«Χάσαμε». Η παραδοχή δεν ήρθε δια στόματος Προέδρου, αλλά του αντιπροέδρου. Ενώ χθες πολλοί περίμεναν εναγωνίως την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Ζαΐχ Μπολσονάρου για το αποτέλεσμα των κυριακάτικων προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, ο απερχόμενος ακροδεξιός Πρόεδρος δεν αναγνώρισε ευθέως την ήττα του από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Κατά την ολιγόλεπτη ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν συνεχάρη τον Λούλα ντα Σίλβα για τη νίκη του, αρκέστηκε να πει ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα και έδωσε γρήγορα τον λόγο στον προσωπάρχη του για την εκκίνηση της διαδικασίας μεταβίβασης εξουσίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο, ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών δεν αμέλησε να δώσει τροφή για άλλη μια φορά σε αμφιβολίες για το εκλογικό σύστημα και εξέφρασε την κατανόησή του προς τους υποστηρικτές του που έχουν αποκλείσει πολλούς αυτοκινητόδρομους σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νίκη του Λούλα ντα Σίλβα, με πολλούς εξ αυτών να καλούν σε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σήμερα, όμως, ο αντιπρόεδρος του Ζαΐχ Μπολσονάρου, Χάμιλτον Μουράο, ήταν λακωνικός και ευθύς: «Δεν έχει πια νόημα να κλαψουρίζουμε -χάσαμε. Δεν υπάρχει τίποτα για να παραπονεθούμε», δήλωσε στην εφημερίδα O Globo, ενώ είπε επίσης ότι πιστεύει πως δεν υπήρξε εκλογική νοθεία.

Στις εκλογές της Κυριακής ο Λούλα ντα Σίλβα έλαβε το 50,9% των ψήφων, ενώ ο Ζαΐχ Μπολσονάρου το 49,1%. Ο κεντροαριστερός Λούλα θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου την 1η Ιανουαρίου 2023.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ: Δεν σκεφτόμαστε να σταματήσουμε τις αυξήσεις επιτοκίων – Έχουμε δρόμο μπροστά μας (vid)

Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης – Τέταρτη κατά σειρά

Βρετανία: Κυρώσεις σε 4 Ρώσους μεγιστάνες του χάλυβα και των πετροχημικών