Την κινητοποίηση επιπλέον 450-500.000 πολιτών ζήτησε ο ουκρανικός στρατός, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία οδεύει προς τον τρίτο χρόνο του. Ο ίδιος δήλωσε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το θέμα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, κορυφαίοι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα συζητήσουν «αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα» και στη συνέχεια το κοινοβούλιο θα το επεξεργασθεί.

Η διεξαγωγή μιας τέτοια κλίμακας επιστράτευσης θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδότηση. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της κινητοποίησης των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, εάν τελικά ληφθεί η απόφαση.

Ενδεικτικά, το περασμένο καλοκαίρι ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ολεξίι Ρεζνίκοφ είχε δηλώσει ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι απασχολούνταν στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας της Ουκρανίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ζελένσκι τόνισε πως είναι «βέβαιος» ότι οι ΗΠΑ δεν θα απογοητεύσουν την Ουκρανία όσον αφορά τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης.

Διαβάστε ακόμη

Ανάπτυξη 2,4% το 2023 και 2,5% τη διετία 2024-2025 «βλέπει» η ΤτΕ – Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις

Εργασιακοί σύμβουλοι ΔΥΠΑ: Τέλος χρόνου για 540 προσλήψεις

ΤτΕ: «Πράσινο» στη συγχώνευση Συνεταιριστικής Τράπεζας Κ. Μακεδονίας – Παγκρήτιας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ