business stories

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα επενδυτικά λάθη του Γουόρεν Μπάφετ

  • newsroom


Παρά την εξαιρετική επενδυτική του ικανότητα, έχει κάνει αρκετά στραβοπατήματα - Έχει μάθει όμως να τα παραδέχεται - «Θα κάνω περισσότερα λάθη στο μέλλον, μπορείτε να ποντάρετε σε αυτό» δηλώνει

Είναι πιθανώς ο μεγαλύτερος επενδυτής όλων των εποχών. Για δεκαετίες, ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway έχει αποδείξει έμπρακτα την ικανότητά του να διαβάζει το χρηματιστήριο σαν ανοιχτό βιβλίο. Η καθαρή του αξία του ανέρχεται περίπου στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια καθιστώντας τον έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Παρά την εξαιρετική επενδυτική του ικανότητα, έχει κάνει αρκετά λάθη όλα αυτά τα χρόνια – και συνεχίζει να κάνει. Έχει μάθει όμως να τα παραδέχεται και να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα μεγαλύτερα στραβοπατήματα του δισεκατομμυριούχου:  

Berkshire-Hathaway

Όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει στο παρελθόν η «πιο χαζή» επένδυση του ήταν η αγορά μετοχών της Berkshire Hathaway. Στην εταιρεία, επένδυσε για πρώτη φορά το 1962 όταν ήταν μια αποτυχημένη εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας. Σκέφτηκε ότι θα αποκόμιζε κέρδος αφού οι περισσότερες εταιρείες του είδους έκλειναν σύμφωνα με το GOBankingRates. Αργότερα, ο Μπάφετ προχώρησε στην εξαγορά ολόκληρης της εταιρείας. Είχε πλέον τον έλεγχο της και για τα επόμενα 20 χρόνια η επιχείρηση λειτουργούσε με την ίδια ταυτότητα. Ο Μπάφετ υπολογίζει ότι αυτή η κίνηση του κόστισε 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η επενδυτική συμβουλή στο σημείο αυτό: Mην αφήσετε τα συναισθήματα σας να καθοδηγούν τις οικονομικές σας αποφάσεις.

Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα Waumbec

Παρά το γεγονός ότι o Μπάφετ έχει μετανιώσει για την αγορά της κλωστοϋφαντουργικής εταιρείας Berkshire Hathaway το 1962 – 13 χρόνια αργότερα – κάνει το ίδιο λάθος για δεύτερη φορά όταν αγοράζει τη Waumbec Mills – μια ακόμη εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας.

Το ηθικό δίδαγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση; Να μαθαίνετε από τα λάθη σας και μην παρασύρεστε στο ίδιο λάθος δεύτερη φορά.

Η επένδυση στη Tesco

Η Berkshire Hathaway κατείχε 415 εκατομμύρια μετοχές του παντοπωλείου Tesco με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο στο τέλος του 2012. Η εταιρεία πούλησε ποσοστό της ωστόσο συνέχιζε να είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές της. Το 2014, η εταιρεία υπερεκτίμησε τα κέρδη της και οι μετοχές υποχώρησαν. Σε επιστολή του 2014 προς τους μετόχους, ο Μπάφετ δήλωσε ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη διαχείριση της Tesco οδήγησαν στην αρχική πώληση ορισμένων μετοχών, η οποία αποδείχτηκε εξαιρετική κίνηση καθώς απέφερε κέρδη ύψους 43 εκατομμυρίων δολαρίων. Δυστυχώς, δεν έκανε το ίδιο και για τις υπόλοιπες μετοχές της εταιρείας. Έχει παραδεχτεί ότι η εν λόγω επενδυτική του κίνηση κόστισε στην εταιρεία του 444 εκατομμύρια δολάρια.

«Ένας προσεκτικός επενδυτής, ντρέπομαι που το λέω, θα είχε πουλήσει τις μετοχές της Tesco νωρίτερα. Έκανα ένα μεγάλο λάθος με αυτήν την επένδυση», έχει παραδεχτεί ο Μπάφετ.

Μάθημα: Κάντε γρήγορες κινήσεις, πάρτε ρίσκο και ποτέ να μην επαναπαύεστε.

 

Dexter Shoe Co.

Το 1993, ο Αμερικανός αγόρασε την Dexter Shoe Co. έναντι 433 εκατομμυρίων δολαρίων. Αρκετά από τα χρήματα προέρχονταν από την Berkshire Hathaway. Στην επιστολή του 2007 προς τους μετόχους, ο Μπάφετ εξήγησε γιατί ήταν μια κακή του απόφαση. Παραδέχτηκε ότι η κίνησή αυτή κόστισε στους επενδυτές 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκείνη την εποχή, αυτό ήταν το 1,6% της καθαρής αξίας της Berkshire Hathaway. «Μέχρι σήμερα, η Dexter είναι η χειρότερη επένδυση που έχω κάνει. Αλλά θα κάνω περισσότερα λάθη στο μέλλον – μπορείτε να ποντάρετε σε αυτό» υποστηρίζει.

Μια εταιρεία είναι στην καλύτερη της θέση εάν έχει ένα βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Εάν δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για τους πελάτες να συνεχίσουν να επενδύουν σε μια επιχείρηση, είναι πιθανό ότι εκείνη θα αποτύχει.

Η χαμένη ευκαιρία του NBC

Τα λάθη του Μπάφετ δεν σχετίζονται μόνο με οικονομικές απώλειες – είχε επίσης κάποιες χαμένες ευκαιρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση που είχε για να εξαγοράσει το NBC για μόλις 35 εκατομμύρια δολάρια – ευκαιρία που δεν αξιοποίησε.

Στην επιστολή του 2007 προς τους μετόχους, ο Μπάφετ εξήγησε ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία να αγοράσει το σταθμό λίγο πριν αγοραστεί από τη See’s Candies το 1972. Απέρριψε την προσφορά, παρά το γεγονός ότι διέθετε εξαιρετική δυναμική ανάπτυξης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση δεν απαιτούσε ουσιαστικά καμία επένδυση κεφαλαίου. Ο σταθμός κέρδισε 73 εκατομμύρια δολάρια προ φόρων το 2006, και τη στιγμή που έγραψε την επιστολή προς τους μετόχους ο Μπάφετ, η αξία του σταθμού άγγιζε τα 800 εκατομμύρια δολάρια.

Ηθικό Δίδαγμα: Όταν μια καλή ευκαιρία σας χτυπήσει την πόρτα αρπάξτε την μην την αφήσετε να φύγει.

Αγορά μετοχών της US Airways

Η US Airways δεν συγκαταλέγεται στις αποτυχημένες επενδύσεις της Berkshire Hathaway, αλλά ο Μπάφετ λυπάται για την αγορά μετοχών το 1989 αξίας 358 εκατομμυρίων δολαρίων στην πλέον ενοποιημένη αεροπορική εταιρεία.

Οι μετοχές δεν εκτιμήθηκαν ποτέ, και μετά από αναταραχές, ο Μπάφετ αποφάσισε να αποσύρει μέρος των κεφαλαίων του. Αναγνώρισε την ανάκαμψη της αεροπορικής μετά από την άφιξη του νέου CEO της εταιρείας Στέφεν Γούλφ τον οποίο και εξήρε για την σωστή οικονομική διαχείριση. Η US Airways θα μπορούσε να είχε αποβεί σε μια πολύ δαπανηρή επένδυση.

Το δίδαγμα από την εν λόγω επένδυση είναι να ερευνάτε σε βάθος την κάθε επενδυτική σας κίνηση, να γνωρίζετε ακριβώς σε τι πρόκειται να επενδύσετε.

Άργησε με την Amazon

Κατά τη διάρκειά συνέντευξης το 2017, ο δισεκατομμυριούχος έχει ερωτηθεί γιατί δεν είχε ποτέ μέχρι τότε αγοράσει μετοχές της Amazon. Εκείνος παραδέχτηκε πως δεν διέθετε κάποια καλή απάντηση επί του συγκεκριμένου θέματος.

«Προφανώς, θα έπρεπε να είχα αγοράσει μετοχές της Amazon πολύ καιρό πριν, γιατί είναι μια εταιρεία που θαυμάζω.», είπε. «Αλλά μάλλον δεν είχα αντιληφθεί πλήρως τη δύναμή της»

Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις εποχές (και να βγάλει περισσότερα χρήματα) από τον Μάιο του 2019, η Berkshire Hathaway κατέχει 537.300 μετοχές της Amazon, αξίας περίπου 947 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τι συνέβη με τη Google

Το χαρτοφυλάκιο του Γουόρεν Μπάφετ δεν περιλαμβάνει μετοχές της Google, και για αυτό λυπάται πολύ. Στην ετήσια συνεδρίαση για τις μετοχές της Berkshire Hathaway το 2017, παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος του να μην αγοράσει μετοχές από τον τεχνολογικό γίγαντα πριν από χρόνια.

Αυτό που μπορείτε να μάθετε από αυτό το λάθος είναι να μην παραβλέπετε τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Διαβάστε ακόμη:

Τρικυμία στο Λιμάνι: Κόντρα Cosco με τους εφοδιαστές πλοίων 

Εμβόλιο Astrazeneca: Στις 12 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί για τους πολίτες 60-64 ετών
Lockdown: Κρίσιμη συνεδρίαση με ειδικούς – Τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι»