Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ σημείωσε αύξηση των λειτουργικών κερδών, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και οι λιγότερες καταστροφές ωφέλησαν τις ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη τέταρτου τριμήνου ύψους 8,48 δισ. δολαρίων, έναντι 6,63 δισ. δολαρίων για την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Τα αποτελέσματα βοηθήθηκαν από το άλμα στα κέρδη από την ανάληψη ασφαλιστικών εργασιών και τα έσοδα από επενδύσεις εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων και ηπιότερων καιρικών συνθηκών. Ο σωρός μετρητών της εταιρείας σημείωσε επίσης νέο ρεκόρ στα 167,6 δισ. δολάρια, καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής συνέχισε να αντιμετωπίζει την έλλειψη μεγαλύτερων συμφωνιών.

Τα κέρδη της Berkshire παρακολουθούνται πάντα στενά ως υποκατάστατο της οικονομικής υγείας των ΗΠΑ λόγω της επεκτατικής φύσης των επιχειρήσεών της – που κυμαίνονται από τη σιδηροδρομική εταιρεία BNSF, τη Geico και τη Dairy Queen. Αυτό καθιστά επίσης την εταιρεία ιδιαίτερα ευαίσθητη στα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία μπορούν να συμπιέσουν τη ζήτηση, και ο Μπάφετ προειδοποίησε τον περασμένο Μάιο ότι τα κέρδη στις περισσότερες δραστηριότητές του θα μειωθούν το 2023, καθώς μια “απίστευτη περίοδος” για την αμερικανική οικονομία πλησιάζει στο τέλος της, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η ασφαλιστική μας επιχείρηση σημείωσε εξαιρετικά καλές επιδόσεις πέρυσι, σημειώνοντας ρεκόρ στις πωλήσεις, το float και τα ασφαλιστικά κέρδη», ανέφερε ο Μπάφετ στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, την οποία η εταιρεία δημοσίευσε μαζί με τα κέρδη της το Σάββατο. «Έχουμε πολλά περιθώρια ανάπτυξης».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Berkshire ανακοίνωσε κέρδη μετά τον θάνατο του Τσάρλι Μάνγκερ, αντιπροέδρου της Berkshire και μακροχρόνιου επενδυτικού συνεργάτη του Buffett, σε ηλικία 99 ετών, στα τέλη Νοεμβρίου. Ο Μπάφετ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της επιστολής για να επαινέσει τον ρόλο του Μάνγκερ στη δημιουργία της εκτεταμένης εταιρείας.

Παρά την αναβάθμιση της μηχανής εξαγορών της Berkshire τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία εξακολουθεί να δυσκολεύεται να βρει πολλές από τις μεγάλες συμφωνίες που ενίσχυσαν τη φήμη του Μπάφετ, αφήνοντάς τον με περισσότερα μετρητά από όσα ο ίδιος και οι επενδυτές αναπληρωτές του θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν γρήγορα.

Αφού έμεινε πίσω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έκτοτε αγόρασε μετοχές της Occidental Petroleum Corp. και έκλεισε συμφωνία ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά της Alleghany Corp. Ο επενδυτής ενίσχυσε επίσης το μερίδιο της Berkshire σε πέντε από τους εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας πέρυσι μετά την εκτίναξη των κερδών τους – μια κίνηση που τροφοδότησε ένα ράλι στη μετοχή τους. Ο Μπάφετ συνέχισε επίσης να στηρίζεται στις επαναγορές μετοχών εν μέσω της έλλειψης ελκυστικών εναλλακτικών λύσεων, λέγοντας ότι τα μέτρα αυτά ωφελούν τους μετόχους.

Συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και των παραγώγων, η Berkshire εμφάνισε καθαρά κέρδη 37,6 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, ευρύτερα από το προηγούμενο έτος, βοηθούμενη από τα υψηλότερα επιτόκια. Η Berkshire συνιστά συχνά στους επενδυτές να παραβλέπουν τα κέρδη ή τις ζημίες από επενδύσεις, τα οποία συνδέονται με λογιστικούς κανόνες, λέγοντας ότι μπορεί να είναι παραπλανητικά.

Ελλείψει μεγαλύτερων συμφωνιών, ο Μπάφετ συνέχισε επίσης να στηρίζεται στις επαναγορές μετοχών, οι οποίες, όπως είπε, ωφελούν τους μετόχους. Η εταιρεία δαπάνησε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια για επαναγορές μετοχών το τέταρτο τρίμηνο, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό για το έτος σε περίπου 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμη

Αλαλούμ με τις άμεσες πληρωμές – «Δωρεάν» IRIS, αλλά με χρεώσεις για 1,3 εκατ. επαγγελματίες και μπλοκάκια

MIT: Φοιτητές κατασκευάζουν μοτοσικλέτα που θα καίει υδρογόνο (pic + vid),

ΑΣΕΠ – Δημοτική Αστυνομία: Οι θέσεις για τις 1.213 μόνιμες προσλήψεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ