Έχασε τελικά και δεύτερο ακίνητο, στο οποίο μάλιστα διαμένει, η κυρία Αλίκη-Μαρία Παπαχελά καθώς στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που έγινε νωρίτερα σήμερα η οικία της στο Μαρούσι άλλαξε χέρια με 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης.

Συγκεκριμένα, το ακίνητο βγήκε σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς 461.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 461.001 ευρώ.

Η Αλίκη-Μαρία Παπαχελά είναι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου City Plaza που βρέθηκε υπό κατάληψη για μια ολόκληρη τριετία, μέχρι το 2019 και στη συνέχεια κλήθηκε η ίδια να πληρώσει τον εξαιρετικά μεγάλο λογαριασμό της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι για να αντιμετωπίσει τα χρέη του ξενοδοχείου αναγκάστηκε να πουλήσει βεβιασμένα το πατρικό της στο Καστρί, ενώ τώρα έχασε και το σπίτι στο οποίο διαμένει.

Η κατοικία της στο Μαρούσι, βγήκε αρχικά στο σφυρί στις 15 Ιουνίου 2022, αλλά χωρίς αποτέλεσμα ελλείψει πλειοδοτών.

Σήμερα έγινε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την doValue (ως διαχειρίστρια της “Cairo No. 1 Finance Designated Activity Company”) και με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 461.000 ευρώ.

Το σφυρί αφορούσε τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες της στο οικιστικό συγκρότημα «Ήλιδα» απέναντι από τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου. Το εν λόγω συγκρότημα κατασκευάστηκε το 2004 αρχικά ως Ολυμπιακό Χωριό Φιλοξενίας Δημοσιογράφων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και μετά τις απαραίτητες ανακατασκευές, παραδόθηκε στους νέους  ιδιοκτήτες του. Αποτελείται από 5 πεζοδρομημένες γειτονιές σε μορφή πετάλου με 3όροφα κτίρια και ενιαίο πάρκο.

Σύμφωνα με την έκθεση κατάσχεσης πρόκειται για τις εξής οριζόντιες ιδιοκτησίες:

• Θέση στάθμευσης στο υπόγειο του κτιρίου C02, που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο με επιφάνεια 41 τ.μ. (τιμή εκκίνησης 19.000 ευρώ).

• Οριζόντια ιδιοκτησία C02-Y02 στο υπόγειο του κτιρίου C02, που αποτελείται από δυο χώρους με wc, εσωτερική κλίμακα επικοινωνίας με το ισόγειο, και έχει επιφάνεια 89 τ.μ. (τιμή εκκίνησης 162.000 ευρώ).

• Διαμέρισμα C02-I02, στο υπόγειο του κτιρίου C02, που αποτελείται από καθιστικό, τραπεζαρία με εσωτερική κλίμακα επικοινωνίας με το υπόγειο και κουζίνα σε ενιαίο χώρο, χώρο πλυντηρίου, boiler, διάδρομο, 2 λουτρά, wc, 3 υπνοδωμάτια και βεράντες, ενώ έχει επιφάνεια 154.τ.μ. (τιμή εκκίνησης 280.000 ευρώ).

Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις, το διαμέρισμα C02-I02 επικοινωνεί εσωτερικά με την ιδιοκτησία C02-Y02 του υπογείου, μαζί με την οποία αποτελεί ενιαία λειτουργικά ενότητα (καθ’ υπέρβαση χρήσης) τύπου maisonnette, ενώ για αυτή η συνολική τιμή εκκίνησης είναι 442.000 ευρώ.

Στο διαμέρισμα ανήκουν κατά αποκλειστική χρήση τμήματα ακαλύπτου επιφάνειας 83 τ,μ. και 28 τ.μ. καθώς και υπαίθρια θέση στάθμευσης  επιφάνειας 12,5 τ.μ.

Στα βάρη του ακινήτου περιλαμβάνονται προσημείωση ποσού 845.624 CHF (Ελβετικών Φράγκων) υπέρ της Eurobank, εγγραφείσα στις 6 Φεβρουαρίου 2007, προσημείωση ποσού 96.000 ευρώ επίσης υπέρ της Eurobank εγγραφείσα στις 2 Ιουνίου 2008, αναγκαστική κατάσχεση για 19.562,33 ευρώ από την Δ.Ο.Υ Νέας Ιωνίας, εγγραφείσα στις 22 Ιανουαρίου 2018 και η αναγκαστική κατάσχεση για ποσό 103.874,65 CHF, από την “Cairo No. 1 Finance Designated Activity Company” εγγραφείσα στις 4 Νοεμβρίου 2021.

Η κατάληψη και η καταδίκη της Ελλάδας

Η πηγή του κακού για την κα Παπαχελά βρίσκεται στην κατάληψη του ξενοδοχείου City Plaza, επί της οδού Αχαρνών 78 και Κατριβάνου, που ξεκίνησε στις 22 Απριλίου 2016 και τερματίστηκε στις 10 Ιουλίου 2019, τρεις μόλις ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές.

Το ξενοδοχείο ανήκει στην εταιρεία «Άμαζων Γενικών Τουριστικών Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων», συμφερόντων της οικογένειας της και από το 1974 ήταν μισθωμένο στην Πλάζα ΑΞΕ.  Η συνεργασία τους έληξε, λόγω μη καταβολής των μισθωμάτων, τον Μάρτιο του 2010. Έκτοτε, το ξενοδοχείο παρέμεινε κλειστό, αφενός λόγω αδυναμίας της «Αμαζων»  να το εκμεταλλευθεί η ίδια, αφετέρου εξαιτίας του ότι δεν κατέστη δυνατή η πώλησή του αλλά ούτε και η εκ νέου εκμίσθωση του.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι αποτελούσε το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, κατεβλήθη από πλευράς της ιδιοκτήτριας κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθεί το ακίνητο σε καλή κατάσταση.

Στις 22 Απριλίου 2016 μία ομάδα 30-40 ατόμων, αφού προηγουμένως προκάλεσε φθορές στην κεντρική είσοδο και την παραβίασε εισήλθε στο χώρο  με στόχο την κατάληψή του προκειμένου εν συνεχεία να εγκατασταθούν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες.

Έκτοτε και παρά τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες της προς την Αστυνομία και τις άλλες αρμόδιες αρχές, ουδείς παρενέβη για την απομάκρυνση των καταληψιών που έφυγαν…μόνοι τους όταν το αποφάσισαν.

Η υπόθεση όμως έλαβε και διεθνείς διαστάσεις μετά την προσφυγή της κας Παπαχελά και της εταιρείας της «Αμαζων» στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Δεκέμβριο του 2020.

Στην απόφαση του ΕΔΔΑ αναφέρεται όλο το ιστορικό της κατάληψης, αλλά και οι ενέργειες της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου και του δικηγόρου της μέσω των οποίων αναδεικνύεται η τουλάχιστον περίεργη «ακινησία» των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Το ΕΔΔΑ επισήμανε ότι η αποτυχία των αρχών να λάβουν μέτρα για την εκκένωση του ξενοδοχείου από τους παράνομους καταληψίες, παρόλο που είχε εκδοθεί εντολή εκδίωξης από τον εισαγγελέα, είχε ως αποτέλεσμα το ακίνητο να περιπέσει σε αχρηστία για αρκετά χρόνια, επιβαρύνοντάς οικονομικά τις προσφεύγουσες λόγω σημαντικής αύξησης του ενεργειακού κόστους του κτηρίου.

Στην απόφαση υπάρχει, μεταξύ άλλων, ειδική αναφορά στη συμπεριφορά της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, όπου επισημαίνεται  ότι η ομάδα αλληλεγγύης που είχε καταλάβει το ξενοδοχείο προχώρησε σε παράνομη επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος και της παροχής νερού. Παρότι όμως η εταιρεία της κ. Παπαχελά ενημέρωσε γραπτώς τους δύο κρατικούς παρόχους για την κατάσταση, ώστε να μην θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε κατανάλωση γινόταν από τους καταληψίες, κανένας δεν απάντησε.

Αντίθετα, τον Μάρτιο του 2017, η εταιρεία κλήθηκε να εξοφλήσει,- με απειλή κατάσχεσης του ξενοδοχείου-, έναν λογαριασμό νερού ποσού 81.500 ευρώ, ο οποίος αυξήθηκε σε 141.990 ευρώ έως τις 12 Φεβρουαρίου 2018, πλέον των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα οι οφειλές προς το Δημόσιο για διάφορους φόρους έως τον Ιούνιο του 2017 ανέρχονταν σε 101.885,35 ευρώ, εκ των οποίων 22.000 ευρώ ετησίως αντιστοιχούσαν στον ΕΝΦΙΑ.  Παράλληλα, σύμφωνα με τις προσφεύγουσες, η καθαρή αξία του ξενοδοχείου λόγω της κατοχής του, φέρεται να μειώθηκε από τα 9 εκατ. ευρώ σε 4 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, αναφέρεται ότι έγινε προσπάθεια συμφωνίας με το Δημόσιο για την καταβολή φόρων και των λογαριασμών νερού και ρεύματος που είχαν συσσωρευτεί. Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώθηκε εγγράφως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση. «Τον Ιανουάριο του 2018, η κα Παπαχελά έλαβε ειδοποίηση ότι η προσωπική της κατοικία θα κατασχεθεί για την κάλυψη οφειλών της προς το Δημόσιο», καθώς και ότι αναγκάστηκε να την πουλήσει για να εξοφλήσει τα χρέη της, όπως τονίζεται. Στην απόφαση καταγράφεται η θέση της ότι «χρειάστηκε να πουλήσει βιαστικά το (πατρικό) σπίτι της στο Καστρί κάτω από την πραγματική του αξία στα 1,12 εκατ. ευρώ αντί 1,85 εκατ. ευρώ που θα ήταν η τιμή της αγοράς για να καλύψει τις φορολογικές υποχρεώσεις και να αποφύγει την ποινική δίωξη».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέληξε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), περί προστασίας της ιδιοκτησίας και αποφάσισε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στις προσφεύγουσες 300.000 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη και 2.500 ευρώ για έξοδα και δαπάνες. Επιδίκασε επίσης  στην κα Παπαχελά 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Διαβάστε ακόμη

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Το επενδυτικό πλάνο των €280 εκατ. και οι επιδόσεις της Metro ABEE κόντρα στον πληθωρισμό (pics)

Απόβαση Βρετανών στις ΑΠΕ και το πράσινο υδρογόνο στη Φθιώτιδα

Η μονιμότης του Αλέξη, η καλή χαρά του Σαμαρά, το νέο ομολογιακό του Ιωάννου, το Hub του Ελληνικού και το «γιοκ» της Absolute

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ