Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου με τίτλους όπως «Η λύση του κρύου ντους», «Κρύο ντους για τους πολίτες» κ.λπ., κ.λπ. Τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο δήμος του Ανόβερου σίγουρα ήρθαν ως ψυχρολουσία για χιλιάδες κατοίκους της πόλης, που καλούνται να ξεχάσουν «πολυτέλειες», όπως το ζεστό νερό σε ντους και νιπτήρες και τα καλοριφέρ πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

«Η πόλη του Ανόβερου έχει ετήσια κατανάλωση θερμικής ενέργειας 140 γιγαβατώρες και ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 46 γιγαβατώρες. Αυτές οι ποσότητες καταναλώνονται σε περίπου 1.000 δημοτικά ακίνητα» δηλώνει στο newmoney ο δήμαρχος του Ανόβερου, Μπέλιτ Ονάι, ο πρώτος «Πράσινος» δήμαρχος στην πρωτεύουσα της Κάτω Σαξονίας. «Η εφαρμογή των μέτρων έχει ήδη ξεκινήσει. Η πόλη στοχεύει στην εξοικονόμηση 15% της κατανάλωσης ενέργειας» μας είπε.

Το Ανόβερο, πρωτεύουσα του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας

Ο κατάλογος των μέτρων είναι μακρύς. Καταρχάς, όπως διευκρινίζει ο Μπέλιτ Ονάι, «τα μέτρα ισχύουν για όλα τα δημοτικά κτίρια» και προβλέπουν:

• Καθιέρωση περιόδου θέρμανσης από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023. Εκτός αυτής της περιόδου, δεν θα παρέχεται θέρμανση.

• Ρύθμιση της θερμοκρασίας δωματίου στους 20 βαθμούς κατ’ ανώτατο όριο.

• Η θερμοκρασία στους διαδρόμους, τους τεχνικούς και τους αποθηκευτικούς χώρους θα οριστεί στους 10 έως 15 βαθμούς.

• Προσαρμογή και μείωση των ωρών λειτουργίας των συστημάτων θέρμανσης και εξαερισμού.

Διακοπή παροχής ζεστού νερού στους νιπτήρες χεριών.

Απενεργοποίηση του εξωτερικού φωτισμού σε δημόσια κτίρια – για παράδειγμα στο νέο δημαρχείο, σε μουσεία και τουριστικά αξιοθέατα.

Επιτάχυνση της μετατροπής εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού σε LED.

Αντικατάσταση μόνιμου φωτισμού με ανιχνευτές κίνησης σε τουαλέτες, παρκινγκ ποδηλάτων, χώρους κυκλοφορίας και διαδρόμους.

• Αύξηση της ευαισθητοποίησης των εργαζομένων, για παράδειγμα σε ότι αφορά στις συνήθειες θέρμανσης και αερισμού, στη χρήση φωτισμού, στο να κλείνουν τις πόρτες για μείωση της απώλειας θερμότητας, να χρησιμοποιούν πρίζες ρεύματος που μπορούν να απενεργοποιηθούν, να μην αφήνουν τις συσκευές σε κατάσταση αναμονής, και στη μείωση του αριθμού των ψυγείων.

Μείωση του αριθμού των ηλεκτρικών συσκευών στους χώρους εργασίας. Για παράδειγμα, οι εκτυπωτές θα πρέπει να αποσυναρμολογούνται, εάν και όπου είναι δυνατόν σε μεμονωμένα τμήματα.

Απαγορεύεται η χρήση κινητών κλιματιστικών μονάδων, αερόθερμων και καλοριφέρ.

Κλείσιμο χώρων εργασίας – στο μέτρο του δυνατού – μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Το μέτρο αυτό θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σχολεία: Κλείσιμο θέρμανσης κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων: ρύθμιση της θερμοκρασίας δωματίου στους 20 βαθμούς.

Δημόσιες πισίνες: τέλος η θέρμανση με φυσικό αέριο.

• Δημόσιες πισίνες: τέλος στο ζεστό νερό στα ντους και στις εξωτερικές πισίνες.

Αθλητικές αίθουσες / Γυμναστήρια: ρύθμιση της θερμοκρασίας δωματίου στους 15 βαθμούς, τέλος στο ζεστό νερό στα ντους.

Μουσεία και κήποι: μείωση της θερμοκρασίας στο απαιτούμενο ελάχιστο, αλλά πάντα με μέριμνα για τα πολιτιστικά αγαθά και τα φυτά που πρέπει να προστατευθούν.

Κλείσιμο δημόσιων σιντριβανιών.

Στη δημοτική βιβλιοθήκη του Ανόβερου η χρήση συσκευών όπως ο εκτυπωτής θα μειωθεί στο ελάχιστο

Πώς, όμως, υποδέχθηκαν κάτοικοι και επιχειρηματίες του Ανόβερου τα νέα μέτρα;

«Έχει ανοίξει μία μεγάλη δημόσια συζήτηση – κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» παραδέχεται ο δήμαρχος του Ανόβερου. «Υπάρχουν επικριτικές φωνές, αλλά σαφώς περισσότεροι είναι αυτοί που επιδοκιμάζουν τα μέτρα» μας είπε.

Παράλληλα, ο δήμος συνεργάζεται με την τοπική τουριστική βιομηχανία για να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αντίκτυπος στις τουριστικές αφίξεις από το «σκοτεινό» Ανόβερο.

«Οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους, όπως και εμείς, στα πιθανά μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Με τον τουριστικό κλάδο βρισκόμαστε σε συζητήσεις, όμως και αυτοί υποστηρίζουν τα μέτρα που έχουμε πάρει» υποστηρίζει ο Μπέλιτ Ονάι.

Τα μέτρα αυτά είναι μόνο η αρχή, ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος του Ανόβερο.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα είναι η εξέλιξη του ενεργειακού εφοδιασμού» σημειώνει. «Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε με τα μέτρα μέχρι την επόμενη άνοιξη. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα προσαρμόσουμε ή θα επεκτείνουμε τα μέτρα. Σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί, μπορούμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα» τονίζει.

Ο δήμος του Ανόβερου έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με ιδιωτική εταιρεία για παραγωγή ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια, Ιούλιος 2022

Εκτόες από το Ανόβερο, στη Γερμανία, σειρά μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας έχουν εισαγάγει οι αρχές σε Βερολίνο, Μόναχο, Άουγκσμπουργκ και Νυρεμβέργη.

*Στην κεντρική φωτογραφία ο δήμαρχος του Ανόβερου Belit Onay

Διαβάστε ακόμη:

Βασίλης Μπαλούρδος: Τα ΕΛΤΑ μπαίνουν στην εποχή των drones

«Κόκκινα» δάνεια: Τα 2+1 deals που αναμένει η αγορά

Νέα επένδυση στον τουρισμό: Πολυτελές boutique hotel το Σαράι του Πασά στα Χανιά (pic)