Ο επερχόμενος CEO της Amazon, Αντι Τζάσι, δεν είναι πολύ γνωστός εκτός της βιομηχανίας του cloud computing. Παρόλα αυτά, εδώ και μία δεκαετία, ο Τζάσι είναι ένας εκ των πιο σημαντικών καινοτόμων στον κόσμο της τεχνολογίας

Ο τομέας που διοικεί, η Amazon Web Services (AWS), έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αγοράζουν τεχνολογία, απλουστεύοντας τις υπηρεσίες και προσφέροντάς τες προς ενοικίαση μέσω του διαδικτύου. Ο τομέας αυτός είχε αρχικά υποτιμηθεί από πολλούς όπως η Oracle, αλλά τώρα πια όλοι ακολουθούν τα βήματα της AWS.

Στην ίδια αναφορά ισολογισμού κατά την οποία έγινε γνωστό πως ο Τζάσι θα αναλάβει τα καθήκοντα του Τζεφ Μπέζος μέσα στο 2021, η εταιρεία ανέφερε πως η AWS είχε επιδείξει πωλήσεις αξίας $12,7 δισεκατομμυρίων το τέταρτο τρίμηνο, και περίπου $50 δισεκατομμύρια ετησίως.

Ο Τζάσι βρίσκεται στο τιμόνι της AWS από το 2006. Το cloud computing δεν αποτελούσε μία φυσική επιλογή για την Αmazon η οποία τότε ήταν σχεδόν αποκλειστικά εταιρεία διαδικτυακών πωλήσεων λιανικής. Παρόλα αυτά, το know-how της Amazon στο στήσιμο παρόμοιων συστημάτων έδωσε στον Μπέζος και τον Τζάσι το έναυσμα για να πρωτοπορήσουν.

Οι πρώτοι πελάτες της AWS ήταν startups, και η Amazon έκρυψε τα αρχικά αποτελέσματα τα οποία είχαν προφανή σκαμπανεβάσματα στην γενικότερη επιτυχία του κολοσσού. Μέχρι τη στιγμή που «αποκαλύφθηκε» η AWS το 2015 στην κοινή γνώμη, βρισκόταν ήδη στη θέση υπερκερασμού των ανταγωνιστών της. Σύμφωνα με την αναλυτική Gartner Inc, η Amazon κατείχε το 45% του μεριδίου αγοράς στο cloud computing το 2019.

Ο Tζάσι ονομάστηκε CEO της AWS κατά τη διάρκεια αναδιοργάνωσης που έδωσε στο στέλεχος της Amazon Τζεφ Γουίλκι την εποπτεία του τομέα λιανικής της Αmazon. Οταν ο Γουίλκι ανακοίνωσε την συνταξιοδότησή του το 2020, η φυσική επιλογή για διάδοχος του Μπέζος ήταν ο Τζάσι.

Από φοιτητής στην Amazon

Ο Τζάσι είχε προσληφθεί από την Αmazon το 1997 όταν ακόμη φοιτούσε στο Harvard Business School. Από νωρίς υπήρξε τύπου τεχνικός σύμβουλος του Μπέζος, λαμβάνοντας μέρος στις συναντήσεις των υψηλόβαθμων στελεχών της επιχείρησης. Είτε λόγω της φυσικής του ικανότητας, είτε λόγω του γεγονότος πως αποτελούσε «σκιά» του Μπέζος, ο Τζάσι είναι σχεδόν ίδιος με το αφεντικό του, σύμφωνα με συνεργάτες του. Εκτός από το micromanaging στο οποίο επιδίδεται πολλές φορές ο Τζάσι, είναι και αρκετά φιλάνθρωπος. Είναι κύριος «οδηγός» ενός πρότζεκτ στο Σιάτλ το οποίο βοηθά φτωχούς μαθητές, ενώ ασχολείται και με το πρόβλημα των αστέγων που σπαράζει τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και όχι μόνο.

«Πράσινο φως» από την ΕΕ για «κούρεμα» κατά 50% στα δάνεια της Επιστρεπτέας 1-3

Αντόνιο Περκάσι: Ποιο είναι το νέο αφεντικό της ΝΙΚΕ στην Ελλάδα που ψάχνει ήδη προσωπικό (pics)

Τα σχέδια του Ιβάν Σαββίδη για τον ΟΛΘ