Τράπεζες

Πυρόπληκτοι: «Παγώνουν» δάνεια, πλειστηριασμοί και κατασχέσεις – Νέα moratoria από τις τράπεζες

  • newsroom


Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι τράπεζες έχουν ορίζοντα εξαμήνου και θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα, καθώς στις 18 Αυγούστου θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Στον «πάγο» βάζουν οι τράπεζες πληρωμές δανείων και μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως πλειστηριασμοί και κατασχέσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Τα νέα moratoria που θα εφαρμόσιυν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης θα έχουν ισχύ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 και θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα, καθώς στις 18 Αυγούστου θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω της διαδικτυακής πύλης “arogi.gov.gr”, όπου οι πολίτες θα καταθέτουν, με υπεύθυνη δήλωσή τους, για κάθε ακίνητο, την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για την παροχή Στεγαστικής Συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και αποζημιώσεις για οικοσκευή νοικοκυριών, ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών.

Η υποβολή των αιτήσεων από τους πυρόπληκτους θα δρομολογήσει και τα μέτρα στήριξης από πλευράς τραπεζών, τόσο για ενήμερους όσο και για δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ειδικότερα:

  • Για τους μεν ενήμερους δανειολήπτες, οι τράπεζες θα εφαρμόσουν νέα προγράμματα αναστολής πληρωμών των δόσεων των δανείων τους. Στα προγράμματα αυτά θα συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΤΕΠΙΧ και Εγγυοδοτικό).
  • Για τους οφειλέτες με δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, οι τράπεζες θα «παγώσουν» κάθε μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικότερα κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Για να ενταχθούν στα μέτρα αυτά, οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Τράπεζά τους και να υποβάλλουν σχετικό αίτημα.

Οι Τράπεζες-μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και δηλώνουν ότι θα είναι σταθερά δίπλα στους πληγέντες με πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν. Όπως διαφαίνεται από τις ανακοινώσεις για τη στήριξη των πυρόπληκτων ειδικά στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας που έκανε η κυβέρνηση, η αναστολή δανειακών υποχρεώσεων και η αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης στις οποίες θα προχωρήσουν και οι τράπεζες, θα ισχύουν για το σύνολο των φυσικών και νομικών προσώπων στους δύο πληττόμενους Δήμους, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποστεί μεμονωμένα ζημίες από την πυρκαγιά.

Επιπλέον, οι τράπεζες θα αναπτύξουν περαιτέρω δράσεις, σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες, για την προληπτική θωράκιση της χώρας από τις πυρκαγιές. Ήδη κατατέθηκε από την ΕΕΤ στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει ανοίξει με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ένα πρώτο χρηματικό ποσό, που προορίζεται ειδικά για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις τράπεζες, και οι Εταιρείες μέλη της Ένωσης Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, ανακοίνωσαν άμεσα πρωτοβουλίες διευκόλυνσης των πυρόπληκτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές περιστάσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που πλήττονται από τις πυρκαγιές, καθώς και την κήρυξη των περιοχών αυτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, οι Εταιρείες Διαχείρισης προβαίνουν άμεσα σε αναστολή για έξι μήνες, κάθε ενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης που αφορά οφειλέτες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, καθώς και σε αναστολή ενεργειών τηλεφωνικής όχλησης των πυρόπληκτων οφειλετών.

Παράλληλα, οι εταιρείες μέλη της Ένωσης θα προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις διευκόλυνσης των δανειοληπτών, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για επιχειρήσεις, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν χωριστά από κάθε εταιρεία. Και οι εταιρείες διαχείρισης προτρέπουν τους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν τα μέτρα προστασίας και στήριξης των πληγέντων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και είναι έτοιμες να παράσχουν την αρωγή τους για το σκοπό αυτό όπου απαιτείται.

Σημειώνεται ότι χθες, στο πλαίσιο πλειάδας μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε Παροχή Στεγαστικής Συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και αποζημιώσεις για οικοσκευή νοικοκυριών.

Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Επιπλέον, καταβάλλεται στα πληττόμενα νοικοκυριά αποζημίωση για την οικοσκευή που καταστράφηκε.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχεται – άμεσα – ως πρώτη αρωγή:

Για κατοικίες:

  • Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική
  • Συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.
  • Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη Στεγαστική Συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

  • Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
  • Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.
  • Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή.

Η Στεγαστική Συνδρομή αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9).

Διαβάστε ακόμη:

Πυρόπληκτοι: Αποζημιώσεις σε δύο στάδια – Αναλυτικά όλα τα μέτρα στήριξης

Ιωάννα Παπαδοπούλου (Ε.Ι. Παπαδόπουλος): Ανοίγει νέο επενδυτικό κύκλο 35 εκατ. ευρώ

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Αρκαδία – Στις φλόγες για 9η μέρα η Εύβοια