Εργασιακά

Αναστολές συμβάσεων: Ποιοι θα πάρουν σήμερα τα 400 ευρώ

  • newsroom


Σήμερα θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ύψους 400 ευρώ, σε 45.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες - «Κόφτες» και τον Απρίλιο

Με αυστηρά κριτήρια και «κόφτες» θα ισχύσουν οι αναστολές συμβάσεων και για το μήνα Απρίλιο καθώς διακηρυγμένος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα μέτρα στήριξης σταδιακά να αποκτήσουν καλύτερη στόχευση, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν στενέψει.

Ετσι δεν αποκλείεται το επίδομα των 534 ευρώ τον επόμενο μήνα να δοθεί μόνο στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Όλα βεβαίως θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των επιδημιολογικών φαινομένων η οποία θα κρίνει αν το lockdown
συνεχιστεί η θα ανοίξει έστω περιορισμένα το λιανεμπόριο στο τέλος Μαρτίου.

Το κόστος μόνο για την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για πάνω από 1,1 εκατ. εργαζόμενους αγγίζει ήδη τα 4 δισ.

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο έχουν ενσωματωθεί στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων, που είναι από τα πλέον δαπανηρά μέτρα στήριξης από την αρχή της πανδημίας, δύο απανωτοί κόφτες:

Προαναγγελία των αναστολών και εντατικοποίηση των ελέγχων από τον Φεβρουάριο για την «σύλληψη» των ψευδεπίγραφων αναστολών συμβάσεων (εργοδότες απασχολούσαν κανονικά εργαζόμενους και τους δήλωναν εκ των υστέρων σε αναστολή).

Κόφτης από τον Μάρτιο για τις παλαιές επιχειρήσεις που εμφάνισαν αύξηση τζίρου το 2020 εν μέσω πανδημίας και ενώ δεν είχαν στο μεταξύ ανοίξει υποκαταστήματα.

Κόφτης με βάση τον τζίρο, ακόμη και κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μπήκε για πρώτη φορά στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας τον Μάρτιο σε μια προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για καλύτερη στόχευση του μέτρου αλλά και περιορισμό του δημοσιονομικού κόστους που επιφέρει.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταβολές επιδομάτων και λοιπών ενισχύσεων και αυτή την εβδομάδα 16-19 Μαρτίου.

Σήμερα Τρίτη θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε 45.000 περίπου δικαιούχους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Μακρόν, Κάρολος και Μεντβέντεφ εν Αθήναις, η μεγάλη μέρα της Τρ. Πειραιώς, τα ακίνητα Γουλανδρή και Εφραίμογλου και τα εξώδικα των «Μπάκων»!

Πωλείται το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη έναντι 18 εκατ. ευρώ

Ενοίκια: Έως το τέλος της εβδομάδας οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου