Η Advent Technologies, η πρωτοπόρος εταιρεία που ξεκίνησε από την Πάτρα και δραστηριοποιείται στην παραγωγή κυψελίδων καυσίμων (fuel cells) επόμενης γενιάς, εισέρχεται αύριο Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NASDAQ).

Η εισαγωγή της Αdvent στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα πραγματοποιηθεί μέσω συγχώνευσης με τη AMCI Acquisition Corp., εταιρείας ειδικού σκοπού (SPAC) και φιλοδοξεί να αντλήσει περισσότερα από 130 εκατ. δολάρια για την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων της.

Πριν από λίγους μήνες έκλεισε ένα deal 358 εκατ.$ για την Advent, ανοίγοντας της διάπλατα τον δρόμο για την είσοδό της στο Nasdaq.

Δημιουργός και επικεφαλής της, στην θέση του Chief Executive Officer, ένας ιδιοφυής, διεθνώς αναγνωρισμένος και εξαιρετικά καταρτισμένος επιστήμονας, ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου (Vasilis Gregoriou Ph.D.), που συνδύασε τις βαθιές γνώσεις του, με την επιχειρηματική του ικανότητα, για να καταφέρει το νέο, αυτό «ελληνικό θαύμα» στην «καθαρή» ενέργεια – την «τάση» του μέλλοντος.

Η Advent Technologies, με έδρα τη Μασαχουσέτη, ειδικεύεται στην παραγωγή κυψελίδων καυσίμων (fuel cells) επόμενης γενιάς, που μετατρέπουν το υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα καύσιμα σε «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, με μηδενικούς ρύπους και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αναμένεται να αντικαταστήσουν τις μηχανές εσωτερικής καύσης και τις γεννήτριες.

Η καινοτόμος εταιρεία ξεκίνησε το 2006 από την Πάτρα και μέσα σε 15 χρόνια κατάφερε να «ξεφύγει» από τα «στενά» γι’ αυτήν περιθώρια της εγχώριας πραγματικότητας, να «αδράξει την δόξα» στην άλλη άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού και να εγκατασταθεί στην Μασαχουσέτη.

Οι τεχνολογίες της Advent Technologies βρίσκουν πολλαπλές χρήσεις σε κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία (π.χ. σε επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά μεγάλου κυβισμού), στην αεροναυπηγική (drones) ή την παραγωγή ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid) και άλλα υλικά που έχει αναπτύξει έχουν εφαρμογές στην παραγωγή  «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε μεγάλες μπαταρίες αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας (flow batteries), διατηρώντας εμπορικές συνεργασίες σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη.

Μέσω της Αμερικανικής οργανωμένης χρηματαγοράς, η Advent Technologies θα έχει την «χρυσή ευκαιρία» να αντλήσει κεφάλαια που θα της προσφέρουν το ιδανικό «εφαλτήριο» για να πετύχει τα νέα, μεγάλα «βήματα» της ανάπτυξης της και όπως είχει δηλώσει ο επικεφαλής της, θα τα αξιοποιήσει για να διπλασιάσει το προσωπικό της, προσλαμβάνοντας κυρίως επιστήμονες στη Μασαχουσέτη.

Η Advent Technologies διαθέτει εγκαταστάσεις ερευνών και παραγωγής στην Πάτρα και στις ΗΠΑ, ενώ, ο  Δρ. Βασίλης Γρηγορίου έχει, ήδη, δίπλα του μια «Dream Team» στελεχών στην οποία συμμετέχουν και άλλοι Ελληνες – και ξένοι, όπως οι Emory De Castro Ph.D./ Chief Technology Officer, Chris Kaskavelis Ph.D. / Chief Marketing Officer, Nick Stamp / Chief Financial Officer, Jim Coffey / General Counsel , Harris Antoniou  / Board Member, Nora Gourdoupi / General Manager, SA κ.ά.

Επιστημονικό «οπλοστάσιο» από 15 πατέντες

Ο Έλληνας CEO της  Advent Technologies διαθέτει για τα επόμενα εγχειρήματα του ένα επιστημονικό «οπλοστάσιο» από 15 πατέντες πάνω στις οποίες έχει δουλέψει κι ακόμα στο ενεργητικό του καταγράφονται 92 μελέτες, 146 ερευνητικές παρουσιάσεις και η συγγραφή 3 βιβλίων και 6 κεφαλαίων σε βιβλία.

Από το πανεπιστήμιο του Princeton έλαβε την υποτροφία National Research Award (NRSA), διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ένωσης για την Εφαρμοσμένη Φασματοσκοπία Society for Applied Spectroscopy – SAS), συμμετέχει ως Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για το πρόγραμμα Horizon 2020, τις δράσεις Mari Sklodowska-Curie και τον τομέα Μελλοντικών και Αναδυόμενων Τεχνολογιών (Future and Emerging Technologies-FET) και η «λίστα» δεν τελειώνει.

Διαβάστε ακόμη: 

Αντόνιο Περκάσι: Ποιο είναι το νέο αφεντικό της ΝΙΚΕ στην Ελλάδα που ψάχνει ήδη προσωπικό (pics)

Οι λοιμωξιολόγοι, ο «legend», το ξενοδοχείο στις Άλπεις, η ξανθιά τραπεζίτισσα και τα… αδέσποτα

Μετακίνηση εκτός νομού: Τι ισχύει με sms και ταξίδια έως τις 8/2 – Πώς μετακινούνται οι εργαζόμενοι (vid)