Διεθνή

Visa: Έρευνα για μονοπωλιακές πρακτικές στις χρεωστικές κάρτες από το υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

  • newsroom


Το υπουργείο διερευνά αν το μεγαλύτερο δίκτυο καρτών στις ΗΠΑ έχει περιορίσει τη δυνατότητα των εμπόρων να κατευθύνουν τις συναλλαγές προς δίκτυα καρτών που είναι λιγότερο ακριβά

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν η Visa εμπλέκεται σε αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου συγκεντρώνει πληροφορίες για το μεγαλύτερο δίκτυο καρτών στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα για το αν έχει περιορίσει τη δυνατότητα των εμπόρων να κατευθύνουν τις συναλλαγές προς δίκτυα καρτών που είναι λιγότερο ακριβά.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, η έρευνα δεν εστιάζει μόνο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και σε εκείνες που πραγματοποιούνται σε φυσικά καταστήματα.

«Η έρευνα τονίζει τον σημαντικό ρόλο των αποκαλούμενων τελών δικτύου που δεν είναι ‘ορατά’ για τους καταναλωτές, αλλά είναι κερδοφόρα για τις εταιρείες καρτών και παράλληλα επιβαρύνουν τους εμπόρους, οι οποίοι συχνά τα περνούν στους καταναλωτές αυξάνοντας τις τιμές», αναφέρει το δημοσίευμα.

Επισημαίνει δε ότι η έρευνα περιλαμβάνει και τον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς επίσης τις επιχειρηματικές πρακτικές των εταιρειών που επικρατούν στον κλάδο. Ακόμη, ερευνάται το αν και κατά πόσο οι πρακτικές της Visa τής επιτρέπουν να κυριαρχεί στον τομέα της με παράτυπο τρόπο.

Η Wall Street Journal προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Visa, ωστόσο -όπως αναφέρει στο δημοσίευμα- εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Στο μικροσκόπιο και η Mastercard

Αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο διερευνά και τον ρόλο της Mastercard στον τομέα των χρεωστικών καρτών, καθώς και το αν οι εταιρείες fintech αποτελούν πραγματικούς ανταγωνιστές των Visa και Mastercard. Εκπρόσωπος της τελευταίας επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι έμποροι εδώ και χρόνια δηλώνουν ότι συχνά, όταν χρησιμοποιούν κάρτες με τις ονομασίες των Visa και Mastercard, δεν μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε μικρότερα δίκτυα. Ως αποτέλεσμα, καταλήγουν να πληρώνουν υψηλότερα τέλη σε σχέση με εκείνα που θα πλήρωναν σε δίκτυα που είναι λιγότερο γνωστά.

Για τον λόγο αυτόν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διερευνά και τα οικονομικά κίνητρα που παρέχουν οι δύο εταιρείες στις τράπεζες που εκδίδουν κάρτες στα δίκτυά τους -και αν τα κίνητρα αυτά ενθαρρύνουν τις τράπεζες να εμποδίζουν τις συναλλαγές των καταστημάτων μέσω άλλων δικτύων.

Διαβάστε ακόμη

Άνοιξε η πλατφόρμα online ενημέρωσης για τις αποζημιώσεις ενοικίων (Vid)

Κωνσταντόπουλος: «Η επόμενη μέρα φέρνει κοσμογονικές αλλαγές στα ΕΛΤΑ»

Ραγδαίες εξελίξεις στην κρουαζιέρα – Παραιτήθηκε το Δ.Σ. της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων

Απόρρητο Απόρρητο