Διεθνή

Βitcoin: Πώς το κρυπτονόμισμα επιβαρύνει το περιβάλλον με το αποτύπωμα άνθρακα από την παραγωγή του

  • newsroom


Επενδυτές της Tesla και περιβαλλοντολόγοι εμφανίζονται όλο και πιο επικριτικοί ως προς τον τρόπο «εξόρυξης» του bitcoin, που χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγεται από ορυκτά καύσιμα

Πόσο επιβαρυντικό είναι για το περιβάλλον το bitcoin; Η ξαφνική μεταστροφή του Ίλον Μασκ σε ό,τι αφορά την αποδοχή του ψηφιακού νομίσματος για την αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla, έφερε στο προσκήνιο την ενέργεια που καταναλώνει το κρυπτονόμισμα.

Επενδυτές της Tesla, μαζί με περιβαλλοντολόγους, εμφανίζονται όλο και πιο επικριτικοί ως προς τον τρόπο «εξόρυξης» (mining) του bitcoin, που χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μασκ είπε ότι συμμερίζεται αυτή την ανησυχία, ιδιαίτερα για τη «χρήση άνθρακα, που έχει τις χειρότερες εκπομπές από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο».

Ενεργειακά αδηφάγο νόμισμα

Σε αντίθεση με τα κυρίαρχα, παραδοσιακά νομίσματα, το bitcoin είναι ψηφιακό και δεν είναι κατασκευασμένο από χαρτί, πλαστικό ή μέταλλο. Το bitcoin είναι εικονικό, αλλά ενεργοβόρο και δημιουργείται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών μεγάλης ισχύος σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με αυτούς τους ρυθμούς μια τέτοιου είδους «εξόρυξη» bitcoin απαιτεί ετησίως περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας που κατανάλωσε η Ολλανδία το 2019.

Μάλιστα, κάποιοι υποστηρικτές του bitcoin σημειώνουν ότι το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τα εκατομμύρια εργαζομένων και ηλεκτρονικών υπολογιστών σε κλιματιζόμενα γραφεία, επίσης χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Σύνδεση με άνθρακα

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, που κάποτε βρισκόταν στο περιθώριο ως περιουσιακό στοιχείο, αποκτά έναν όλο και πιο κυρίαρχο ρόλο, καθώς γίνεται αποδεκτό από περισσότερες μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικές εταιρείες.

Το bitcoin δημιουργείται όταν ηλεκτρονικοί υπολογιστές μεγάλης ισχύος ανταγωνίζονται άλλα μηχανήματα για την επίλυση περίπλοκων μαθηματικών γρίφων, μια ενεργοβόρα διαδικασία που συχνά βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, κυρίως άνθρακα, που είναι το πιο ρυπαρό εξ αυτών.

Η μεγαλύτερη ζήτηση και οι υψηλότερες τιμές οδηγούν περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται με την «εξόρυξη» του κρυπτονομίσματος στο να επιλύουν γρίφους σε μικρότερο χρονικό διάστημα για να ανταμειφθούν με bitcoin, χρησιμοποιώντας όλο και πιο ισχυρούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που απαιτούν περισσότερη ενέργεια.

Πράσινο Bitcoin;

Σύμφωνα με έρευνα του 2019 που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Joule, η παραγωγή του bitcoin εκτιμάται ότι παράγει από 22 – 22,9 εκατ. μετρικούς τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατ’ έτος, ή μεταξύ των επιπέδων που παράγονται από την Ιορδανία και τη Σρι Λάνκα.

Στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων καταβάλλονται διαρκώς περισσότερες προσπάθειες για να αμβλυνθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της «εξόρυξης», ενώ η είσοδος μεγάλων επιχειρήσεων στην αγορά κρυπτονομισμάτων μπορεί να δώσει ώθηση σε κίνητρα για να παραχθούν «πράσινα bitcoin» με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ειδικοί σε θέματα βιωσιμότητας υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες μπορούν να αγοράσουν πιστωτικές μονάδες άνθρακα για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο αυτό.

Επίσης, εταιρείες που ασχολούνται με την ανάλυση των blockchains λένε ότι θεωρητικά είναι δυνατόν να εντοπιστεί η πηγή του bitcoin, αυξάνοντας την πιθανότητα να υπάρχει μια επιπλέον χρέωση για τα πράσινα bitcoin. Σε αυτό μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο και οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή που εφαρμόζουν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Εναλλακτική ενέργεια

Προγράμματα από τον Καναδά έως τη Σιβηρία αναζητούν τρόπους να αποδεσμεύσουν την «εξόρυξη» των bitcoin από τα ορυκτά καύσιμα, όπως με τη χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας ή τουλάχιστον με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, και να καταστήσουν το ψηφιακό νόμισμα περισσότερο αποδεκτό από το κυρίαρχο ρεύμα των επενδυτών.

Επίσης, κάποιοι προσπαθούν να ξαναχρησιμοποιήσουν τη θερμότητα που παράγεται από την «εξόρυξη» στη γεωργία, τη θέρμανση και την κάλυψη άλλων αναγκών.

Κρίση στην Κίνα

Όπως προειδοποιούν παράγοντες του κλάδου και ακαδημαϊκοί, η κυριαρχία των Κινέζων «μεταλλευτών» και η έλλειψη κινήτρων για να αντικατασταθούν τα φθηνά ορυκτά καύσιμα με πιο ακριβές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημαίνει ότι υπάρχουν λίγες γρήγορες λύσεις στο πρόβλημα των εκπομπών του bitcoin.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Εναλλακτικής Χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, οι Κινέζοι αντιστοιχούν περίπου στο 70% της παραγωγής και συνήθως χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -κυρίως υδροηλεκτρική- κατά τη διάρκεια των βροχερών καλοκαιρινών μηνών, αλλά ορυκτά καύσιμα και κυρίως άνθρακα κατά το υπόλοιπο έτος.

Διαβάστε ακόμη

Ρέγκλινγκ: Σε 30 χρόνια θα υπάρχουν τρία ισχυρά νομίσματα διεθνώς: Το δολάριο, το ευρώ και το γουάν

Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε να αυξηθούν φέτος τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Νίκολας Νεγκροπόντε: Το άμεσο μέλλον θα εξαρτηθεί από την κοινωνία των πολιτών