Όταν πρόκειται για το βιογραφικό σας σημείωμα, οι ειδικοί σταδιοδρομίας συμφωνούν: Το πιο σημαντικό τμήμα είναι το τμήμα «εμπειρία». Εκεί μπορείτε να αποδείξετε σε έναν υποψήφιο εργοδότη ότι έχετε το υπόβαθρο για να διαπρέψετε στην προσφερόμενη θέση.

Σύμφωνα με το CNBC, φροντίστε να έχετε μία επιγραμματική περιγραφή του τι ακριβώς κάνατε στις προηγούμενες δουλειές σας.

Μόλις ολοκληρώσετε τη συγγραφή αυτού του τμήματος, μην αμελήσετε τα υπόλοιπα. Οι ενότητες των δεξιοτήτων και της εκπαίδευσης συμβάλλουν στην υπογράμμιση του τι έχετε να προσφέρετε ως υποψήφιος. Και όταν πρόκειται για την ενότητα των δεξιοτήτων, υπάρχουν διάφορα σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως η θέση σας και ποιες δεξιότητες πρέπει να συμπεριλάβετε.

Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο οι ειδικοί σε θέματα σταδιοδρομίας προτείνουν τη σύνταξή του.

Είναι πιο συνηθισμένο να έχετε την ενότητα των δεξιοτήτων κοντά σε αυτή της εκπαίδευσης

Η ενότητα των δεξιοτήτων σας μπορεί να τοποθετηθεί σε δύο διαφορετικές θέσεις: στην κορυφή του βιογραφικού σας κάτω από την περίληψή σας (αν επιλέξετε να συμπεριλάβετε μία) ή στο κάτω μέρος κάτω από την ενότητα της εκπαίδευσής σας.

«Είναι πιο σύνηθες να το έχετε κοντά στο τμήμα εκπαίδευσης στο κάτω μέρος του βιογραφικού σας», λέει η Vicki Salemi, εμπειρογνώμονας σταδιοδρομίας στο Monster. Αλλά και ο ένας και ο άλλος τρόπος είναι μια χαρά.

«Πρέπει να διαλέξετε έξι»

Καλό επίσης είναι να μην απαριθμήσετε πάρα πολλές, λένε οι ειδικοί.

«Πρέπει να διαλέξετε έξι δεξιότητες που είστε πραγματικά καλοί», λέει η Julie Bauke, ιδρύτρια και επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος καριέρας της The Bauke Group. Σκεφτείτε ποιες δεξιότητες διαθέτετε, στη συνέχεια σκεφτείτε ποιες δεξιότητες ξέρετε ότι θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε ως υποψήφιος σύμφωνα με την περιγραφή της θέσης εργασίας και περιορίστε σε αυτές.

Η Salemi θα το περιόριζε ακόμη περισσότερο. «Δεν θα είχα περισσότερες από τρεις ή τέσσερις κορυφαίες δεξιότητες που είναι περιζήτητες για τον εργοδότη», λέει.

Τι (πρέπει) να αποφύγετε

Όταν πρόκειται για το τι να γράψετε στη ενότητα των δεξιοτήτων, αποφύγετε γενικές και αόριστες φράσεις όπως «πωλήσεις», «επικοινωνία με τους πελάτες», «στρατηγικές μάρκετινγκ» και «δημόσιες ομιλίες». Ένας κατάλογος με τέσσερις έως έξι από αυτές μπορεί να φαίνεται ως υπερβολή, λέει η Bauke. Κάνουν να φαίνεται ότι «προσπαθείτε να είστε τα πάντα για όλους», λέει.

Πολλές από τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες μπορούν να αναφερθούν στο τμήμα της εμπειρίας σας. Για παράδειγμα, αν η θέση εργασίας απαιτεί δεξιότητες εξυπηρέτησης πελατών, μπορείτε να συμπεριλάβετε μία κουκκίδα κάτω από μια προηγούμενη εργασία που να δείχνει πόσα προβλήματα πελατών επιλύατε καθημερινά. Αν η θέση απαιτεί δημόσια ομιλία, μπορείτε να συμπεριλάβετε ένα στοιχείο σχετικά με το πόσο συχνά κάνατε παρουσιάσεις στην ομάδα σας.

Αυτό για το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται το τμήμα δεξιοτήτων είναι η απαρίθμηση τεχνικών δεξιοτήτων.

«Ας πούμε ότι έχετε μια ειδική πιστοποίηση που δεν ήταν απαραίτητα πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», λέει η Salemi, όπως ένα πιστοποιητικό από μια διαδικτυακή εκπαίδευση στο μάρκετινγκ. Αυτό θα μπορούσατε να το συμπεριλάβετε στην ενότητα των δεξιοτήτων σας. Επίσης, αν μιλάτε άπταιστα μια άλλη γλώσσα θα μπορούσε να μπει σε αυτή την ενότητα.

Σκεφτείτε τις δεξιότητες που διαθέτετε, οι οποίες δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στην προηγούμενη εργασιακή εμπειρία σας και οι οποίες σας κάνουν «να ξεχωρίζετε από τους άλλους υποψηφίους», λέει η Salemi, και συμπεριλάβετε αυτές, όπως έγραψε το CNBC.

Διαβάστε ακόμη

Tα νέα projects που φέρνει το 2023 στην Αττική Ριβιέρα (pics)

Χάρης Πυλαρινός (Hack The Box): Μια σχολή για… χάκερ εκατομμυρίων ευρώ (pics)

Ρεύμα: Ξανά προς τη…δόξα τραβά η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά