Εκκλήσεις να προχωρήσει σε πραξικόπημα δέχεται συνεχώς ο στρατός της Βραζιλίας από υποστηρικτές του Ζαΐχ Μπολσονάρου, μετά την εκλογική ήττα του απερχόμενου Προέδρου στις εκλογές της 30ής Οκτωβρίου.

Από τότε που ο Ζαΐχ Μπολσονάρου έχασε από τον αριστερό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, μικρές αλλά αφοσιωμένες ομάδες υποστηρικτών του σε όλη τη Βραζιλία έχουν κατασκηνώσει σε στρατιωτικές βάσεις, προτρέποντας τις ένοπλες δυνάμεις να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, δεν διστάζουν να χλευάζουν τους στρατηγούς αποκαλώντας τους «καρπούζια», δηλαδή πράσινοι στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά μέσα τους «κόκκινοι» κρυφοί κομμουνιστές που τάσσονται υπέρ του Λούλα ντα Σίλβα.

«Αυτοί είναι τέσσερις κομμουνιστές στρατηγοί που είναι εναντίον του λαού, θέλουν μια κυβέρνηση Λούλα», έγραψε ο χρήστης του Twitter Ιουζενία Μορέρια ντα Κόστα, ανεβάζοντας φωτογραφίες των κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών της Βραζιλίας. «Είναι στρατηγοί καρπούζια, πράσινοι απ’ έξω, κόκκινοι από μέσα».

Αυτό εκλήφθη από τον στρατό ως παρατραβηγμένο. Σε εσωτερικό ανακοινωθέν της 16ης Νοεμβρίου, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του στρατού ανέφερε ότι είχε λάβει εντολή από τον αρχηγό του στρατού να αποκηρύξει δημοσιεύματα «με ψέματα και κακόβουλους υπαινιγμούς σχετικά με μέλη της Ανώτατης Διοίκησης του Στρατού».

Οι αναρτήσεις ήταν μια «κακόβουλη και εγκληματική προσπάθεια να σπιλωθεί η προσωπική τιμή στρατιωτικών με περισσότερα από 40 χρόνια υπηρεσίας», έγραψε ο στρατηγός Χοσέ Ρικάρντο Βεντραμίν Νούνεζ, προσθέτοντας ότι οι αναρτήσεις αποτελούν παραπληροφόρηση και πως «ο βραζιλιάνικος στρατός παραμένει συνεκτικός και ενωμένος».

Για μήνες, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είχε ζητήσει την υποστήριξη του στρατού για τις αβάσιμες κατηγορίες του ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας ήταν ευάλωτο σε νοθεία. Αυτό πυροδότησε φόβους ότι ο Μπολσονάρου ίσως δεν αποδεχτεί την ήττα του στις εκλογές του περασμένου μήνα και ότι ο στρατός, που κυβέρνησε τη Βραζιλία κατά τη διάρκεια της χούντας του 1964-’85, μπορεί να τον υποστηρίξει.

Τελικά, αυτοί οι φόβοι αποδείχθηκαν αβάσιμοι: Αν και δεν συνεχάρη τον Λούλα ντα Σίλβα για τη νίκη του, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν εμπόδισε την ειρηνική παράδοση της εξουσίας και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί το κάλεσμα για πραξικόπημα.

Διαβάστε ακόμη

Eξι πολύτιμα συλλεκτικά ρολόγια σχεδιασμένα από κολοσσούς της αρχιτεκτονικής

Ιταλία: Αντιδράσεις για την πιθανή επιλογή του Λουίτζι Ντι Μάιο ως απεσταλμένου της ΕΕ στον Περσικό

FTX: Οι αρχές των ΗΠΑ αναζητούν πληροφοριοδότες με το αζημίωτο