Στο 75,8% ανήλθε το ποσοστό απασχόλησης για τους πολίτες ηλικίας 20 έως 64 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2024, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2009, με 197,6 εκατ. Ευρωπαίους να βρίσκονται στην αγορά εργασίας. Η αύξηση σε σχέση με το 2023 ήταν 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σχέση με το 2022 η άνοδος έφτασε το 1,2%.
Ωστόσο, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις χαμηλότερες επιδόσεις, καθώς το ποσοστό απασχόλησης διαμορφώθηκε σε 69,3%, τοποθετώντας τη στη προτελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών. Χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε μόνο στην Ιταλία (67,1%), ενώ η Ρουμανία βρέθηκε λίγο ψηλότερα με 69,5%.
Στον αντίποδα, η Ολλανδία σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης με 83,5%, ακολουθούμενη από τη Μάλτα (83%) και την Τσεχία (82,3%).
Παράλληλα, η Eurostat καταγράφει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εργαζομένων με περισσότερα από τα απαιτούμενα προσόντα (overqualified) στην Ελλάδα, με το 33% που είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να απασχολούνται σε θέσεις που δεν απαιτούν τόσο υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερo στην ΕΕ, πίσω μόνο από την Ισπανία (35%) και μπροστά από την Κύπρο (28,2%).
Σε επίπεδο ΕΕ, το συνολικό ποσοστό του «overqualification» ήταν 21,3%, με τις γυναίκες να εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό (22%) από τους άνδρες (20,5%).
Σε 21 από τα 27 κράτη-μέλη, οι γυναίκες υπερτερούν στους δείκτες των overqualified εργαζομένων, με τη μεγαλύτερη απόκλιση να καταγράφεται στην Ιταλία (7,7 μονάδες), τη Σλοβακία (6,4) και τη Μάλτα (5,3). Στην αντίθετη κατεύθυνση, σε έξι χώρες -μεταξύ των οποίων η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία- οι άνδρες υπερέχουν στους δείκτες.
Στον ευρωπαϊκό χάρτη, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αναντιστοιχίας εκπαίδευσης και επαγγελματικής απορρόφησης, γεγονός που ενισχύει το πρόβλημα της υποαπασχόλησης νέων επιστημόνων, ιδίως γυναικών, και σύμφωνα με την Eurostat δημιουργεί πιέσεις για την αναθεώρηση των πολιτικών απασχόλησης και εκπαίδευσης.
Διαβάστε ακόμη
Metlen: Ενισχύει την παρουσία της στην Ιταλία με δύο νέα φωτοβολταϊκά (pic)
Υπερπλεόνασμα 4 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο… στα χαρτιά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα