business stories

Αντίστροφη μέτρηση για την αγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Ξεκινά η διαδικασία εξυγίανσης - Στις 12 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων στoυς Ελληνοαμερικανούς

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Νεώριον, Νίκος Ταβουλάρης, κάλεσε τους μετόχους σε έκτακτη γενική συνέλευση, με θέμα το μέλλον της θυγατρικής εταιρείας Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Τα  βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι δύο:

-Μεταβίβαση/εξυγίανση της θυγατρικής εταιρείας ναυπηγεία Ελευσίνας-Λήψη αποφάσεων

-Συζήτηση για Μεταβίβαση των μετοχών  της μητρικής εταιρείας ΝΕΩΡΙΟΝ ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Εφόσον εγκριθούν από τη ΓΣ τα δύο θέματα  οι μετοχές της εταιρείας θα μεταβιβαστούν στην ελληνοαμερικανική ONEX Shipyards, η οποία έχει ήδη υπό τον έλεγχό της  τα ναυπηγεία της Σύρου, τα οποία αποτελούσαν  θυγατρική του Νεώριον. Πριν από λίγες ημέρες  ο Νίκος Ταβουλάρης ενημέρωσε εγγράφως το προσωπικό  του ναυπηγείου,  ότι στηρίζει την συνεργασία με την ONEX  ότι προτίθεται να μεταβιβάσει άμεσα τις μετοχές του.

Η επιστολή Ταβουλάρη:

Από το βήμα της Βουλής ο  υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδη, ανέφερε ότι τα χρέη της εταιρείας -ναυπηγεία Ελευσίνας- μαζί με αυτά που οφείλει στο Πολεμικό Ναυτικό, ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, και προειδοποίησε ότι εάν ο Νίκος Ταβουλάρης δεν συμφωνήσει στο σχέδιο εξυγίανσης, η εταιρεία θα κλείσει.

Το μοντέλο εξυγίανσης που θα ακολουθηθεί είναι αυτό των ναυπηγείων Σύρου, με κατάθεση δηλαδή στο Πρωτοδικείο σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας προς έγκριση από τα Ελληνικά Δικαστήρια σε ορίζοντα 3 με 6 μηνών. Ήδη η εταιρεία βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές των ναυπηγείων για εναλλακτικές λύσεις ώστε να επανεκκινήσουν το ναυπηγείο. Πρώτη προτεραιότητα η αποπληρωμή των εργαζομένων.

Η ONEX ELEFSIS SHIPYARDS, LLC σε συνεργασία με την αμερικανική Chatsworth Securities LLC,  θα επενδύσουν  έως 400 εκατ. δολ. σε ορίζοντα 15ετίας για τη διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Όπως επισημαίνει, η διοίκηση της ΟΝΕΧ  θα πρόκειται για τη  μεγαλύτερη διάσωση επιχείρησης στην ιστορία των ελληνικών ναυπηγείων και μία από τις μεγαλύτερες στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Χθες, ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο 11th Annual Capital Link Greek Shipping Forum, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Ξέρω ότι ίσως κάποιοι από εσάς δεν πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ξανά ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στην Ελλάδα, θα σας αποδείξω, όμως, ότι κάνετε λάθος.

Η επένδυση της ΟΝΕΧ στη Σύρο πηγαίνει ήδη πάει πάρα πολύ καλά και πολύ σύντομα θα έχουμε καλά νέα, πιστεύω, και για το ναυπηγείο της Ελευσίνας. Η  κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Προσωπικά έχω ήδη πάει δύο φορές στην Ουάσιγκτον για το ναυπηγείο, την περασμένη Δευτέρα ήρθαν από την αμερικανική Κυβέρνηση και ίσως την επόμενη βδομάδα έρθει νέα αντιπροσωπεία. Στόχος είναι έως τα τέλη Μαρτίου, να έχουμε στην Ελευσίνα το ίδιο μοντέλο που είχαμε και στο ναυπηγείο της Σύρου ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε την δυνατότητα στους Έλληνες εφοπλιστές να επιλέξουν ένα ναυπηγείο εδώ στην Αττική για ανακαινίσουν και να επισκευάσουν τα πλοία τους σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές και πολύ καλή και ποιοτική εργασία.
 
Προσπαθούμε, λοιπόν, να σας δώσουμε την ευκαιρία να έρθετε και να χρησιμοποιήσετε τα ναυπηγεία μας τώρα, έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, με την ελληνική κοινωνία και τα σωματεία να είναι πιο λογικά.

Πρέπει να σας πω ότι στη Σύρο ζήσαμε μία φανταστική εμπειρία να ακούμε τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Ναυπηγείου να λέει κάτι το οποίο δεν το πίστευαν τα αυτιά μας:
Θέλω να ευχαριστήσω τους πελάτες μας Έλληνες εφοπλιστές που φέρνουν τα πλοία τους στα ναυπηγεία μας και μας δίνουν δουλειά». Αυτό ήταν κάτι που μερικά χρόνια πριν υπήρχε μόνο στα όνειρά μας, όλοι είχαν κακή εμπειρία στον τομέα αυτό, είμαι σίγουρος, μερικές δεκαετίες πριν. Η κρίση όμως τους έκανε όλους να είναι  πιο λογικοί.

Πολύ σύντομα, λοιπόν, θα έχουμε πολύ καλά νέα όσον αφορά τη ναυπηγική βιομηχανία εδώ στην Ελλάδα και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτό και εργαζόμαστε σκληρά πάνω σε αυτό».