Πριν από μερικά χρόνια, ο συνιδρυτής της Alibaba, Τζο Τσάι, έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί από την καλά αμειβόμενη δουλειά του, προκειμένου να ενταχθεί στο δυναμικό της Alibaba. Εκείνη την εποχή ωστόσο, η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ήταν ακόμη άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Πώς κατάφερε  ο Τζο Τσάι να χτίσει μια τεράστια περιουσία αξίας 8,1 δισ.

Γεννημένος στην Ταϊπέι της Ταϊβάν το 1964, ο Τζο Τσάι ήταν το πρώτο από τα τρία παιδιά της οικογένειάς του. Οι γονείς του ήταν μετανάστες που βρήκαν καταφύγιο στην Ταϊβάν κατά τη διάρκεια του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, το 1949. Μετακόμισαν στις ΗΠΑ, όταν ο Τσάι ήταν 13 ετών. Εκεί, ο νεαρός άρχισε να φοιτά στο Lawrenceville School του Νιου Τζέρσεϋ. Αργότερα, συνέχισε τις σπουδές του στο Γέιλ, πανεπιστήμιο από το οποίο είχε αποφοιτήσει και ο πατέρας του.

Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, ο Τζο ξεκίνησε να εργάζεται ως φορολογικός συνεργάτης για τη δικηγορική εταιρεία Sullivan & Cromwell και το 1991, αναγνωρίστηκε ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη. Αργότερα, μεταπήδησε στον κλάδο των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και εισήλθε στην Rosecliff Incorporated ως γενικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια, ο Τσάι μετακόμισε στο Χονγκ Κονγκ για να ενταχθεί στην Investor AB. Ήταν υπεύθυνος για τις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων της στην Ασία. Το 1999, γνωρίστηκε με τον Τζακ Μα. Ο Τσάι εντυπωσιάστηκε από την εξέχουσα προσωπικότητα του Τζακ Μα αλλά και από τις καινοτόμες ιδέες του για την ανάπτυξη μιας διεθνούς αγοράς εξαγωγών και εισαγωγών. 

Το μεγαλύτερο ρίσκο

Τότε, ήταν που ο Τσάι πήρε το ρίσκο να εγκαταλείψει τον 6ψήφιο μισθό του των 700.000 δολαρίων στην Investor AB για να συνεργαστεί με τον Τζακ Μα ως ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Alibaba με μισθό μόλις 50.000 δολαρίων. Μόλις ένα χρόνο μετά την ένταξή του στην Alibaba, διαπραγματευόταν ήδη με επενδυτές για να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια για την εταιρεία. Η SoftBank, η Fidelity Investments και η Goldman Sachs είναι μερικές από τις εταιρείες που επένδυσαν στην Alibaba εκείνη την εποχή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το therichest, o Τσάι μπόρεσε να συγκεντρώσει 25 εκατομμύρια δολάρια και λίγα χρόνια αργότερα, ηγήθηκε των προσπαθειών για τη δημιουργία των κεντρικών γραφείων της Alibaba στο Χονγκ Κονγκ. Διαδραμάτισε επίσης, καθοριστικό ρόλο στη συμφωνία με τη Yahoo ως στρατηγικός επενδυτής και είχε τον έλεγχο της πρώτης δημόσιας προσφοράς της Alibaba, η οποία τυχαίνει να είναι η μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στην ιστορία των ΗΠΑ.

Έχει εργαστεί ως διευθύνων σύμβουλος λειτουργίας, οικονομικός διευθυντής και ιδρυτικό μέλος του συμβουλίου της Alibaba. Χάρη στην πολύτιμη βοήθειά του, η Alibaba έκανε το ντεμπούτο της στη χρηματιστηριακή αγορά του Χονγκ Κονγκ το 2007. Το 2013, ο Τσάι έγινε εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Alibaba. Σημειώνεται τέλος, πως ως απόφοιτος της νομικής σχολής του Γέιλ, ο Τσάι δώρισε 30 εκατομμύρια δολάρια στη σχολή το 2016 προς τιμήν του πατέρα του που ήταν επίσης απόφοιτος.

Διαβάστε ακόμη:

Landis+Gyr: Η πολυεθνική που εξάγει το 98% των έξυπνων μετρητών που παράγει στην Κόρινθο

Τζιμ Ντέιβις: Το restart του Mr. New Balance και οι φήμες για επένδυση στην Ελλάδα (pics)

Αthens Key Hotel: Ανοίγει στην Ομόνοια πριν από τα Χριστούγεννα με υπογραφή Zeus και Wyndham (pics)