Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

Διαψεύδει ο Βούτσης για τα «αναδρομικά» των βουλευτών

  • newsroom


«Δεν υπάρχει θέμα επιστροφής των αναδρομικών στους βουλευτές», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής

Λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου ότι η τροπολογία για επιστροφή αναδρομικών σε ενστόλους, καθηγητές, γιατρούς και δικαστικούς αφορά και τους βουλευτές οι οποίοι δύνανται να εισπράξουν ποσόπερίπου 24.000 ευρώ έκαστος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διευκρίνισε ότι οι βουλευτές δεν θα λάβουν αναδρομικά.

Την αρχική καταγγελία έκανε ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας το πρωί στο ΘΕΜΑ 104,6. Επικαλούμενος το Ψήφισμα της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής σύμφωνα με το οποίο η αποζημίωση των βουλευτών θα πρέπει να είναι ίση με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου για να ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε: «Σύμφωνα με το άρθρο 14 της προχθεσινής τροπολογίας, που ήδη αποτελεί νόμο του κράτους, καταβάλλονται αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς και τα κύρια μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενώ με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κύριες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή του ποσού. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν παραπάνω, έχει αυτόματη εφαρμογή και σε όλους τους βουλευτές, τα αναδρομικά των οποίων ανέρχονται σε 24.442 ευρώ (1.111 ευρώ επί 22 μήνες)».

Μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για «προκλητική τροπολογία όταν σφαγιάζεις χήρες, αναπήρους και χαμηλοσυνταξιούχους».

Ακούστε τη συνέντευξη του Αλέξη Μητρόπουλου στο ΘΕΜΑ 104,6:

Διαψεύδουν από την προεδρία της Βουλής

Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παράγοντες για την αυτόματη χορήγηση του συγκεκριμένου ποσού στους βουλευτές απαιτείται σχετική απόφαση της Βουλής. Εάν δεν υπάρξει τότε οι βουλευτές μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά το ποσό με προσφυγές στο μισθοδικείο. Όμως και αυτή η περίπτωση αντιμετωπίζει ορισμένες δυσκολίες και αυτό γιατί η ρύθμιση του 2012 που περιέκοψε τα ειδικά μισθολόγια (σ.σ. και βάσει της οποίας επιστρέφονται τα ποσά στους δικαστές) δεν συμπαρέσυρε αντίστοιχα τις βουλευτικές αποζημιώσεις. Να σημειωθεί ότι από το 2010 εως και σήμερα με απόφαση της Ολομέλειας έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές περικοπές της βουλευτικής αποζημίωσης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι βουλευτές μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά για μια περικοπή που ουδέποτε υπέστησαν. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το 2014 όταν η Βουλή ψήφισε την διάταξη για την επιστροφή του πρώτου 50% των αναδρομικών προς τα ειδικά μισθολόγια ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές της ΝΔ πως θα αποβληθούν απο τα ψηφοδέλτια εαν διεκδικήσουν χρήματα.

Αυγενάκης στο ΘΕΜΑ 104,6: Οι βουλευτές τη ΝΔ έχουν παραιτηθεί του δικαιώματος αυτού

Για το θέμα ρωτήθηκε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης απαντώντας «όχι βέβαια, είναι απολύτως σαφές» ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα διεκδικήσουν αναδρομικά. «Η ΝΔ έχει παραιτηθεί του δικαιώματος αυτου» πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης.

Χρηστίδης: Κανείς τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν θα διεκδικήσει αναδρομικά

Σε ανακοίνωσή του, μετά την καταγγελία, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Παύλος Χρηστίδης, ξεκαθάρισε ότι κανείς τέως βουλευτής δεν πρέπει να διεκδικήσει αναδρομικά. «Για εμάς είναι σαφές, όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Φώφη Γεννηματά, πως κανένας τέως Βουλευτής δεν πρέπει να ζητήσει αναδρομικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης.

Κοινοβουλευτικές πηγές: Δεν τίθεται θέμα αναδρομικών για βουλευτές

Το θέμα της διεκδίκησης αναδρομικών και από βουλευτές αναμένεται να απασχολήσει την Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου στην σημερινή της συνεδρίαση.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το προεδρείο της Βουλής υποστηρίζει ότι η επίμαχη τροπολογία δεν συμπαρασύρει και τις αποδοχές των βουλευτών.

Οι ίδιες πηγές επικαλούνται το άρθρο 57 του νόμου 3691/2008 που αναπροσάρμοζε προς τα πάνω τις απολαβές των ανώτατων δικαστών αλλά στην παράγραφο 12 υπογράμμιζε ότι από τις αυξήσεις εξαιρούνται όσοι εξομοιώνονται μισθολογικά με τους δικαστικούς λειτουργούς. Συγκεκριμένα ο επίμαχος νόμος αναφέρει :«12. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν εφαρμόζονται σε όσους εξομοιώνονται μισθολογικά με δικαστικούς λειτουργούς ή με μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Όπου στην κείμενη νομοθεσία υπάρχουν διατάξεις που παραπέμπουν για τον καθορισμό αποδοχών στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και των μελών του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αυτές θεωρούνται ότι παραπέμπουν στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και των μελών του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί μέχρι και την ισχύ του ν.3670/2008 (ΦΕΚ 117 Α’)». Κατά τις ίδιες κοινοβουλευτικές πηγές η παράγραφος έχει καθολική εφαρμογή και στους μετέπειτα σχετικούς νόμους.

Απόρρητο Απόρρητο