Σε τεράστια παραγγελία αεροσκαφών από την ευρωπαϊκή Airbus προχώρησε η Turkish Airlines επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι, άλλωστε, γνωστός ο στρατηγικός στόχος της τουρκικής αεροπορικής για τη δυναμική επέκταση του στόλου της στο πλαίσιο της διεύρυνσης της.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Turkish θα αγοράσει 220 Airbus προκειμένου να ανανεώσει τον στόλο της. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται 70 A350-900 για μεγάλες αποστάσεις και 150 A321 μεσαίου μεγέθους (με ένα διάδρομο).

Παράλληλα, η τουρκική αεροπορική απέκτησε δικαίωμα για την παραγγελία επιπλέον 125 αεροσκαφών σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Η ιστορική αυτή παραγγελία συνιστά κάτι παραπάνω από μια επέκταση. Είναι απόδειξη της δέσμευσης μας στην πρωτοπορία, τη λειτουργική απόδοση και τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της τουρκικής εταιρείας, Αχμέτ Μπολάτ.

Πρόσθεσε δε, πως η συμφωνία συνεισφέρει σημαντικά στο ρόλο της Τουρκίας ως hub στον αεροπορικό κλάδο, ενώ θα έχει και θετικό αντίκτυπο στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα.

Αντιστοίχως για την απόδειξη του «τολμηρού οράματος» που έχει αναπτύξει η Turkish Airlines έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο CCO της Airbus, Κρίστιαν Σέρερ.

Σημειωτέον πως η εταιρεία είχε ήδη προχωρήσει και σε δύο μικρότερες παραγγελίες μέσα στη χρονιά. Τον Σεπτέμβριο παρήγγειλε 10 A350-900 και τον περασμένο Ιούλιο 4 A350-900.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Turkish διαθέτει σήμερα έναν στόλο 442 αεροσκαφών, τόσο τύπου Airbus όσο και Boeing. Όμως, με την νέα παραγγελία αναβαθμίζεται σαφώς η συνεργασία της με την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική.

Θυμίζουμε πως ο Αχμέτ Μπολάτ, είχε ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Μάιο ότι η εταιρεία του προσανατολίζεται στην παραγγελία 600 ακόμη αεροσκαφών, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω στοιχεία για το ποιος θα είναι ο προτιμητέος κατασκευαστής, η Airbus ή η Boeing. «Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, στοχεύουμε σε ανάπτυξη κατά 7,4%, τη μεταφορά 170 εκατ. ταξιδιωτών και τη δημιουργία ενός κολοσσιαίου στόλου συνολικά 810 αεροσκαφών» είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά.

Στα επίπεδα αυτά, η Turkish μέχρι το 2033 θα φτάσει να συνεισφέρει 140 δισ. δολάρια στην τουρκική οικονομία, αποτελώντας έτσι ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Αναλυτές επισημαίνουν πως τo deal δίνει σημαντική ώθηση και στην Rolls-Royce, της οποίας οι μηχανές τροφοδοτούν τα Α350.

Διαβάστε ακόμα

Morgan Stanley: Οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2024 – Top pick η Alpha Bank (γραφήματα)

Βολές ΝΟVA προς ΕΕΤΤ για τις υψηλές τιμές στην οπτική ίνα

Μετά το ΔΝΤ η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα και τα διμερή δάνεια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ