Καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας πλήττεται πρωτοφανείς πλημμύρες, όπως είναι φυσικό δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά και με τις πληγείσες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, τα δικαιώματα των εργαζομένων που εργάζονται στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία Daniel, περιέγραψε η δικηγόρος Μαριάννα Κατσιάδα στο OpenTV.

Οπως επισήμανε, στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει πληγεί από πλημμυρικό φαινόμενο και δεν μπορεί να λειτουργήσει, ο εργοδότης δεν οφείλει μισθό στους εργαζόμενους.

Αν όμως η επιχείρηση είναι ανοικτή και ο εργαζόμενος δεν μπορεί να προσέλθει σε αυτήν λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται κανονικά ο μισθός, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών.

Σε περίπτωση που και η επιχείρηση δεν λειτουργεί και ο εργαζόμενος δεν μπορεί να προσέλθει σε αυτήν, εργοδότης και εργαζόμενος έχουν κοινή απαλλαγή.

Δηλαδή, ο μεν εργαζόμενος νομίμως δεν πηγαίνει να εργαστεί, η δε επιχείρηση νομίμως δεν καταβάλλει τον μισθό. Αυτές τις περιπτώσεις έρχεται να καλύψει το μέτρο της αναστολής της σύμβασης εργασίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση την Κυριακή (10/9).

Σε περίπτωση που μια επιχείρηση κλείσει οριστικά, λόγω ολικής καταστροφής από την κακοκαιρία, οι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση απόλυσης μόνο στην περίπτωση που είναι ασφαλισμένη η επιχείρηση για αυτό τον κίνδυνο και θα λάβουν τα δύο τρία της αποζημίωσης.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Οι θετικές επιπτώσεις για τις ελληνικές τράπεζες από την αναβάθμιση της DBRS (γράφημα)

Μητσοτάκης: Το «Evros pass» ενισχύεται με το «Dadia pass»

Παραιτήθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από υπ. Ναυτιλίας – Στη θέση του ο Χρήστος Στυλιανίδης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ