Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ίσως να μην μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον προβληματικό κλάδο των ακινήτων, ο οποίος έχει πληγεί από μια σειρά από χρεοκοπίες αλλά και την πτώση των τιμών των διαμερισμάτων αλλά και της γης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος Τζόρτζ Σόρος σε ομιλία του στο Ίδρυμα Χούβερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Η άνοδος της αγοράς ακινήτων στην Κίνα, σύμφωνα με τον ίδιο, βασίστηκε σε ένα «μη βιώσιμο» μοντέλο που ωφέλησε τις τοπικές κυβερνήσεις και ενθάρρυνε τους ανθρώπους να επενδύσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεων τους σε ακίνητα. Παράλληλα, οι κυβερνητικές πολιτικές που σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν την άνοδο αυτής της αγοράς δυσκόλεψαν την αποπληρωμή των χρεών του γίγαντα του real estate, Evergrande.

Όπως αναφέρει το CNN, η εταιρεία χρωστά πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτια ομόλογα που κατέχουν διεθνείς διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και ιδιωτικές τράπεζες για λογαριασμό των πελατών τους. Η Evergrande προσπαθεί εδώ και μήνες να συγκεντρώσει τα μετρητά για να αποπληρώσει τους δανειστές. Κυβερνητικά στελέχη έχουν σταλεί στην εταιρεία για να επιβλέπουν την προσπάθεια αναδιάρθρωσής της, αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμα το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

«Μένει να δούμε πώς θα χειριστούν οι αρχές την κρίση», είπε ο Σόρος κατά τη διάρκεια συζήτησης και εκτίμησε ότι «ίσως να καθυστέρησαν υπερβολικά, γιατί η εμπιστοσύνη του κόσμου τώρα έχει διαταραχθεί»

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε 8,1% πέρυσι, ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους της ίδιας της κυβέρνησης. Ωστόσο, η αποδυνάμωση της ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες του 2021 υποδηλώνει ότι η κρίση στα ακίνητα, οι «εστίες» κορωνοϊού αλλά και η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων που ακολουθεί το Πεκίνο, επηρεάζει αρνητικά την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί δραματικά στο 4,8% το 2022.

Διαβάστε ακόμα:

Goldman Sachs: Τι λέει για τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – Δε φοβάται για την ανάπτυξη στην Ευρώπη

Γεωργακόπουλος (JP Morgan): «Aγοράσαμε τη Viva Wallet γιατί έχει την καλύτερη τεχνολογική πλατφόρμα στην Ευρώπη»

Εκρηκτικό το κόστος ενέργειας – Φουσκωμένοι οι λογαριασμοί και τον Γενάρη