Θέμα χρόνου είναι η ψήφιση του Νομοσχεδίου, το οποίο αυτή τη στιγμή συζητείται στη Βουλή, και προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία του Σώματος της Δικαστικής Αστυνομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΣΕΠ θα θέσει σε άμεση προτεραιότητα την έκδοση της προκήρυξης για 750 προσλήψεις στη Δικαστική Αστυνομία, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το Σώμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα στελεχώνεται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό – επιστημονικό προσωπικό:

Το ένστολο τμήμα της Δικαστικής Αστυνομίας θα στελεχωθεί από μόνιμα τοποθετημένα στα κατά τόπους δικαστήρια ένστολα και ένοπλα στελέχη, στα βασικά καθήκοντα των οποίων θα είναι η φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών καθώς και η εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων.
Το πολιτικό – επιστημονικό προσωπικό θα παρέχει τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις τους σε κρίσιμους τομείς και σε ζητήματα επί εκκρεμών δικών, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι προσλήψεις στη Δικαστική Αστυνομία θα γίνουν με δύο τρόπους.

Οι προσλήψεις του πολιτικού – προσωπικού θα γίνουν αποκλειστικά μέσω του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Οι προσλήψεις του ένστολου προσωπικού, που προβλέπεται να κατέχει όπλο, θα γίνουν με διαγωνισμό που θα διενεργηθεί στη βάση του συστήματος προσλήψεων με μοριοδότηση του ΑΣΕΠ.

Οι 13 ειδικότητες

Έτσι, στην Υπηρεσία του Πολιτικού Τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας, θα συσταθούν αρχικά 150 οργανικές θέσεις, κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ, οι οποίες κατανέμονται σε κλάδους και ειδικότητες, ως εξής:

Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

ΠΕ Διοικητικού -Οικονομικού (Νομικών) – 50 θέσεις
ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού (Οικονομικού) – 25 θέσεις
ΠΕ Μεταφραστών – Διερμηνέων – 20 θέσεις
ΠΕ Πληροφορικής (Software) – 5 θέσεις
ΠΕ Μηχανολόγων – Μηχανικών – 7 θέσεις
ΠΕ Περιβάλλοντος – 7 θέσεις
ΠΕ Ιατρών (όλες οι ειδικότητες) – 3 θέσεις

Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού (Λογιστικού) – 15 θέσεις
ΤΕ Πληροφορικής (Software ή Hardware) – 5 θέσεις
ΤΕ Επισκεπτών Υγείας – 5 θέσεις
ΤΕ Νοσηλευτικής – 2 θέσεις
ΤΕ Μηχανολόγων – Μηχανικών – 3 θέσεις
ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας – 3 θέσεις

Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις του ένστολου προσωπικού

Οι προσλήψεις του ένστολου προσωπικού θα γίνουν με διαγωνισμό που θα διενεργηθεί στη βάση του συστήματος προσλήψεων με μοριοδότηση του ΑΣΕΠ υπό την εποπτεία και την τελική κρίση του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.

Από τις 600 οργανικές θέσεις, που προβλέπει το Νομοσχέδιο για το αστυνομικό προσωπικό, θα καλυφθούν άμεσα οι 500 θέσεις δικαστικών αστυνομικών που θα διατεθούν στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και με απόφαση του οικείου Εισαγγελέα, θα μπορούν να διατίθενται, με βάση τις ανάγκες, σε όλους τους δικαστικούς σχηματισμούς της Περιφέρειας.

Yπενθυμίζεται ότι 600 οργανικές θέσεις οι οποίες προβλέπονται για το ένστολο προσωπικό της Δικαστικής Αστυνομίας κατανέμονται σε κλάδους, ως εξής:

  • 30 θέσεις για τον κλάδο ΠΕ Δικαστικής Αστυνομίας
  • 70 θέσεις για τον κλάδο ΤΕ Δικαστικής Αστυνομίας
  • 500 θέσεις για τον κλάδο ΔΕ Δικαστικής Αστυνομίας.

Διαβάστε ακόμη

Το “όγδοο θαύμα” του κόσμου: Η πιο θρυλική ορεινή διαδρομή στον πλανήτη

Οικογένεια Ακκά: Βγαίνει στο σφυρί η κεντρική μονάδα της Ελληνικής Υφαντουργίας στα Γιαννιτσά (pics)

Ποιες είναι οι νέες υποχρεώσεις όσων νοικιάζουν πολλά Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ