Εργασιακά

Εφάπαξ ενίσχυση έως €718 για πυρόπληκτους εργαζόμενους – Ποιοι θα τα λάβουν άμεσα

  • newsroom


Χορηγούνται 6.000 ευρώ στους εγκαυματίες - Τα εννέα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Εργασίας 

Δέσμη 9 μέτρων εξήγγειλε το υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους που έμειναν χωρίς δουλειά μετά την καταστροφή των επιχειρήσεων από τις φωτιές πανελλαδικά δίνοντας έμφαση στους πυρόπληκτους της Β. Ευβοίας.

Ειδικότερα, για όλες τις επιχειρήσεις που υπέστησαν υλικές ζημίες πανελλαδικά:

Καταβάλλεται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση 718,65 ευρώ (45 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας) για τους εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία τους, αν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται, υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, με εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και σχετική αίτησή τους, ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

Επιπροσθέτως, για τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας Ευβοίας, παρέχεται η δυνατότητα για Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού. Δηλαδή οι επιχειρηματίες των πυρόπληκτων περιοχών που μπορούν να μη βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξαρτήτως αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι, έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας μέρος η το σύνολο των εργαζομένων τους, για διάστημα έως και 3 μηνών. Για όσο χρονικό διάστημα γίνεται χρήση του μέτρου της αναστολής, είναι άκυρες οι τυχόν καταγγελίες συμβάσεων εργασίας και η μείωση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε αναστολή θα λαμβάνουν για 3 μήνες το ποσό των 534 ευρώ.

Επιπλέον σε όλους τους πυρόπληκτους της επικράτειας που έμειναν χωρίς δουλειά γιατί οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν υπέστησαν μερική η ολική καταστροφή αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το επίδομα τακτικής ανεργίας θα χορηγηθεί το ελάχιστο τακτικό επίδομα ανεργίας 5 μηνών (1.996,25 ευρώ + 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος + αναλογία δώρου Χριστουγέννων) .

Για να ενεργοποιηθεί η παροχή θα πρέπει με σχετική αιτήσή τους να εγγραφούν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα για τους ανέργους των πυρόπληκτων περιοχών της Ευβοίας ανανεώνονται αυτόματα όλα τα Δελτία Ανεργίας των ήδη εγγεγραμμένων ανέργων ΟΑΕΔ, τα οποία έληξαν ή λήγουν εντός του Αυγούστου 2021.

Επίσης ανανεώνεται αυτόματα η Δήλωση Παρουσίας για τους ήδη επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ, οι οποίοι έπρεπε ή πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους εντός Αυγούστου 2021.

Ακόμη, διπλασιάζεται από 6 σε 12 βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων για τουριστικά καταλύματα του μητρώου παροχών του ΟΑΕΔ στο τρέχον Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού που διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου 2022 και στο επόμενο πρόγραμμα 2022-2023.

Παράλληλα λαμβάνονται μέτρα για την αναστολή καταβολής εισφορών και δόσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ για τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Διαβάατε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πυρόπληκτοι: Αποζημιώσεις σε δύο στάδια – Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης

«Παγώνουν» δάνεια, πλειστηριασμοί και κατασχέσεις – Νέα moratoria από τις τράπεζες για τους πυρόπληκτους

Κρυπτονομίσματα: Ποιοι «κρύβουν» τα bitcoin τους – Τι λένε οι αναλυτές για το ράλι του ethereum