Περιθώριο τεσσάρων μηνών έχουν οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται (ανέλαβαν εργασία οποτεδήποτε πριν από τις 26 Φεβρουαρίου) ώστε να υποβάλλουν ηλεκτρονική δήλωση στον ΕΦΚΑ για την εργασία τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους άνοιξε στις 26/2 ώστε να ξεκινήσουν οι δηλώσεις από όσους λαμβάνουν πλέον ολόκληρη την σύνταξη τους αλλά πρέπει να ξεκινήσουν να αποδίδουν τη νέα εισφορά 10% επί του μισθού τους.

Αναλυτικά η διαδικασία

Οι δηλώσεις υποβάλλονται στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που τέθηκε σε λειτουργία ΕΔΩ. Ο εργαζόμενος συνταξιούχος πατάει τον σύνδεσμο «Είσοδος στην υπηρεσία». Εναλλακτικά ο εργαζόμενος – συνταξιούχος μπορεί να μπει από την αρχική σελίδα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Σε κάθε περίπτωση κατευθύνεται στην σελίδα που αφορά στην υπηρεσία (ΕΔΩ) και στην οποία αναρτώνται σχετικές πληροφορίες και νομοθεσία, καθώς και ο σύνδεσμος εισόδου.

Το σύστημα αυτόματα τον οδηγεί στην είσοδο με TAXISNET κωδικούς και μετά τη διαπίστευσή του από το σύστημα της ΓΓΠΣ&ΨΔ, επιστρέφει στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ για να πληκτρολογήσει τον ΑΜΚΑ του.

Ποιοι πρέπει να κάνουν δήλωση

Αναλυτικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πρέπει να μπουν να κάνουν δήλωση:

  • συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε πριν την έναρξη ισχύος της απόφασης και συνεχίζουν απασχολούνται μέχρι σήμερα.
  • συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται από 01.01.2024, ακόμη και εάν ήδη έχουν διακόψει την απασχόλησή τους
  • όσοι έχουν υποβάλλει ή υποβάλλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους
  • όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της αυτής.

Η υποχρέωση δήλωσης ισχύει για όλους τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους, ενώ δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω θανάτου. Όσα πρόσωπα έχουν δηλώσει την έναρξη της απασχόλησής τους στο φορέα με άλλο τρόπο (π.χ. υποβολή χειρόγραφης αίτησης στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ) οφείλουν να επαναλάβουν τη σχετική δήλωση ψηφιακά στην πλατφόρμα.

Ειδικότερα προβλέπεται πως οι συνταξιούχοι που ήδη εργάζονται και για τους οποίους έχει υποβληθεί ΑΠΔ από τον εργοδότη (στην οποία ΑΠΔ περιλαμβάνεται ο απασχολούμενος ως συνταξιούχος) ή έχει γίνει εγγραφή του απασχολούμενου συνταξιούχου στο μητρώο μη – μισθωτών του ΕΦΚΑ και ο συνταξιούχος αμελήσει τώρα να υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση, τότε αυτοί οι εργαζόμενοι – συνταξιούχοι ειδοποιούνται από τον ΕΦΚΑ για την υποχρέωσή τους να υποβάλλουν την νέα ηλεκτρονική αίτηση εντός 15 ημερών (από την προειδοποίηση του ΕΦΚΑ). Αν και τότε δεν συμμορφωθούν, επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Ποινές «φωτιά» προβλέπονται για όσους συλληφθούν σε καθεστώς «μαύρης εργασίας», καθώς τους καταλογίζονται:

  • οι ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται από την εργασία
  • ο νέος πόρος υπέρ ΕΦΚΑ (10% από το μισθό)
  • την ποινή των 12 συντάξεων κύριων και επικουρικών.

Δείτε ΕΔΩ την υπουργική απόφαση

Διαβάστε ακόμα 

Ερευνα Βloomberg: Γιατί η πρόωρη μείωση στα επιτόκια θα ήταν μεγαλύτερο λάθος για την ΕΚΤ (γραφήματα) 

Μπιλ Γκέιτς: Σε μόλις 4 μετοχές έχει το 82% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του ύψους $42 δισ. – Ποιες είναι 

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ