Αρκετά υψηλότερος είναι ο προσφερόμενος μισθός στις θέσεις που απαιτούν δεξιότητες σχετικές με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως προκύπτει από νέα έκθεση της PwC βάσει αγγελιών που αναρτήθηκαν πέρυσι για μία ευρεία γκάμα επαγγελμάτων, από προγραμματιστές μέχρι δικηγόρους και λογιστές.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στις 15 χώρες που εξετάστηκαν, οι αποδοχές για τέτοιους ρόλους στις ΗΠΑ ήταν 25% υψηλότερες σε σύγκριση με τις θέσεις που δεν απαιτούσαν δεξιότητες ΑΙ. Στη Βρετανία ήταν 14% υψηλότερες, στον Καναδά 11%, στη Σιγκαπούρη 7% και στην Αυστραλία 6%.

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι διαφορές ανάλογα με τον τομέα απασχόλησης. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, οι δικηγόροι που μπορούν να διαχειριστούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να πάρουν έως και 49% υψηλότερες αποδοχές από συναδέλφους τους χωρίς τέτοιες δεξιότητες, ενώ οι οικονομικοί αναλυτές επιπλέον 33%.

«Οι χώρες και οι τομείς με υψηλή ζήτηση για δεξιότητες ΑΙ τείνουν να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες διαφορές στους μισθούς, ιδίως εάν υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων», εξήγησε ο Mehdi Sahneh, οικονομολόγος στην PwC Βρετανίας.

Μεταξύ 2012 και 2023, ο αριθμός των θέσεων που απαιτούν δεξιότητες ΑΙ αυξήθηκε 3,5 φορές ταχύτερα σε σύγκριση με το σύνολο των θέσεων σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν, σύμφωνα με την έρευνα. «Όσο συνεχίζεται η ανάπτυξη της ΑΙ, η τάση αυτή είναι πιθανό να ενισχυθεί, δημιουργώντας νέους ρόλους, ενώ παράλληλα θα μειώνεται η ζήτηση για ορισμένες δεξιότητες, οι οποίες μπορούν να γίνουν πιο αποδοτικές με τη χρήση ΑΙ», τόνισε ο Sahneh.

Ώθηση στην παραγωγικότητα

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η παραγωγικότητα στους κλάδους που εκτίθενται περισσότερο στην ΑΙ -όπου δηλαδή μπορεί να αξιοποιηθεί εύκολα για την υλοποίηση συγκεκριμένων εργασιών όπως στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες- αυξάνεται 4,8 φορές ταχύτερα σε σύγκριση με άλλους κλάδους.

Μία επιχείρηση γίνεται πιο παραγωγική εάν παράγει την ίδια ή και μεγαλύτερη ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών με λιγότερο προσωπικό ή με μικρότερα ωράρια. Η υψηλότερη εργασιακή παραγωγικότητα φαίνεται να είναι και το «κλειδί» για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

«Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της αύξησης των πραγματικών μισθών και για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως όταν ο αριθμός των ωρών εργασίας σε μία οικονομία ενδεχομένως μειώνεται όσο γερνά ο πληθυσμός», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ομιλία του αυτή την εβδομάδα ο Randall Kroszner, μέλος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική για ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, όπου ενισχύεται με πολύ πιο βραδύ ρυθμό μετά την χρηματοπιστωτική κρίση. «Η ΑΙ μπορεί να είναι το κομμάτι που έλειπε από το παζλ παραγωγικότητας στη Βρετανία, δίνοντας μια ώθηση στην οικονομία, τους μισθούς και τα επίπεδα διαβίωσης», δήλωσε ο Sahneh της PwC.

Διαβάστε ακόμη

Εξοχικά: Ποιες είναι οι πιο ακριβές περιοχές στην Ελλάδα – Πώς διαμορφώνονται οι τιμές (πίνακες)

Κώστας Καραφωτάκης – Τάκης Πέρκιζας: Το σχέδιο για τη νέα εποχή της ΕΨΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ