Άμεσα έρχεται στη Βουλή -ως τροπολογία στο εργασιακό νομοσχέδιο- η νομοθετική διάταξη για το πρόωρο ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα από 1/1/2024. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί από 1/1/2024, δηλαδή νωρίτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ 2023. Στόχος είναι να ενισχυθεί το εισόδημα χιλιάδων μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και με κλαδικούς μισθούς σε συνθήκες πληθωρισμού και ακρίβειας.

Οι αυξήσεις ξεκινούν από 78 ευρώ και φτάνουν έως και 234 ευρώ (με βάση τον σημερινό κατώτατο) και θα έρθουν νωρίτερα για τους παλαιούς με σημαντική προϋπηρεσία πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και αργότερα για τους νεότερους μισθωτούς, ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης του δικαιώματος τους.

Αυτό σημαίνει πως οι πρώτες αυξήσεις θα πληρωθούν σε κάποιους ακόμη και εντός του 2024 – για τους παλαιούς εργαζόμενους και ανάλογα την προϋπηρεσία – ενώ για τους νέους οι πρώτες προσαυξήσεις θα έρθουν από το 2027 και μετά.

Το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την επιτάχυνση του ξεπαγώματος των επιδομάτων προϋπηρεσίας, προεξοφλώντας ουσιαστικά τη μείωση της ανεργίας, σε μια προσπάθεια αύξησης των εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα.

Το «ξεπάγωμα» των 3ετιών αφορά κατά αρχήν όλους τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, αλλά και όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες προβλέπουν επιδόματα προϋπηρεσίας. Με τη νέα ρύθμιση η εξέλιξη των 3ετιών, 5ετιών ή όποιων άλλων ωριμάνσεων ορίζονται σε ενεργές συλλογικές συμβάσεις θα έχει πλέον υποχρεωτικό χαρακτήρα κατά αρχήν για τους εργοδότες που συμβάλλονται στην κλαδική και εφόσον αυτή καταστεί γενικώς υποχρεωτική με επέκταση (υπουργική απόφαση) τότε θα αφορά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου υποχρεωτικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο εργαζόμενος που είχε εξασφαλίσει 2,5 χρόνια προϋπηρεσίας το 2012, με το ξεπάγωμα την 1/1/2024, θα κτίσει την πρώτη του τριετία σε έξι μήνες, τον Ιούνιο του 2024 και θα πρέπει να πάρει τότε αύξηση 10% επί του βασικού μισθού που θα ισχύει τον Ιούνιο του 2024.

Όσοι ξεκίνησαν να δουλεύουν μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 θα αρχίσουν να χτίζουν το δικαίωμα επιδόματος για πρώτη φορά. Έτσι, ένας εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο των 780 ευρώ και ξεκίνησε να δουλεύει μετά τον Φεβρουάριο του 2012 θα πάρει αύξηση για πρώτη φορά το 2027 (2024 – 2026), 10% επί του τότε κατώτατου μισθού όποιος κι αν είναι τότε ο ελάχιστος μισθός.

Πολύ πιο άμεσες θα είναι οι αυξήσεις για όλους όσοι είχαν ήδη συμπληρώσει χρόνια προϋπηρεσίας έως τον Φεβρουάριο του 2012. Γι’ αυτούς, το δικαίωμα της αύξησης θα μπορεί να ασκηθεί ακόμη και εντός του 2024 (αν υπολείπονταν τον Φεβρουάριο του 2012 μόνο μερικοί μήνες για να συμπληρωθεί 3ετία) ή στις αρχές του 2025 αν υπολείπονταν από ένα έτος και πάνω.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, περιμένουμε να τα δούμε ως τροπολογία στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο ήδη συζητείται στο Κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη

Οι 10 γυναικείες τσάντες που θα διατηρούν πάντα την αξία τους – Κάποιες θα την διπλασιάσουν

Ντίζελ: Γιατί αναμένονται ελλείψεις τον φετινό χειμώνα (πίνακες)

Οι Mεγάλοι του Design: Charles & Ray Eames – Το ζευγάρι με το μαγικό άγγιγμα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ