«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να σας αντικαταστήσει. Θα σας αντικαταστήσει κάποιος που χρησιμοποιεί την AI για να σας ξεπεράσει», δήλωσε ο Λόρενς Λιού, διευθυντής για την καινοτομία AI στη Σιγκαπούρη, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης World Tour Essentials της Salesforce στη Σιγκαπούρη.

Ενώ πολλοί επαγγελματίες (45%) ανησυχούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τη δουλειά τους, η πλειοψηφία (55%) των ηγετών ανησυχεί για την έλλειψη ταλέντων για το πώς θα καλυφθούν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον δείκτη 2024 της Microsoft Work Trends Index.

Το 71% των ηγετών δηλώνει ότι θα προτιμούσε να προσλάβει έναν «λιγότερο έμπειρο υποψήφιο με δεξιότητες AI παρά έναν πιο έμπειρο υποψήφιο χωρίς αυτές».

2024 Microsoft Work Trends Index

Καθώς οι δεξιότητες ΑΙ γίνονται πιο σημαντικές και χρήσιμες από ποτέ, υπάρχει τεράστια ευκαιρία για άτομα που μπορούν να μάθουν τις δεξιότητες αυτές, για να πάρουν ένα μεγάλο «προβάδισμα».

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη είναι το θέμα συζήτησης από την έναρξη του ChatGPT της OpenAI τον Νοέμβριο του 2022, οι μεγάλες εταιρείες έχουν αργήσει να ενσωματώσουν την τεχνολογία και να βοηθήσουν στην αναβάθμιση των ταλέντων τους.

Χάσμα στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον

Ενώ το 79% των στελεχών πιστεύει ότι η εταιρεία τους πρέπει να υιοθετήσει την ΤΝ για να παραμείνει ανταγωνιστική, η πίεση για άμεση απόδοση των επενδύσεων έχει επιβραδύνει τη μετάβαση στην ΤΝ, σύμφωνα με τη μελέτη της Microsoft.

Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν μόνοι τους τα εργαλεία AI. Ενώ η επιμόρφωση στην ΤΝ στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δημιουργεί επίσης μερικά προβλήματα.

Οι ειδικοί λένε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την επιμόρφωση στην ΤΝ στο σπίτι είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να το κάνουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Με μια πρώτη ματιά, υπάρχουν πολλά «δωρεάν» εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στο διαδίκτυο, όπως το ChatGPT, ή εργαλεία που χρησιμοποιούν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM). Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα εργαλεία δεν είναι στην πραγματικότητα δωρεάν. Τα LLM είναι αλγόριθμοι που μπορούν να εντοπίζουν, να συνοψίζουν, να μεταφράζουν, να προβλέπουν και να παράγουν πληροφορίες χρησιμοποιώντας τεράστια σύνολα δεδομένων.

«Δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν σε αυτόν τον κόσμο. Τα δεδομένα σας είναι το εμπόρευμα», δήλωσε ο Λιού. «Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα δεδομένα της εταιρείας σας ή οποιαδήποτε προσωπικά σας δεδομένα όταν χρησιμοποιείτε δωρεάν διαδικτυακά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης».

Κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά ή εταιρικά δεδομένα. Μέρος της επιμόρφωσης σε εργαλεία AI είναι να μάθετε πώς να το κάνετε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Απαραίτητη δεξιότητα AI

«Η κορυφαία δεξιότητα που πρέπει να μάθουμε σήμερα είναι η αποτελεσματική επικοινωνία με τα υπάρχοντα LLMs με AI», σύμφωνα με τον Liew. Το ChatGPT της Open AI, το Copilot της Microsoft και το Gemini της Google χρησιμοποιούν LLMs.

«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ChatGPT λανθασμένα – επειδή μοιάζει ακριβώς με την αναζήτηση Google», δήλωσε ο Λιού στο CNBC Make It. «Όταν εργάζεστε με ένα LLM, το κλειδί είναι να είστε συγκεκριμένοι σε αυτά που αναζητάτε».

«Πρέπει να δώσετε στην ΤΝ πολλά συμφραζόμενα – αντιμετωπίστε την ΤΝ σαν έναν εργαζόμενο που αν δεν έχει στη διάθεσή του αρκετές πληροφορίες κάνει συνέχεια λάθη», είπε. «Ο καλύτερος τρόπος για να επιμορφωθείτε στα εργαλεία ΤΝ στο σπίτι είναι να τα χρησιμοποιήσετε. Μέσω της εξάσκησης, μπορείτε να μάθετε πώς να τροφοδοτείτε το LLM με πιο περιγραφικές προτροπές που θα σας βοηθήσουν να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

«Φυσικά, πρέπει να γνωρίζετε τον τομέα σας πολύ καλά, αλλά το μέρος της αναζήτησης 20 αρχείων γίνεται πλέον από το σύστημα AI. Φανταστείτε να μπορείτε να εργάζεστε με τέτοια ταχύτητα!», δήλωσε ο Λιού.

«Αν και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να φαίνονται ακόμη ξένα, μέχρι το επόμενο έτος, θα είναι σαν να ξέρεις να χρησιμοποιείς τον ορθογραφικό έλεγχο στο Microsoft Word», δήλωσε ο Λιού.

Διαβάστε ακόμη:

Πού γεννιούνται οι περισσότερες start up τεχνητής νοημοσύνης (πίνακες)

Στα ύψη οι τιμές για την αγορά εξοχικών στα top νησιά (pic + πίνακας)

Dow Jones: Τα ορόσημα στην πορεία προς τις 40.000 μονάδες – Ποιοι πανηγυρίζουν και ποιοι… αδιαφορούν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ