Πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν περιστασιακά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Όμως, για κάποιους, τα ταξίδια είναι … η δουλειά τους. 

Το CNBC Travel μίλησε με 4 διαφορετικούς ανθρώπους για τους οποίους η εργασία από το γραφείο ή από το σπίτι, μπορεί να μην αποτελεί επιλογή παρόλα αυτά, «δεν θα το άλλαζαν με τίποτα».

1. Σεμπαστιάν Μόντακ

Ο Μόντακ ήταν ένας από τους 13.000 υποψηφίους που υπέβαλαν αίτηση για τη θέση που θα έστελνε ένα άτομο σε κάθε προορισμό της λίστας «Places to Go» των New York Times το 2018. Μπορεί τότε να μην πήρε τη δουλειά. Παρόλα αυτά, έγινε ο «ταξιδιώτης των 52 μερών» για το 2019. Ο Μόντακ ταξίδευε σε έναν νέο προορισμό κάθε εβδομάδα – από τη Βουλγαρία στο Κατάρ και το Ουζμπεκιστάν στο Βιετνάμ – σε μια χρονιά που την περιέγραψε ως συναρπαστική και εξαντλητική.

«Συχνά λέω ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες εμπειρίες της ζωής μου… αλλά και η πιο δύσκολη», υποστηρίζει. «Δεν είχα ρεπό για έναν ολόκληρο χρόνο. Είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει κανείς». «Η δουλειά ήταν εξαντλητική, αγχωτική, ακόμη και τρομακτική μερικές φορές, αλλά δεν θα το άλλαζα αυτό με τίποτα. Μου άνοιξε το μυαλό, γνώρισα ανθρώπους από έξι ηπείρους… και εδραίωσε την αγάπη μου να πηγαίνω σε ένα μέρος και να αναζητώ μια ιστορία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

2. Σάντρα Μπλακ

Ειδικός επικοινωνίας για τα Ηνωμένα Έθνη

Από το 2008, η Σάντρα Μπλακ ζει και εργάζεται στη Σενεγάλη, το Ανατολικό Τιμόρ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ιράκ και, πιο πρόσφατα, στη Μοζαμβίκη. «Κάθε [τόπος] έχει τις πολιτιστικές του στιγμές και τη ζεστασιά του», είπε, ενώ σημείωσε ότι το να ζεις «σε μέρη επικίνδυνα» είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.

Από τον Οκτώβριο του 2021, η Μπλακ εργάζεται στο τμήμα επικοινωνίας για το γραφείο του ταμείου πληθυσμών των Ηνωμένων Εθνών στη Μοζαμβίκη, μια υπηρεσία του ΟΗΕ που εστιάζει στην αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα. «Προσωπικά αισθάνομαι ώθηση να υποστηρίξω όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», δηλώνει. «Τη νύχτα, πληκτρολογώ μέχρι να μην μπορώ να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά άλλο και μετά ξαναρχίζω στις 6 το πρωί της επόμενης μέρας», προσθέτει.

3. Τόνι Στιούαρτ

Από σεφ … καπετάνιος

Ο Στιούαρτ θα ταξιδεύει σχεδόν όλο το χρόνο στο τιμόνι του μηχανοκίνητου γιοτ All Inn. Έχει ήδη μετακομίσει από την Καραϊβική στην Κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Από τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πάει στο Inside Passage της Βρετανικής Κολομβίας και στη νοτιοανατολική Αλάσκα, στη συνέχεια θα πετάξει στη Φλόριντα και θα τελειώσει τη χρονιά στις Μπαχάμες, είπε.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως ξεκίνησε την καριέρα του στη βιομηχανία του yachting ως σεφ το 1998 και ερωτεύτηκε αμέσως «τον τρόπο ζωής, τη δουλειά και τα ταξίδια». Μετά από ενάμιση χρόνο στις κουζίνες, ο Στιούαρτ αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα του για να γίνει καπετάνιος.

Η δουλειά απαιτεί ισχυρές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, οργάνωση και υψηλή αντοχή στο άγχος. Όσο για το αν είναι μια ονειρεμένη δουλειά – «φυσικά και είναι», είπε ο Στιούαρτ. «Αντέχουμε πολλές μέρες, και μερικές φορές εβδομάδες χωρίς ρεπό», είπε, αλλά «δεν μπορούσα να φανταστώ να το κάνω αυτό… και να μην το αγαπώ».

3. Έιμι Ρόπνερ

Ειδικός για … βίλες

Από τις 300 βίλες με τις οποίες συνεργάζεται η εταιρεία Red Savannah, περίπου 120 βρίσκονται στην Ιταλία. Η Ρόπνερ έχει επισκεφτεί περίπου το 80% με 90% του συνόλου. Ταξιδεύει από το Λονδίνο στην Ιταλία για να αξιολογήσει τη συλλογή της εταιρείας από βίλες «εξαιρετικά υψηλών προδιαγραφών» και να αξιολογήσει νέα σπίτια που θα προσθέσουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού της, ταξίδεψε από το Μιλάνο στη λίμνη Κόμο, μέχρι την Τοσκάνη και μετά νοτιότερα στις πόλεις Αμάλφι και Ποζιτάνο. Περίπου το 90% των σπιτιών είναι ιδιόκτητα για αυτό και η Ρόπνερ συναντά τους ιδιοκτήτες και εξετάζει τα πάντα στις βίλες.

Οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν οικογένειες με παιδιά, επομένως ελέγχει εάν οι σκάλες και τα μπαλκόνια είναι ασφαλή για όλες τις ηλικίες. Η Ρόπνερ μένει συχνά στις βίλες, τις οποίες μπορεί να νοικιάσει κανείς για 5.000 έως 200.000 δολάρια την εβδομάδα. Εξερευνά επίσης τοπικές περιοχές, ώστε να μπορεί να συμβουλεύει και να προτείνει στους πελάτες της εστιατόρια και νέες υπηρεσίες, όπως ταξίδια με ηλεκτρονικά ποδήλατα και μαθήματα παρασκευής παγωτού. «Είναι ωραία δουλειά», είπε, «αλλά μπορεί επίσης να είναι κουραστική».

Διαβάστε ακόμη

Σε αυτά τα σπίτια ζουν οι 5 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Μαγνήσιο: Γιατί είναι το Νο1 συμπλήρωμα διατροφής στις συζητήσεις στα social media;

Νίκος Κολιός: Από το χείλος του γκρεμού στη… «στέρεα κερδοφορία» η Κολιός παρά τον πληθωρισμό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ