Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας, καθώς η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την Τετάρτη 17 Απριλίου, και πλέον οι νέες μητέρες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, θα λαμβάνουν την οικονομική «ανάσα» από το κράτος. Οι μη μισθωτές μητέρες για να λάβουν επίδομα μητρότητας, κατ’ αντιστοιχίαν του επιδόματος που εισπράττουν οι μισθωτές, θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες.

Αναφορικά με την αναδρομική καταβολή του επιδόματος μητρότητας  αφορά αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Το επίδομα μητρότητας δίνει τη δυνατότητα για εννέα μήνες να λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα καταβάλλεται εφόσον η μητέρα έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλον φορέα ασφάλισης ασθενείας μισθωτών.

Ακόμη, ενισχυμένο θα χορηγηθεί το επίδομα μητρότητας ενώ θα αποδοθεί και σε διευρυμένο αριθμό δικαιούχων. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η πληρωμή των νέων –αυξημένων- ποσών του επιδόματος γέννησης όπως και η καταβολή των αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις που έγιναν από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Στους δικαιούχους του αυξημένου ποσού περιλαμβάνονται:

· Όσοι έχουν λάβει ήδη το σύνολο του ποσού χωρίς τις πρόσφατες αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί
· Όσων οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος.

Σημειώνεται ότι το επίδομα γέννησης αυξήθηκε από 400 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων. Το ύψος τους ανέρχεται πλέον σε:

  • 2.400 ευρώ για το 1ο τέκνο
  • 2.700 ευρώ για το 2ο τέκνο
  • 3.000 ευρώ για το 3ο τέκνο
  • 3.500 ευρώ για το 4ο ή περισσότερα τέκνα.

Ειδικά για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης της υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.

Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών.

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει πρώτη σε μείωση επιτοκίων – Απειλή τυχόν κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή (tweets)

Επιτόκια: Γιατί Deutsche Bank και Morgan Stanley «ρίχνουν» τις προβλέψεις

Μελίνα Τραυλού: Η Ναυτιλία των Ελλήνων αποτελεί φάρο της βιώσιμης ανάπτυξης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ