Η λύση των προβλημάτων που έρχονται από το παρελθόν, η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου και η προεργασία των φακέλων έως και ένα έτος νωρίτερα είναι τα τρία εργαλεία που θα τεθούν σε εφαρμογή τη νέα χρονιά στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκειμένου να πιαστεί ο στόχος για την περαιτέρω σύντμηση του χρόνου απονομής των συντάξεων. Ο διοικητής του e-EFKA Αλέξανδρος Βαρβέρης εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένος από τη μείωση των εκκρεμοτήτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις δηλώνοντας ότι «μόνιμος στόχος μας πλέον είναι να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα ο αριθμός των εκκρεμοτήτων».

Το πρώτο μικρό θαύμα έγινε με τις συντάξεις του Δημοσίου οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν μεγάλες καθυστερήσεις. «Σε γενικές γραμμές, ο μέσος όρος απονομής της σύνταξης έχει μειωθεί στους δύο μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 80% των εκπαιδευτικών πήρε κύρια σύνταξη σε 30 ημέρες, ενώ συνολικά 60 ημέρες χρειάστηκαν για να απονεμηθούν η επικουρική και το εφάπαξ τους. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που έχουμε πέσει κάτω από τις 25.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Πρόοδο έχει σημειώσει ο Φορέας και στην έκδοση των συντάξεων με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση. Βεβαίως, μιλάμε για τον μέσο όρο καθώς δεν μπορούν να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις σε αρκετές περιπτώσεις. Ομως αυτές οι δύσκολες περιπτώσεις έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: λείπουν δικαιολογητικά, υπάρχουν οφειλές, δικαστικές εκκρεμότητες, καθυστέρηση στη γνωμάτευση των ΚΕΠΑ για τις αναπηρικές συντάξεις ή άλλα προβλήματα στην παράλληλη και τη διαδοχική ασφάλιση. Ακόμα και οι διεθνείς συντάξεις που βρίσκονταν στον σκληρό πυρήνα των προβληματικών απονομών με πολύχρονη καθυστέρηση έχουν αρχίσει να ξεμπλοκάρονται με την εφαρμογή του αναλογιστικού ισοδύναμου, δηλαδή με τη μεταφορά συνταξιοδοτικού δικαιώματος από την ξένη χώρα στην Ελλάδα», αναφέρει.

– Ποια μέτρα θα ενεργοποιήσετε το 2024 προκειμένου να πετύχετε περαιτέρω μείωση των εκκρεμοτήτων;
Οι στόχοι είναι τρεις. Ηδη προτού αλλάξει η χρονιά ξεκίνησε η λειτουργία της υπηρεσίας η οποία επικοινωνεί μέσω του 1555 με όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, από έξι μήνες έως ένα έτος, ώστε να περιορίζονται τυχόν καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης. Οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τα όρια ηλικίας κατά περίπτωση ώστε να έρθουν όσο πιο έτοιμοι γίνεται στη συνταξιοδότηση. Η αρχή γίνεται δειγματοληπτικά με 1.000 ασφαλισμένους στο Δημόσιο. Θα αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα και θα σκεφτούμε τη γενικευμένη εφαρμογή.

Ο δεύτερος στόχος είναι να κλείσει επιτέλους η πληγή της καταμέτρησης του ασφαλιστικού χρόνου δύο και τρεις φορές, μία για την κύρια, μία για την επικουρική και μία για το εφάπαξ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν και πρέπει να αλλάξει γιατί δημιουργεί, όπως καταλαβαίνετε, σοβαρές καθυστερήσεις.

Ο τρίτος στόχος αφορά την ανάπτυξη των δύο έργων του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος. Με το πρώτο έργο θα ενοποιηθούν όλες οι βάσεις δεδομένων, με αποτέλεσμα να μειώσουμε τους χρόνους και να κάνουμε λιγότερα λάθη. Το δεύτερο έργο που ξεκινάει αυτό τον μήνα αφορά την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων πριν από το 2002. Ετσι το σύστημα θα διαβάζει άμεσα τον χρόνο που έχει διανύσει ο εργαζόμενος στην ασφάλιση και θα απονέμεται με ταχείς ρυθμούς η σύνταξή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές υποθέσεις που υπήρχαν στον ΕΦΚΑ το 2019 σήμερα οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν υποχωρήσει στις 25.000 και βαίνουν συνεχώς μειούμενες. Είμαστε χαρούμενοι που οι νομοθετικές παρεμβάσεις συνετέλεσαν ώστε τους τελευταίους 27-28 μήνες 700.000 συνταξιούχοι να πάρουν τις συντάξεις τους. Εκκαθαρίσαμε εκκρεμότητες 5-6 ετών. Για μένα δεν έχει νόημα να βγαίνει η σύνταξη με ένα κλικ, με το πάτημα ενός κουμπιού. Σημασία έχει να βγει τον ίδιο μήνα ώστε τον επόμενο να μπορεί να πληρωθεί ο συνταξιούχος. Να μη δημιουργείται δηλαδή χρονικό κενό και να συσσωρεύονται αναδρομικά.

– Πόσο πιστεύετε ότι θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου απονομής των επικουρικών η νέα διάταξη που επιτρέπει την απονομή με ελάχιστο όριο ασφάλισης τη 15ετία;
Η ενοποίηση των κανόνων θεμελίωσης δικαιώματος επικουρικής σύνταξης με ελάχιστο όριο τα 15 χρόνια ασφάλισης, διάταξη που περιέχεται στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, έφερε σε λίγες μόνο ημέρες σημαντικά αποτελέσματα. Ηδη εκδόθηκαν 11.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου και απομένουν μόνο 1.000-1.500 εκκρεμότητες. Παράλληλα, το πρώτο τετράμηνο του 2024 αναμένεται και η έκδοση πολλών εκκρεμών συντάξεων των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις που σήμερα ανέρχονται σε 35.000 (ληξιπρόθεσμες) να μειωθούν κατά 30% έως το καλοκαίρι.

– Παράγοντες της ασφάλισης εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι με τη fast track διαδικασία οι συντάξεις βγαίνουν μεν γρηγορότερα, αλλά με ανακρίβειες και λάθη. Ποια είναι η αλήθεια και σε πόσο χρονικό διάστημα διορθώνονται τα λάθη;
Οι συντάξεις βγαίνουν αυτοματοποιημένα και η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μειώσει πλέον τον χρόνο αναμονής στο ελάχιστο. Αν διαπιστωθούν λάθη, ή σωστότερα αποκλίσεις, θα εκδοθεί νέα τροποποιητική απόφαση. Συνήθως το λάθος γίνεται γιατί κάτι λείπει. Αν δεν βγάζαμε τη σύνταξη με fast track διαδικασία, εξαιτίας των ελλείψεων ο συνταξιούχος θα περίμενε ακόμα στην ουρά. Σε κάθε περίπτωση, οι αποκλίσεις διορθώνονται σε δύο μήνες, το πολύ σε τέσσερις, αν πρέπει να διεξαχθεί έλεγχος.

– Ποια είναι τα επόμενα νομοσχέδια που αναμένεται να προωθηθούν;
Ενα βαρύ νομοσχέδιο που θα προωθηθεί έως το καλοκαίρι θα περιλαμβάνει την αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για 400.000 συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και τον ενιαίο κανονισμό παροχών σε χρήμα. Ο ενιαίος κανονισμός θα διευκολύνει πολύ την καθημερινότητά μας, καθώς θα καταργηθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν σήμερα από Ταμείο σε Ταμείο. Βεβαίως, είναι σε γνώση μας και σε γνώση του υπουργείου ότι οι παροχές για κάποιους θα μειωθούν και για κάποιους θα αυξηθούν, αλλά είναι μια αλλαγή που έπρεπε να γίνει από τη γέννηση του ΕΦΚΑ, εδώ και έξι χρόνια.
Δύσκολο πρόβλημα είναι η αναμόρφωση της ΕΑΣ ώστε να γίνει δικαιότερη και να παραγάγει δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα καθώς οι πόροι που συγκεντρώνονται από την εισφορά είναι αναγκαίοι για το ασφαλιστικό σύστημα. Ακόμα επεξεργαζόμαστε τα μοντέλα. Δεν σας κρύβω ότι τα περισσότερα σενάρια οδηγούν σε απώλεια 250 εκατ. ετησίως, κάτι που δεν το θέλουμε.

– Κατά την προηγούμενη πληρωμή των αυξήσεων 7,75% στις συντάξεις διαπιστώθηκαν ορισμένα λάθη. Πώς θα διορθωθούν και πότε;
Πράγματι, εκ παραδρομής, δεν χορηγήθηκε αύξηση σε 15.000 συνταξιούχους, στους οποίους ήδη πιστώθηκε τον προηγούμενο μήνα. Υπάρχει ωστόσο και μια κατηγορία 500.000 συνταξιούχων που πήρε διπλή αύξηση. Σε αυτούς θα γίνει παρακράτηση του υπερβάλλοντος ποσού στο τέλος Φεβρουαρίου, με τις συντάξεις του Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη

Από κτίρια-φαντάσματα, σε 5στερα resort: Τα ιστορικά ελληνικά ξενοδοχεία που μαγεύουν τους επισκέπτες (pics)

Καταιγισμός αξιολογήσεων και αναβαθμίσεων μέσα στο 2024 για την ελληνική οικονομία

Πώς η PetroGaz μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι – Επί 70 χρόνια εφοδιάζει τη χώρα με υγραέριο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ