Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελέσνκσι δήλωσε σήμερα Σάββατο ξημερώματα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι η κατάσταση σε στρατιωτικό επίπεδο στα ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τόνισε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς και στην πόλη του Χάρκοβο.
Σε μια βιντεοσκοπημένη του ομιλία είπε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας υποχωρούν, αργά αλλά αισθητά.
Πρόσθεσε πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες κατά της Ρωσίας εξαιτίας της απόφασης του Ρώσου προέδρου Πούτιν να εξαπολύσει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία επιφέρουν αποτελέσματα και οι κυρώσεις αυτές πρέπει να ενταθούν περαιτέρω.
Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι θα ήθελε η Κίνα, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, να σταθεί πλευρό της Ουκρανίας.
Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ
Το Πεντάγωνο θα χορηγήσει έως και 300 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σε ανακοίνωσή του χθες Παρασκευή (σήμερα ξημερώματα Ελλάδας).
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει τώρα περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας άνω των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την απρόκλητη και εκ προμελέτης εισβολή της Ρωσίας», είπε ο Τζον Κίρμπι.
Το νέο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, drones «kamikaze» Switchblade, καθώς και ελαφρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Puma.
«Αυτή η απόφαση υπογραμμίζει την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, για την υποστήριξη της ηρωικής εκστρατείας τους να αποκρούσει τον πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη για «πρόσθετες» στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για να βοηθήσει τον στρατό της Ουκρανίας «να υπερασπιστεί τη χώρα του», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Οι δύο ηγέτες, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας 55 λεπτών, «συζήτησαν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται μέρα και νύχτα για να ανταποκριθούν στα κύρια αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια ασφαλείας», ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
Διαβάστε ακόμα:
Επιδότηση καυσίμων: Από Τρίτη φθηνότερο για όλους το πετρέλαιο κίνησης
Need to know: Το ρολόι – πόθος των Swatch και Omega… ξεβάφει (pic + tweets)
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.