Επίδομα ανεργίας που δεν θα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό, όπως σήμερα, αλλά θα είναι συνάρτηση της θέσης εργασίας, προβλέπει το πιλοτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ το οποίο θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2024.

Το νέο σύστημα επιδότησης α λα καρτ, που βασίζεται στις προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη θα υλοποιηθεί αρχικά πιλοτικά με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα περισσότερων από 20.000 ανέργων σε εθνικό επίπεδο και στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές.

Πώς θα υπολογίζεται το επίδομα

Το ύψος του επιδόματος θα συνδέεται άμεσα με το μισθό που ελάμβαναν οι εργαζόμενοι πριν απολυθούν, με τα χρόνια προϋπηρεσίας, τις εισφορές και άλλα χαρακτηριστικά των ανέργων. Αυτό σημαίνει ότι οι άνεργοι θα λαμβάνουν υψηλότερο επίδομα τους πρώτους μήνες της ανεργίας, το οποίο θα βαίνει σταδιακά μειούμενο, χωρίς όμως ποτέ να πέσει κάτω από ένα μίνιμουμ ποσό που είναι το σημερινό επίδομα ανεργίας ύψους 479 ευρώ, όπως προβλέπει άλλωστε και σχετική διάταξη του υπουργείου εργασίας στο νόμο «Δουλειές Ξανά».

Αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες της Δημόσιας Υπηρεσίας Προώθησης Απασχόλησης επεξεργάζονται διάφορα μοντέλα που θα εφαρμοστούν στους «υβριδικούς» ανέργους. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση της ΕΕ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 58.600.000 ευρώ.

Η μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προς την ΕΕ για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, στο πλαίσιο 70 νέων έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο που είναι στο τραπέζι

Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες είναι το εξής:

Τους πρώτους έξι μήνες της ανεργίας το επίδομα θα ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος ενδεχομένως τα 1.200 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος θα βαίνει μειούμενο τους επόμενους μήνες, αλλά δεν θα πέσει κάτω από τα 479 ευρώ.

Προσοχή: Το επίδομα δεν αυξάνεται, παραμένει στα ίδια επίπεδα αλλά καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς.

Δηλαδή ο απολυμένος δικαιούται σήμερα από τη ΔΥΠΑ επί 12 μήνες επίδομα ύψους 479 ευρώ ήτοι συνολικά 5.748 ευρώ. Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος που απολύθηκε ελάμβανε μέσο μισθό 1.200 ευρώ, θα λάβει τους πρώτους τρεις μήνες ως επίδομα ανεργίας 660 ευρώ. Στη συνέχεια, τον τέταρτο και τον πέμπτο μήνα θα λάβει 550 και τον έκτο θα κατέβει στο μίνιμουμ ποσό των 479 ευρώ, χωρίς να επηρεαστεί το μίνιμουμ συνολικό ποσό που παραμένει 5.748 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Όμιλος Τσάκου: Εξασφάλισε 3 άδειες για έργα αποθήκευσης ισχύος 200 MW

Γιατί δεν κοιτούν προς Ελλάδα οι δισεκατομμυριούχοι Greeks – Οι «εξαιρέσεις» και οι… αδιάφοροι (pics)

Εξοικονομώ 2023: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ