Κρατήστε αυτή τη φράση για τις 300 εκατ. θέσεις εργασίας επειδή μπορεί να την ακούτε ολοένα συχνότερα στο άμεσο μέλλον. Τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης δείχνουν, από τα πρώτα δείγματα δουλειάς, ότι μπορούν να παράγουν ταχύτερα, μαζικότερα και φθηνότερα -άρα αποτελεσματικότερα- από τον άνθρωπο σε συγκεκριμένα πόστα και άρα να τον αντικαταστήσουν. Κι αυτό δεν είναι μακρινό σενάριο…

Ηδη, κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως η αμερικανική ΙΒΜ και η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών BT Group, έχουν ξεκινήσει περικοπές σε θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες θα καλυφθούν από εργαλεία ΑΙ. Αυτή είναι μόνο η αρχή της «σημαντικής διατάραξης» που αναμένει η Goldman Sachs ότι θα προκαλέσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση της αμερικανικής τράπεζας, τα εργαλεία ΑΙ θα επηρεάσουν 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ωθώντας αυτούς τους εργαζομένους ακόμα και να αναζητήσουν δουλειά σε άλλους κλάδους. Κατά τη McKinsey, λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης, 12 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χάσουν τις δουλειές τους έως το 2030, με το 30% των ωρών εργασίας να έχει αυτοματοποιηθεί πλήρως έως αυτή την ημερομηνία. Ποιοι είναι αυτοί όμως που βλέπουν την καρέκλα τους να πριονίζεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Μπορεί οι ειδικοί να αναφέρουν ότι κατά κύριο λόγο απειλούνται οι εργασίες που απαιτούν τα λιγότερα προσόντα, όμως κατά ειρωνικό τρόπο οι πρώτοι που νιώθουν την ανάσα των εργαλείων ΑΙ είναι οι εξειδικευμένοι σε τεχνολογικά επαγγέλματα. Τα επαγγέλματα δηλαδή που μόλις 1-2 δεκαετίες πριν αποκαλούνταν «επαγγέλματα του μέλλοντος» δείχνουν να έχουν θολό μέλλον…

Οι προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών λοιπόν και δη αυτοί που γράφουν κώδικα (πρόκειται για τους κώδικες με τους οποίους δημιουργούνται τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι εφαρμογές κ.ά.) είναι οι πρώτοι ή από τους πρώτους που χάνουν τις δουλειές τους. Ηδη, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Google, θεωρητικά το ChatGPT θα μπορούσε να περάσει επιτυχώς από συνεντεύξεις για να προσληφθεί ως μηχανικός λογισμικού εισαγωγικού επιπέδου σε αυτήν. Στην πράξη, το πρώτο chatbot που βγήκε στον αέρα, απλώς δέχεται μια στοιχειώδη εντολή, όπως «γράψε μου κώδικα για το Χ πρόγραμμα», και την εκτελεί με επιτυχία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επίβλεψη, επειδή, όπως διαπιστώθηκε, συχνά κάνει αδικαιολόγητα λάθη που μπορούν να οδηγήσουν σε… καταστροφή. Πάντως, όταν ρωτήθηκαν, τόσο το ChatGPT όσο και το AlphaCode -ένα σύστημα κωδικών Τεχνητής Νοημοσύνης που σχεδίασε η DeepMind της Alphabet– αν θα αντικαταστήσουν τους προγραμματιστές, απάντησαν «όχι». Ποιος, όμως, μας εγγυάται ότι θα το παραδέχονταν; Με δεδομένο ότι τα προγράμματα ΑΙ τώρα πλέον δημιουργούν και εικόνες, αλλά και βίντεο, στα επαγγέλματα που χάνονται περιλαμβάνονται και οι graphic designers, οι video editors κ.λπ.

Σε μεγάλο κίνδυνο, ίσως μεγαλύτερο από τους προγραμματιστές, βρίσκονται οι θέσεις όσων εργάζονται στην εξυπηρέτηση πελατών και σε θέσεις γραμματέων. Το έχετε, άλλωστε, ήδη διαπιστώσει ότι σε ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, η πρώτη γραμμή στην εξυπηρέτηση πελατών καλύπτεται από ρομποτικές απαντήσεις. Οσο η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται όλο και καλύτερη στην επίλυση προβλημάτων και στην αλληλεπίδραση με το κοινό, το οποίο πλέον μπορεί να συζητήσει με ένα ρομπότ, τόσο πιο πολλές θέσεις εργασίας καταλαμβάνουν τα bots. Κι αυτό σε τέτοιο επίπεδο που η μελέτη της ερευνητικής εταιρείας Gartner από το 2022 προέβλεπε ότι στο βασικό κανάλι της εξυπηρέτησης πελατών τα chatbots θα κυριαρχήσουν στο 25% των εταιρειών του χώρου έως το 2027.

Για κάποια επαγγέλματα, όπως αυτά των ερευνητών αγοράς, των οικονομικών αναλυτών, των προσωπικών οικονομικών συμβούλων και των αναλυτών των τάσεων της αγοράς, ο κίνδυνος είναι ορατός, καθώς τα ΑΙ εργαλεία μπορούν να συλλέγουν, να επεξεργάζονται και να αναλύουν δεδομένα μεγάλης κλίμακας, αλλά και να εξάγουν συμπεράσματα (όπως ήδη χρησιμοποιούνται σε κάποιες από τις παραπάνω θέσεις). Για κάποια άλλα, όμως, δεν υπήρχε καν… υποψία. Eνα από αυτά είναι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Οι εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο ανησυχούν για τους μαθητές τους που χρησιμοποιούν το ChatGPT για να κάνουν τις εργασίες, όμως θα έπρεπε να ανησυχούν για τις… έδρες τους. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με αναλυτές όπως ο Πένγκτσενγκ Σι του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επιστημών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Rochester, το ChatGPT (και άλλες εφαρμογές) «μπορεί ήδη εύκολα να διδάξει σε τάξεις».

Υπό απειλή εξαφάνισης τελούν σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας οι οποίες είναι προσανατολισμένες στη χρήση γλώσσας, δεδομένων και επικοινωνίας. Οι συγγραφείς και οι δημοσιογράφοι σε αίθουσες σύνταξης, αλλά κυρίως οι εργασίες που έχουν να κάνουν με επίλυση νομικών υποθέσεων μπορεί να δουν τον αυτοματισμό να… έρχεται. Κι αυτό γιατί στις εφαρμογές ΑΙ είναι εύκολο να χρησιμοποιούν μεγάλο όγκο δεδομένων και πληροφορίων, να συνθέτουν ό,τι έμαθαν και να διατυπώνουν άποψη.

Κι αυτά είναι μόνο η αρχή. Οσο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα εκπαιδεύεται και θα γίνεται πιο δυνατή και όσο θα αποκτά «χέρια και πόδια» μέσω των ρομπότ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα θεωρούνται περιττοί στην αγορά εργασίας…

Διαβάστε ακόμη 

Κρήτη: «Κρατάνε» οι τουριστικές κρατήσεις στα περσινά επίπεδα – Ελπίδες για μικρή αύξηση των αφίξεων

ΒΟΑΚ: Το δύσκολο σταυρόλεξο της μεγάλης παραχώρησης του 1,8 δισ. και τα επόμενα ορόσημα

Η μομφή στη Βουλή για τα Τέμπη και τα… «γαλλικά» στο Whatsapp των γαλάζιων βουλευτών, το δείπνο του €1,6 εκατ. του Πόλσον με το κορίτσι του και η είσοδος των εφοπλιστών στην Q&R

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ