Γιατί να πάρεις προαγωγή αν είσαι ευχαριστημένος στη θέση σου;

Πολλοί εργαζόμενοι, οι οποίοι προτιμούν να παραμείνουν στις θέσεις τους, με τα καθήκοντα που έχουν – συχνά και με τις απολαβές – από το να ανέβουν τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, σύμφωνα με νέα μελέτη, την οποία οργάνωσε και διεκπεραίωσε η μεγαλύτερη εταιρεία εργαζομένων στον κόσμο.

Η ετήσια έρευνα Workmonitor για το 2024 της εταιρείας, Randstad, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, αποκαλύπτει ότι το 39% των εργαζομένων δεν θέλουν να πάρουν προαγωγή, καθώς είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά που κάνουν.

Ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό – δηλαδή το 34% – λένε ότι δε θέλουν ποτέ να γίνουν διευθυντές.

Όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Randstad στο Business Insider, «τα στοιχεία δείχνουν ότι το κίνητρο πολλών ανθρώπων στη δουλειά τους δεν είναι απαραίτητα οι προαγωγές».

Και προσθέτει ότι «ακόμα και οι πιο ταλαντούχοι εργαζόμενοι δείχνουν να αναθεωρούν το τι σημαίνει φιλοδοξία, ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής ζωής, ευελιξία, δικαιοσύνη και δεξιότητες».

Στη μελέτη συμμετείχαν 27.000 άνθρωποι από 34 διαφορετικές αγορές στην Ευρώπη, την Ασία, την περιοχή του Ειρηνικού και την Αμερική. Οι συμμετέχοντες ήταν από 18 έως 67 ετών, εργάζονταν για τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα ή ήταν συμβασιούχοι έργου ή άνεργοι, οι οποίοι ξεκινούσαν να αναζητούν εργασία.

Τα ευρήματα δείχνουν μία τάση που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, με τους εργαζομένους – ειδικά τους νεότερους – να δίνουν μικρότερη σημασία στην καριέρα τους σε σχέση με ανθρώπους στο παρελθόν και να προσπαθούν να συνδυάσουν την εργασία με την προσωπική τους ζωή.

Η Gen Z και οι millennials δε φαίνεται γενικά να είναι πρόθυμοι να αναλάβουν θέσεις που απαιτούν καθήκοντα μάνατζερ, καθώς συχνά υποστηρίζουν ότι δεν εμπιστεύονται την ηγεσία της επιχείρησης. Επίσης, δίνουν προτεραιότητα στην ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή, ενώ υποστηρίζουν ότι τα επιπλέον χρήματα δεν αξίζουν την επιπλέον εργασία και την πίεση.

Από την έκθεση, το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο για τους εργοδότες.

Όπως υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Randstad στο Business Insider, «οι εργοδότες θα πρέπει να δουν την πρόοδο στο παραδοσιακό μονοπάτι της καριέρας και να λάβουν υπ’ όψιν τις προσωπικές φιλοδοξίες του κάθε εργαζομένου».

«Θα πρέπει επίσης να βρουν τρόπους ώστε να επιτυγχάνεται αυτή η ισορροπία ανάμεσα την εργασία και την προσωπική ζωή», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Στάσσης από Λονδίνο: Στόχος για EBITDA €2,3 δισ. το 2026 και διπλασιασμό στα €3 δισ. το 2030

ΕΚΤ: Στο ναδίρ η ζήτηση πιστώσεων στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τις τράπεζες (γραφήματα)

Πάνος Ξενοκώστας – ΟΝΕΧ: Με 7 δεξαμενές θα γίνουμε οι πρώτοι της Μεσογείου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ