Στην Ελλάδα από 1ης Μαΐου 2022, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 713 ευρώ για τους υπαλλήλους και στα 31,85 ευρώ κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες. Συνυπολογίζοντας και τον 13ο μισθό, ο κατώτατος διαμορφώνεται στα 774 ευρώ.

Μάλιστα η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023 ήταν μια από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αύξηση θα ισχύσει από τον Μάιο του 2023, τονίζοντας πως στόχος είναι η επιστροφή στα επίπεδα προ μνημονίου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού έρχεται σε μια εποχή που η εκτόξευση του πληθωρισμού και η αύξηση των τιμών  σε βασικά είδη και ενέργεια έχουν συρρικνώσει διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, σε ολόκληρη τη Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι κατώτατοι μισθοί θα πρέπει να εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης». Αυτό προκύπτει από τους νέους κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου με σκοπό τον τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών στην ΕΕ.

Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. κατέληξαν στις αρχές Ιουνίου σε συμφωνία για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών σε κάθε χώρα-μέλος, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

21 από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό, ο οποίος κυμαίνεται (με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου 2022) από 332 ευρώ το μήνα (Βουλγαρία) έως και 2.257 ευρώ τον μήνα (Λουξεμβούργο), όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat.

Το ύψος των μισθολογικών αποδοχών στις υπόλοιπες έξι χώρες-μέλη -Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία και Σουηδία- καθορίζεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα, όπως κα η Μάλτα και η Πορτογαλία, συγκαταλέγονται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με κατώτατο μισθό κάτω των 1.000 ευρώ.

Από την άλλη, σε έξι χώρες-μέλη, ο κατώτατος μισθός υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ τον μήνα: Γαλλία (1.603 ευρώ), Γερμανία (1.645 ευρώ), Βέλγιο (1.658 ευρώ), Ολλανδία (1.725 ευρώ), Ιρλανδία (1.775 ευρώ) και Λουξεμβούργο (2.257 ευρώ).