σημαίνει πως «οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος εκτιμούν πως το ρίσκο του επιπέδου χρέους των ευρωπαϊκών είναι καλύτερο από αυτό των αμερικανικών τραπεζών», όπως τόνισε η Μποτίν σε συνέντευξή της στο CNBC.

Η πρόσφατη μεταβλητότητα η οποία οδήγησε στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δεν ήταν απόδειξη μίας συστημικής τραπεζικής κρίσης, αλλά αποτελούσε αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης και της έλλειψης ρευστότητας σε ορισμένες τράπεζες, σύμφωνα με την ίδια.

«Βρισκόμαστε σε ισχυρή θέση σε ό,τι αφορά τα επίπεδα ρευστότητας, εποπτείας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πελατών μας. Παρ’ όλα αυτά, χρειαζόμαστε περαιτέρω κανονισμούς οι οποίοι θα τονώσουν την κερδοφορία και την ανάπτυξή μας», συμπλήρωσε η Μποτίν, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε μία θεμελιώδη αναθεώρηση του ρόλου τον οποίο θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες στη νέα οικονομία. Η εύρεση των νέων αυτών ισορροπιών είναι σημαντική. Δεν πρέπει μόνο να παραμείνουμε συνετοί αλλά και να ενισχύσουμε την ανάπτυξή μας».

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ασφαλέστερες, σταθερότερες και φθηνότερες από τις αμερικανικές», τόνισε ο CEO της Algebris Investments, Νταβίντ Σέρα, ο οποίος υπογράμμισε πως τα επίπεδα ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών κυμαίνονται στο 160% σε σχέση με το 120% των αντίστοιχων αμερικανικών.

«Κατά κάποιον τρόπο, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν βελτιώσει την βάση των καταθέσεών τους. Δεδομένων των υψηλότερων επιτοκίων της Fed, οι καταθέτες θέλουν να έχουν καλύτερες αποδόσεις και πολλές φορές επιλέγουν να μετακινήσουν τα χρήματα αυτά ή να επενδύσουν στις χρηματαγορές. Παρ’ όλα αυτά, οι Αμερικανοί καταθέτες πρόσφατα κατανόησαν πως οι τράπεζες δεν είναι όλες ίδιες. Επειδή υπάρχει επιγραφή ‘τράπεζα’ στην είσοδο ενός κτιρίου δε σημαίνει πως το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι τόσο ασφαλές όσο η JPMorgan ή η Morgan Stanley», επεσήμανε ο Σέρα.

«Πιστεύω πως θα υπάρξει σημαντική ενοποίηση τραπεζών στις ΗΠΑ, δεδομένης της πρόσφατης κατάρρευσης πολλαπλών τοπικών τραπεζών. Η ευκαιρία είναι προφανής τόσο για τις ευρωπαϊκές όσο και για τις αμερικανικές τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρώπη είναι καθ’ όλα πιο ελκυστική, αφού δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο bank run και κανένα πρόβλημα. Μετά από 10 χρόνια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, πιστεύω πως η Ευρώπη είναι η καλύτερη επιλογή», συμπλήρωσε ο Σέρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), Ζοζέ Μανουέλ Κάμπα, οι χαμηλότερες αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν ανακάμψει λόγω των πρόσφατων κλυδωνισμών στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και της αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

«Πιστεύω πως, δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων, εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμείνουν βιώσιμες, θα παρατηρήσουμε μεσοπρόθεσμη αύξηση των αξιολογήσεών τους», τόνισε ο Κάμπα, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε ενοποίηση τραπεζών στην Ευρώπη θα πρέπει να έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία καλύτερων και σταθερότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και την ενίσχυση της ενσωμάτωσης της πανευρωπαϊκής κοινής αγοράς η οποία θα βελτιώσει τόσο τις υπηρεσίες προς τους καταναλωτές όσο και τη γενικότερη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος».

Σημειωτέον πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει πλάνο ενίσχυσης και ανάπτυξης της τραπεζικής της ένωσης από το 2014 ενώ, παράλληλα, έχουν τεθεί επί τάπητος και προτάσεις για τη δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής Ένωσης Κεφαλαιαγορών.

Τόσο η Μποτίν όσο και ο Κάμπα τόνισαν πως η ολοκλήρωση των περίπλοκων αλλά σημαντικών αυτών διαπραγματεύσεων είναι σημαντική για το μέλλον του κλάδου. Το στέλεχος της Santander τόνισε πως «η ενίσχυση της ένωσης αυτή θα βελτιώσει και την αναπτυξιακή προοπτική των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η δημιουργία νέων κανόνων οι οποίοι θα διέπουν το σύνολο των τιτλοποιήσεων αποτελούν κλειδί για τη δημιουργία Ένωσης Κεφαλαιαγορών ενώ οι τράπεζες θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πελάτες».

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ποια είναι η χρεοκοπημένη τράπεζα με τους (πολύ) πλούσιους εργαζόμενους (πίνακας)

Λουκέτο για τα Kitchen Lab του Άκη Πετρετζίκη

Nvidia: Ένα βήμα πριν από κεφαλαιοποίηση ύψους $1 τρισ. (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ