Ποιο είναι το μυστικό για μια ευτυχισμένη και συγχρόνως επιτυχημένη ζωή; Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, μας το αποκαλύπτει.

Ο Τζεφ Μπέζος πριν από μερικά χρόνια μίλησε στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον, στο Νιου Τζέρσι. Σκοπός της ομιλίας αυτής που είχε τίτλο: «Είμαστε αυτό που επιλέγουμε» ήταν να τονιστεί η διαφορά μεταξύ χαρισμάτων και επιλογών.

«Η ευφυΐα είναι χάρισμα, η καλοσύνη από την άλλη είναι επιλογή. Η πραγματική δυσκολία βρίσκεται στις επιλογές. Τα χαρίσματα στο κάτω κάτω μας δίνονται απλόχερα από τη φύση.» 

Αυτό λοιπόν που έχει πραγματικά σημασία σύμφωνα με τον Ceo της Amazon και οφείλουμε να μην ξεχνάμε είναι πως το να γίνει κανείς επιτυχημένος δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό. Στην τελική, όταν μετά από χρόνια καθένας από εμάς θα κάνει τον απολογισμό του, η ευτυχία δεν θα υπολογίζεται βάσει των ψηφίων του τραπεζικού μας λογαριασμού.

Αντιθέτως, η πραγματική ευτυχία θα βρίσκεται στις επιλογές που έχει αποφασίσει να κάνει ο καθένας από εμάς κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η «τέλεια» επιλογή δεν υπάρχει

Η αλήθεια στη ζωή είναι ότι όλοι θα επιλέξουμε μονοπάτια που μπορεί στη συνέχεια να μετανιώσουμε. Αυτό ονομάζεται αποτυχία και μην το φοβηθείτε γιατί η αποτυχία είναι ευεργετική. Μας διδάσκει να μην τα παρατάμε, πως όταν πέφτουμε πρέπει να παλεύουμε και να ξανασηκωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι.

«Στο τέλος, είμαστε οι επιλογές μας. Δημιουργήστε μια υπέροχη ιστορία», συμβουλεύει ο Μπέζος.

Πώς όμως θα δημιουργήσουμε μια υπέροχη ιστορία;

Αυτές είναι 0ι ερωτήσεις που όλοι πρέπει να κάνουν στον εαυτό τους σύμφωνα με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, για να ζήσουν μια ευτυχισμένη και συγχρόνως επιτυχημένη ζωή.

  1. Πώς αξιοποιείτε τα χαρίσματά σας;
  2. Ποιες είναι οι επιλογές που κάνετε;
  3. Θα αφήσετε την αδράνεια να παγώσει τα όνειρά σας;
  4. Θα επιλέγατε μια εύκολη ζωή ή μια ζωή που ναι μεν θα είχε ρίσκο αλλά στο τέλος θα πραγματοποιούσατε τα όνειρά σας;
  5. Ζητάτε συγγνώμη όταν κάνετε ένα λάθος;
  6.  Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν τι κάνετε συνήθως; Τα παρατάτε ή συνεχίζετε να αγωνίζεστε;
  7. Προσπαθείτε να γίνετε επιτυχημένοι πατώντας επί πτωμάτων ή είστε ευγενικοί και γενναιόδωροι με τους άλλους;

Μπορεί οι παραπάνω ερωτήσεις να μην εξασφαλίζουν αυτομάτως την επιτυχία, ωστόσο μπορούν να θεωρηθούν οδηγός για την λήψη σωστών επιλογών – των επιλογών δηλαδή που τελικά θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε μια ζωή για την οποία θα είμαστε περήφανοι.

Δεν θα καταφέρουν όλοι οι άνθρωποι να επιτύχουν αλλά ούτε και αυτοί που θα επιτύχουν θα το πράξουν στον ίδιο βαθμό σύμφωνα με τον Μπέζος και το CNBC. Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος που δεν μπορούμε – ή δεν πρέπει – να προκαλέσουμε τον εαυτό μας ώστε να καταφέρει να συνθέσει μια ιστορία που μετά από χρόνια θα αξίζει να τη διηγούμαστε.

Διαβάστε ακόμη: 

Νίκος Παπαθανάσης: Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τις στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις  

Αυτά είναι τα νέα όπλα της Ελλάδας που προκαλούν νευρικό κλονισμό στον Ερντογάν

Mπιλ Γκέιτς: Η «ένοχη απόλαυση» για την οποία θέλει να πληρώσει 4 δισ. δολ!